Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

Έχει τελικά Φιλαρμονική ο Δήμος Θήρας;ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Θήρα 16-8-2009
Aπό τη θέση του απλού πολίτη αλλά και του ανθρώπου που έχει διατελέσει αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας για έξι χρόνια (2003-2008), θα ήθελα να καταγγείλω και να διαμαρτυρηθώ δημόσια μέσω του έντυπου τύπου για τη διακοπή της λειτουργίας της Φιλαρμονικής του νησιού μας.
Η λειτουργία της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας ξεκινάει το 2001 με πρωτοβουλία του μουσικού κ. Κώστα Κοσμά και του τότε αντιδημάρχου κ. Χαράλαμπου Δαρζέντα. Από το 2003 αναλαμβάνει τη διεύθυνσή της ο υπογράφων μαζί με τον κ. Στέφανο Πελέκη.
Η Φιλαρμονική αρχικά αλλά και σ’ όλο το διάστημα λειτουργίας της, λειτούργησε ως σχολή εκμάθησης πνευστών και κρουστών οργάνων αφού δεν υπήρχαν καθόλου μουσικοί που να γνωρίζουν τα όργανα αυτά. Από το 2003 συμμετείχε ενεργά σε πολλές εκδηλώσεις του νησιού ( παρελάσεις, λιτανείες, καρναβάλι, αθλητικές εκδηλώσεις κλπ) ενώ από το 2005 ξεκίνησε η παρουσίαση συναυλιακών προγραμμάτων.
Δυστυχώς, όλο αυτό το διάστημα η λειτουργία της Φιλαρμονικής δεν ήταν καθόλου ομαλή (συνεχείς διακοπές, καθυστέρηση καταβολής των αμοιβών στον αρχιμουσικό, ελάχιστη υποστήριξη και αρωγή στο δύσκολο αυτό εγχείρημα) ενώ παράλληλα δεν υπήρχε κάποιο καταστατικό που να καθορίζει τους όρους λειτουργίας της αλλά και την εργασιακή σχέση του αρχιμουσικού με το Δήμο.
Από το 2005 η δραστηριότητα της Φιλαρμονικής εντάσσεται στην Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήρας – ΔΕΠΟΤΑΘ (πρόεδροι: κ. Α. Κατζέλης, και Χ. Δαρζέντας) και υπογράφονται μια σειρά συμβάσεων μεταξύ του υπογράφοντος αρχιμουσικού με την εν λόγω επιχείρηση.
Από το τέλος του 2008, οπότε έληξε η τελευταία σύμβαση, δεν έγινε καμία ανανέωση με αποτέλεσμα η Φιλαρμονική να έχει διακοπεί από τον Ιανουάριο του 2009 (πως αλλιώς άλλωστε αφού ο αρχιμουσικός ήταν και το μοναδικό πρόσωπο που ασχολούνταν με τη λειτουργία της φροντίζοντας από τη διδασκαλία οργάνων, την διεύθυνση της ορχήστρας, την παρουσίαση των εκδηλώσεων μέχρι και για την αφισοκόλληση για τις συναυλίες, την καθαριότητα του χώρου κ.α).
Ο πρόεδρος της ΔΕΠΟΤΑΘ με ενημέρωσε ότι η επιχείρησή του παύει να ασχολείται με τα πολιτιστικά ζητήματα (τότε προς τι το όνομα Πολιτιστική;)
και ότι τη Φιλαρμονική θα αναλάβει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήρας (ΔΗΚΕΘ). Μετά από συναντήσεις μου με τον πρόεδρό της κ. Ελευθέριο Καφιέρη ενημερώθηκα ότι η επιχείρηση δεν έχει οικονομικούς πόρους και για τους πρώτους μήνες του 2009 δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη Φιλαρμονική αλλά διαβεβαιώθηκα το θέμα θα διευθετηθεί σίγουρα μέσα στην άνοιξη.
Δυστυχώς πορευόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού και όχι μόνο η Φιλαρμονική δεν λειτουργεί αλλά δεν έχω καμία μα καμία ενημέρωση για το θέμα. Φαίνεται ότι με αγνοούν όπως κάνουν ότι αγνοούν το γεγονός ότι δεν υφίσταται πια η Φιλαρμονική (ποια Φιλαρμονική;)
Πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου ένα δίπτυχο με «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις» τις οποίες διοργανώνει η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. Είναι φανερό ότι η εν λόγω επιχείρηση διαθέτει χρήματα για να καλέσει διάφορους μουσικούς και θεατρικές ομάδες από την πρωτεύουσα αλλά δεν διαθέτει χρήματα για την μουσική παιδεία την παιδιών της Σαντορίνης.
Όσο για το κείμενο που υπογράφει ο κ. Καφιέρης στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ήθελα να πω ότι βρίθει υποκρισίας γιατί διαφορετικά, αν πιστεύετε ότι αυτές οι εκδηλώσεις προάγουν το πολιτιστικό επίπεδο των Σαντορινιών απατάσθε.
Εάν κύριοι θέλετε να κάνετε πραγματικά πολιτιστικές εκδηλώσεις, να τις κάνετε το χειμώνα για τα παιδιά του νησιού και όχι τους θερινούς μήνες για τους τουρίστες. Το νησί έχει πολύ χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο και ιδιαίτερα στον τομέα της παιδικής απασχόλησης και των δημιουργικών ερεθισμάτων νοσεί. Και τα πράγματα θα ήταν ακόμη απογοητευτικά εάν δεν υπήρχαν οι ιδιώτες και οι διάφοροι σύλλογοι.
Η αγανάκτηση του κάθε σκεπτόμενου πολίτη αυξάνεται όταν πέφτουν στην αντίληψή του δημοτικές αποφάσεις για γενναίες επιχορηγήσεις συναυλιών – αμφιβόλου ποιότητας (οι οποίες, εκτός από ηχητική, δημιουργούν και περιβαλλοντική ρύπανση με τις αφίσες των δήθεν λαϊκών αοιδών να έχουν γεμίσει όλο το νησί) που θέλουν να τα ονομάζουν μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα.
Τέλος, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς πώς ενώ ο Δήμος ξοδεύει χιλιάδες ευρώ για φαμφάρες τύπου «ηφαιστείων» δεν μπορεί από την άλλη μεριά να συντηρήσει μια Φιλαρμονική.
Τελειώνοντας ήθελα να τονίσω ότι η Φιλαρμονική αποτελούσε ένα ζωντανό μέρος της κοινωνίας συμμετέχοντας και δίνοντας το στίγμα σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ήταν ένας χώρος συνεύρεσης παιδιών -και όχι μόνον- όπου έρχονταν σε επαφή με μια από τις πιο ευγενικές τέχνες, τη μουσική.
Η Φιλαρμονική αποτελούσε μια από τις ελάχιστες - ντροπή μας για ένα τόσο πλούσιο και διάσημο νησί- δραστηριότητες με την οποία μπορούσε να ασχοληθεί ένα παιδί και να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και την ομαδικότητα.
Δυστυχώς όμως απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τέτοιες δραστηριότητες. Μας ενδιαφέρει μόνο ό,τι σχετίζεται με τις επιχειρήσεις, το κέρδος, την πελατειακή σχέση και την ψηφοθηρία.
Με εκτίμηση
Βενέδικτος Λανάρας
Δημότης Θήρας, πρώην αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας

Πηγή:http://santo-rinios.blogspot.com/2009/08/blog-post_17.html

Θήραζειν:Η Άννα Βίσση χτες το βράδυ απέδειξε ότι για τα ελληνικά δεδομένα έιναι μια μεγάλη σόουγουμαν. Ευχαριστούμε επίσης τους διοργανωτές που δεν κουρέλιασαν τόσο πολύ το νησί με την αφισσορύπανση, ακόμα να αποβάλουμε το πρόσωπο του Πλούταρχου από το μυαλό μας. Όσο για το πόσο πραγματικά κάποιοι ενδιαφέρονται για την πολιτιστική αναβάθμιση των κατοίκων του νησιού αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία, άλλωστε την νεολαία την προτιμάνε να ακολουθεί τον δρόμο του καφέ, του τσιγάρου και της όποιας σκυλοκατάστασης.

Καλή Διασκέδαση...

2 σχόλια:

WishmasteR είπε...

« Απάντηση στην επιστολή ¨Καταγγελία για την Φιλαρμονική¨ του κυρίου Βενέδικτου Λανάρα ».
Στους καιρούς που διανύουμε η στρέβλωση της πραγματικότητας είναι καθημερινό γεγονός και η υποκρισία περισσεύει . Κύριε Λανάρα, οι κρίσεις σας για το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι προσωπικές , επιεικώς απαράδεκτες και θεωρώ πως περιττεύουν. Δε θα τις σχολιάσω ιδιαίτερα, άλλωστε τις όποιες απαντήσεις τις έχουμε ήδη λάβει από τον κόσμο που συμμετέχει σε αυτές. Το μόνο που θέλω να σας επισημάνω είναι ότι τα σχόλια που λαμβάνουμε για το ύφος και το είδος των εκδηλώσεων είναι άκρως κολακευτικά και είστε ίσως ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που θεωρεί λαϊκούς αοιδούς και εύπεπτες εκδηλώσεις τους PALYRRIA, τους OLYMPIANS, το Τζώνυ Βαβούρα, τα Κίτρινα Ποδήλατα , τους Έμμελον, τα Υπόγεια Ρεύματα, τον πασίγνωστο Γιάννη Κούτρα που έδωσε φωνή στο λόγο του μεγάλου ποιητή Νίκου Καββαδία . Το μοναδικό πράγμα που ίσως να έχει ξενίσει μερίδα κόσμου είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που εσείς υποστηρίζετε και είναι το ότι περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό το « λαϊκό » και « πανηγυρικό » στοιχείο από τις εκδηλώσεις μας. Προφανώς όμως, εσείς θεωρείτε ως μοναδική πηγή πολιτισμού τη Φιλαρμονική του νησιού και υποβιβάζεται τις αξίες του θεάτρου και της μουσικής εφόσον προέρχονται πέρα από τη δική σας μοναδικότητα ως «καλλιτέχνη».
Προφανώς σε εσάς περνάει αδιάφορο ότι λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία επενδύουμε σε εκδηλώσεις που αφορούν τα παιδιά με την παρουσίαση του θεατρικού «Εκπαιδεύοντας τη Φεγγαρένια» , με Θέατρο Σκιών, Θέατρο μαριονέτας , εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ξυλοπόδαρων, ζογκλέρ και ηθοποιών από μια ομάδα θεαμάτων που είναι γέννημα ενός Σαντορινιού καλλιτέχνη. Αλήθεια, αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις δε συνάδουν με το δικό σας υπέρτατο ύφος;
Κάνετε λόγο για ρύπανση του περιβάλλοντος και στρέφεστε εναντίον στις επιλεκτικά τοποθετημένες αφίσες για τις δίκες μας εκδηλώσεις που ήδη στο σύνολο τους έχουν αφαιρεθεί (100 αφίσες σε Οlympians, 100 Βαβούρας, 200 Κίτρινα Ποδήλατα, 200 palyrria). Μιλάτε επίσης για ηχορύπανση αλλά τα δικά σας κίβδηλα λόγια ηχούν σαν ηχορύπανση στα αυτιά μας και όχι οι ήχοι από το εξαιρετικό για τα οικονομικά του δεδομένα πρόγραμμα που παρουσιάζουμε.

WishmasteR είπε...

συνεχεια απαντησης

Προφανώς κύριε μου, γενικολογείτε, βάλλεται κατά πάντων, εξισώνεται τα πάντα και θεωρείτε τον εαυτό σας σκεπτόμενο πολίτη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι με βάση τα λόγια σας είναι υποδεέστερου επιπέδου; Ο σκεπτόμενος πολίτης πράττει κύριε μου, δε κρίνει , επικρίνει και στηλιτεύει ενώ ο ίδιος αποτελεί στην ουσία την αιτία της μη λειτουργίας σήμερα, έστω και υποτυπωδώς, έως ότου μπούμε σε σταθερή τροχιά, της φιλαρμονικής.
Συναντηθήκαμε μες το χειμώνα και σας έγινε γνωστό ότι αναμένουμε τη μετατροπή της επιχείρησης σε Κοινωφελή και ότι θα υπάρξει ένα κενό διάστημα λειτουργίας όπως απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις που ο νόμος το ορίζει. Δεν είμαστε υπεράνω νόμου κύριε Λανάρα. Σας προτάθηκε καθώς δε μπορούσαμε εκ των πραγμάτων να σας προσφέρουμε σύμβαση στη δεδομένη χρονική στιγμή να συνεχίσετε να στηρίζεται την φιλαρμονική και δεσμευτήκαμε να βρούμε τον τρόπο να σας αποζημιώσουμε αλλά η απάντηση σας ήταν ότι χωρίς σύμβαση δε επιθυμείτε να συνεχίσετε. Υπό το φόβο να μη διαλυθεί η φιλαρμονική έγινε συνάντηση στα γραφεία της Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ , όπου δυστυχώς απουσιάζατε , με παρόντες τους γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στην μπάντα. Σας έγινε κλήση από τον κο Δαρζέντα και σας πρότεινε ότι και εγώ και αρνηθήκατε για άλλη μια φορά. Ψεύδεστε ασύστολα και δεν κατανοώ το λόγο, καθώς ουδέποτε υπονοήθηκε από την πλευρά της ΔΗ.Κ.Ε.Θ ότι ήταν θέμα μη ύπαρξης χρημάτων η μη υπογραφή της σύμβασης αλλά καθαρά θέμα εγκρίσεων. Εγκρίσεων που ακόμη και σήμερα αναμένουμε από την περιφέρεια και για τη δική σας θέση μαζί με εκείνες του δασκάλου χορού και του υπευθύνου καλλιτεχνικού εργαστηρίου. Και να κάνετε ξεκάθαρο κύριε Λανάρα πως όταν μιλάτε για επιχορήγηση της φιλαρμονικής αναφέρεστε μόνο στο δικό σας μισθό καθώς από τις συζητήσεις μας, μόνο αυτό φάνηκε να σας απασχολεί. Από την πλευρά μας υπήρξε η καλή διάθεση να δοθεί λύση στο πρόβλημα αλλά δυστυχώς ο μοναδικός δικός σας οδηγός είναι το χρήμα και προέχει σαν αξία από αυτές που τόσο ευαγγελίζεστε στην επιστολή σας. Δε είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο παρελθόν σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και τώρα όταν σας ζητήθηκε να παρευρεθείτε στη μεγάλη γιορτή των Φηρών την ημέρα της Υπαπαντής του Κυρίου αλλά και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, αρνηθήκατε να παρευρεθείτε με το πρόσχημα του ότι δεν έχετε υπογράψει σύμβαση. Η προσφορά σας φαίνεται να εξαντλείτε στα όρια μιας σύμβασης.
Κύριε Λανάρα εσκεμμένα παραβλέπετε το γεγονός ότι για τη λειτουργία μιας Επιχείρησης και δη όταν πρόκειται για επιχείρηση του Δήμου, απαιτούνται οι κατάλληλες εγκρίσεις από την περιφέρεια. Γίνεστε δεικτικός χωρίς να έχετε την παραμικρή ιδέα καθώς φαίνεται περί της λειτουργίας αυτών των δομών. Για τις όποιες καθυστερήσεις δεν είναι υπεύθυνη η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση που ως νεοσύστατη, καθώς μετρά τέσσερις μήνες ζωή με αυτή την μορφή, δε θα έπρεπε να έχετε βιαστεί να την κρίνεται με τόσο μένος . Το άκρως παράλογο είναι ότι δεν έχετε υπόψη σας ποιες δράσεις προγραμματίζονται για το χειμώνα αλλά εσείς κρίνεται, όπως με τόση ευκολία έχετε μάθει να κάνετε και είναι φυσικό να μη ξέρετε αφού ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε να ενημερωθείτε.