... με ένα μέιλ που λάβαμε σχετικά με το ξεκίνημα και την πορεία της Βεντέμας, που λάβαμε από φίλη - υπεύθυνη οινοποιείου στην Σαντορίνη. Η ιδέα πάντως είναι εξαιρετική μιας και … υπο το βάρος της πιεστικής μας καθημερινότητας .. τείνουμε να ξεχνάμε ιστορίες από το όμορφο παρελθόν του τόπου…Επί του παρόντος πάντως, (και σύμφωνα με τα μέσα της εποχής!) με θέμα την βεντέμα έχουν δημιουργηθεί ωραιότατα site forum στο διαδύκτυο..!
ΚΑΛΗ ΒΕΝΤΕΜΑ
«Η μαύρη γης εσάστιζε στην όψη της βεντέμαςβεργοπλεγμένα κλήματα, τσαμπιά χαμολυγίζαν,ακνιάζαν οι μαυρόροες κι οι τραγανές οι ρούσες,γιόμιζ’ ο κάμπος εργατιά, τραγούδι ο αγέραςκι ανάφτανε στα τίμια τα χέρια οι φερεντίνες.»
Έτσι ξεκινά ένα καταπληκτικό πεζοτράγουδο που γέννησε η λαϊκή σοφία αποτυπώνοντας τις εικόνες του κάμπου, την ώρα της βεντέμας. Μέσα από τη λαϊκή τέχνη έχουμε την μεγάλη τύχη, όλοι εμείς οι νεότεροι να ταξιδέψουμε μέσα στο χρόνο, στις παλιές μέρες της σαντορινιάς βεντέμας. Τότε που όλα ήταν απλά, άμεσα, συντροφικά και ο κάθε σαντορινιός είχε το ρόλο του σ’αυτό το πανηγύρι.Νοικοκύρηδες, τρυγητάδες, γαϊδουρολάτες, μπαλήδες, δηλαδή επιστάτες, ζυγιαστές, πατητάδες, όλοι συμμετείχαν, προσφέροντας το σημαντικό του έργο ο καθένας. Όλοι εργαζόταν για ένα σκοπό, να γίνει σωστά ο τρύγος και να βγει καλό το μεροκάματο.Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να υπάρξει η πολύ σημαντική περίοδος της προετοιμασίας.Στις αρχές του Αυγούστου, έπρεπε οι αγωγιάτες να ετοιμάσουν τα ζώα τους και τον εξοπλισμό τους. Σαμάρια, χαλινά, καμπανάκια όλα έπρεπε να είναι έτοιμα. Αλλά έπρεπε να κλείσουν και οι συμφωνίες με τους νοικοκύρηδες ώστε κάθε μέρα να ξέρουν τα δρομολόγιά τους από τα αμπέλια στις κάναβες, στα τότε οινοποιεία.Οι νοικοκύρηδες παζάρευαν την τιμή πριν την συμφωνία. Συμφωνία γινόταν και με τους μπαλήδες που θα κουμαντάριζαν την κάναβα την εποχή του τρύγου. Η κάναβα, πάλι, ήθελε την δική της προετοιμασία. Έπρεπε όλα να λάμπουν. Το πατητήρι, ο ληνός, τα κοφίνια, οι άφουρες, δηλαδή οι βαρέλες.Οπωσδήποτε, ακόμη, έπρεπε να ασπριστούν οι ταράτσες, εκεί που θα απλώνονταν τα σταφύλια για να λιαστούν και να γίνει στη συνέχεια το βινσάντο, το λιαστό κρασί της Σαντορίνης...
---------------------------------------------------
Για το κρασί μας!
Πηγή:http://santo-rinios.blogspot.com/2009/08/blog-post_5228.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου