Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Τα Υπόγεια Ρεύματα μας έστειλαν στο...Ρετιρέ





Χαιρετώ σας,
Στιγμές απείρου κάλλους, στιγμές πρωτόγνωρες για το νησί μας, στιγμές που άλλους ευχαριστούν και σ’ άλλους περνάνε αδιάφορες.Θα μπορούσε κάλλιστα τούτος ο πρόλογος να αναφέρεται στα πρόσφατα γεγονότα των ληστειών σε Εθνική και Eurobank, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη της Σαντορίνης, αλλά ευτυχώς αναφέρομαι σε κάτι πιο ευχάριστο και σίγουρα πιο δημιουργικό…Για πρώτη φορά στην πολυετή καριέρα τους τα Υπόγεια Ρεύματα έπαιξαν στη Σαντορίνη σε μία συναυλία που διοργάνωσε η ΔΗ.Κ.Ε.Θ, δίνοντας παράλληλα συνέχεια στις εκδηλώσεις, που ξεφεύγουν από το λαϊκό στυλ τους και προσθέτουν λίγη κουλτούρα, την οποία τόσο ανάγκη δείχνει να έχει το νησί και κυρίως η πολιτική του ηγεσία.Εξάλλου, το μέλλον της Σαντορίνης, η νεολαία του νησιού μας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο σε όσους συνεχίζουν να μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν και στη «υπο-κουλτούρα», πως το νησί χρειάζεται αλλαγή και κυρίως ανανέωση.Ίσως αυτό είναι το σύνθημα, που τόσο έχει ανάγκη τούτος ο ταλαιπωρημένος τόπος. Ας πάμε όμως ξανά στη συναυλία και θα επανέλθω στο θέμα…(συνέχεια)
Θήραζειν:"...Εξάλλου, το μέλλον της Σαντορίνης, η νεολαία του νησιού μας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο σε όσους συνεχίζουν να μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν και στη «υπο-κουλτούρα», πως το νησί χρειάζεται αλλαγή και κυρίως ανανέωση.Ίσως αυτό είναι το σύνθημα, που τόσο έχει ανάγκη τούτος ο ταλαιπωρημένος τόπος."
Δεν έχουμε λόγια για να μην συμφωνήσουμε στα παραπάνω λόγια, τόσο "κακοπροαίρετοι" που είμαστε! απομένει να μην παραμένουμε όμως μόνο δέκτες πολιτισμού αλλά να γίνουμε και παραγωγοί πολιτισμού...

9 σχόλια:

izmir είπε...

για να γινεις παραγωγος θα πρεπει να γινεις δεκτης και παλι ομως κανεις δεν σου εγγυαται τιποτα.ο πολιτισμος ειναι φιλε μου ιερη λεξη για να την παραγουμε και αναπαραγουμε...απλα προσπαθουμε να συμβαλλουμε με το... παρον μας!

Σιγαλας Μακαριος είπε...

φίλε del σε παρακαλώ να εκδόσεις το βιβλίο που έχεις ξεκινήσει , να εκδώσω και εγώ την ποιητική μου συλλογή να παράγουμε λίγο πολιτισμό στη Σαντορινη.
Ελεος πια με τον γραφικό που δεν ξέρει τι θα πει πολιτισμος και επιμένει να ψάχνει κάτι για να πεί.
Ο πολιτισμός είναι παραστασεις, εικονες, ακουσματα, σταση ζωής, που μεταλαμπαδευεται απο αυτους που τον παραγουν στο ευρυ κοινό αναλογα με τις δικες του επιλογές και ανησυχίες, τα δικα του ερεθισματα, τη δική του αντιληψη για το τι ειναι αξιολογο και τι όχι. Υπάρχει θεωρητικά ελευθερία επιλογων, λέμε τώρα... με την υποκουλτούρα που μας ταιζουν.
Ενας φορέας παράγει πολιτισμό χρησιμοποιώντας την πρώτη ύλη, στην προκειμένη τους καλλιτέχνες και όταν οι επιλογές του είναι άξιες, ως προς αυτο το είδος και υφος που τοσο λείπει απο το νησι καλό ειναι επαινούμε την προσπάθεια και όχι να στεκόμαστε σκωπτικά χωρις στην ουσία να έχουμε κάτι να πούμε.
Ο κυρίως ο τρόπος να προαγεις πολιτισμό ειναι να προβάλλεις πολιτισμό.

Εσυ ως γνήσιος παραγωγος πολιτισμού συνεχισε να με αποκαλείς υπαλληλο επειδη σε εκνευριζει η κριτικη μου.

ο "ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ"

Del είπε...

Πολύ χαίρομαι που διαφωνούμε, που συμφωνούμε, που δείχνουμε το υγιές κομμάτι της δημοκρατίας, που τόσο πολύ έχει εκλήψει στις μέρες μας. Χαίρομαι ακόμα γιατί σαν φως στην άκρη του τούνελ παρουσίαζόμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε ιδανικά, ιδέες και απόψεις βάζοντας σε χρήση κάθε μέσο που μας δώθηκε να καθοδηγούμε...
Μα κυρίως απεύχομαι κάτι που έγραψα χωρίς ιδιοτέλειες, μπηχτές και κιτρινισμούς να γίνει το μέσον ή το...φυτίλι για εκ νέου αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες.
Αντί να γεμίσει λοιπόν η ανάρτηση ξανά με αρνήτικα σχόλια, ας προσπαθήσουμε όπως λέει και η izmir να συμβάλλουμε, δείχνοντας πρώτα εμείς πολιτισμό...
Και όσο ουτοπικό ή πολυφορεμένο ακουστεί το παρακάτω ας προσπαθήσουμε, έστω και μέσω των blogs για αρχή να συζητήσουμε, να προτείνουμε, να ονειρευτούμε, μία Σαντορίνη όπως εμείς τη θέλουμε.
Και που ξέρεις αν βρεθούμε πολλοί μπορεί όλο το σύμπαν να συνομωτήσει και να πετύχουμε...
Αρκεί να υπάρχει θέληση μα πάνω απ' όλα όπως φαίνεται χρειαζόμαστε καλή διάθεση...
Χαίρεται
Υ.Γ Το βιβλίο προχωράει, αλλά ακόμα θέλει δουλειά. Αλλά ο χειμώνας δεν είναι μακριά...

Θήρα-ζειν είπε...

Για μια ακόμη φορά "υπάλληλε" μας δείχνεις το αληθινό σου πρόσωπο, λυπόμαστε για την κατηφόρα σου προκειμένου να μας αποδείξεις την υπαλληλική σου "ανωτερότητα". Έλα βγάλε και λύσσα πάνω μας μπας και μας βγάλεις από την ανωνυμία, να μας μάθουν και τα αφεντικά σου...άλλωστε αυτό είναι που πρωτίστως σε καίει.
Αρκετά όμως ασχοληθήκαμε μαζί σου, εάν δεν μας αντέχεις σταμάτα να παίζεις με το F5 αλλιώς ψάξε αλλού να βγάλεις τα "υπαλληλικά" σου συμπλέγματα!

Σίγουρα ο Πολιτισμός είναι Ιερή λέξη, όπως άλλωστε και ο Αθλητισμός και σίγουρα με το παρόν μας ακόμη και με το ελάχιστο της επισήμανσης ή και της "κακοπροάιρετης" κριτκής πραγμάτων μέσω ιστολογίων είναι ένα ακόμη βήμα για το μέλλον, άλλωστε το παρελθόν μας το τρίψανε για καλά στο πρόσωπο. Εκτός εάν το θέμα είναι ότι φοβόμαστε την όποια επισήμανση ή κριτική από ένα ιστολόγιο και με το παραμικρό ψάχνουμε για κακές μάγισσες και δαιμόνια.

Φίλε Del εάν νομίζεις ότι πρέπει να κατεβάσουμε το σχόλιο που έγινε στηριζόμενο πάνω σε δικά σου λόγια, ειλικρινά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γίνει. Η καλή διάθεση και η θέληση πάντα υπάρχει....ακόμη και η "κακοπροαίρετη" για κάποιους!
Απλά μας άρεσαν τα λόγια αυτά που έγραψες.
Χαιρετίσματα στην εξουσία...

Σιγαλας Μακαριος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Σιγαλας Μακαριος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Σιγαλας Μακαριος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
thira-mata είπε...

Ειρήνη παιδιά .Ειρήνη . Τέτοιου είδους κόντρες , εξυπηρετούν άλλους .¨Όχι εσάς-εμάς . .Συμμορφωθείτε λίγο .Ναι θηραζείν , μπορεί να είναι ‘’υπάλληλος’’ , αλλά που το πρόβλημα .Σου δίνετε η ευκαιρία μέσα από τους ‘’υπάλληλους καμία φορά να γεφυρώνεις τις απόψεις σου και να τις κάνεις πράξη .Κι εσύ ‘’υπάλληλε’’ δεν νομίζω πως το ύφος που χρησιμοποιείς τελευταία σου ταιριάζει .
Ειρήνη παιδιά .Πραγματικός σκοπός όλων μας , θα πρέπει να είναι αυτό που επισημάνει ο del . Για μια Σαντορίνη που πραγματικά ονειρευόμαστε .Ο καθένας με τις απόψεις του .Ο καθένας με αυτά που πιστεύει .Και όπως έχω ξαναγράψει , σκοπός της κριτικής και της σάτιρας , είναι να δούμε κάποια στιγμή αυτά που κριτικάρουμε και σατιρίζουμε να καλυτερεύουν .Και όταν κάτι τέτοιο γίνετε ή προσπαθεί να γίνει πράξη , θηραζείν , το διατυπώνουμε και το επισημάνουμε .
Τα thira-mata

Θήρα-ζειν είπε...

Εντάξει μικροπρεπή και εκδικητικέ υπάλληλε, συνέχιζε το βιολί σου, συνέχιζε να προκαλείς. Δικαίωμα σου άλλωστε αφού όλα δικά σου τα θέλεις, η δημοκρατία η δικιά σου δίνει τέτοια δικαιώματα όπως και η ολιγαρχία η δικιά μου τα σχόλια σου να τα στέλνουμε στον έξω απο εδώ!
Περαστικά και πρωτομηνιά μεθαύριο μην ξεχάσεις να πας να πληρωθείς για τις υπηρεσίες σου.
Ρε κολλήματα που τρώνε μερικοί μερικοί...
Λυπάμαι για την κατηφόρα που έχουμε πάρει αλλά μέχρι εδώ, την υπόλοιπη την χαρίζουμε στον υπάλληλο! Και η ΖΩΗ τραβά την ανηφόρα...