Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Και τελικά γιατί δεν έχει φιλαρμονική ο Δήμος;


Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΔΗΚΕΘ στην καταγγελία του Βενέδικτου Λαναρά ώσον αναφορά την Φιλαρμονική Θήρας.

Στους καιρούς που διανύουμε η στρέβλωση της πραγματικότητας είναι καθημερινό γεγονός και η υποκρισία περισσεύει . Κύριε Λανάρα, οι κρίσεις σας για το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι προσωπικές , επιεικώς απαράδεκτες και θεωρώ πως περιττεύουν. Δε θα τις σχολιάσω ιδιαίτερα, άλλωστε τις όποιες απαντήσεις τις έχουμε ήδη λάβει από τον κόσμο που συμμετέχει σε αυτές
Το μόνο που θέλω να σας επισημάνω είναι ότι τα σχόλια που λαμβάνουμε για το ύφος και το είδος των εκδηλώσεων είναι άκρως κολακευτικά και είστε ίσως ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που θεωρεί λαϊκούς αοιδούς και εύπεπτες εκδηλώσεις τους PALYRRIA, τους OLYMPIANS, το Τζώνυ Βαβούρα, τα Κίτρινα Ποδήλατα , τους Έμμελον, τα Υπόγεια Ρεύματα, τον πασίγνωστο Γιάννη Κούτρα που έδωσε φωνή στο λόγο του μεγάλου ποιητή Νίκου Καββαδία . Το μοναδικό πράγμα που ίσως να έχει ξενίσει μερίδα κόσμου είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που εσείς υποστηρίζετε και είναι το ότι περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό το « λαϊκό » και « πανηγυρικό » στοιχείο από τις εκδηλώσεις μας. Προφανώς όμως, εσείς θεωρείτε ως μοναδική πηγή πολιτισμού τη Φιλαρμονική του νησιού και υποβιβάζεται τις αξίες του θεάτρου και της μουσικής εφόσον προέρχονται πέρα από τη δική σας μοναδικότητα ως «καλλιτέχνη».
Προφανώς σε εσάς περνάει αδιάφορο ότι λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία επενδύουμε σε εκδηλώσεις που αφορούν τα παιδιά με την παρουσίαση του θεατρικού «Εκπαιδεύοντας τη Φεγγαρένια» , με Θέατρο Σκιών, Θέατρο μαριονέτας , εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ξυλοπόδαρων, ζογκλέρ και ηθοποιών από μια ομάδα θεαμάτων που είναι γέννημα ενός Σαντορινιού καλλιτέχνη. Αλήθεια, αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις δε συνάδουν με το δικό σας υπέρτατο ύφος;
Κάνετε λόγο για ρύπανση του περιβάλλοντος και στρέφεστε εναντίον στις επιλεκτικά τοποθετημένες αφίσες για τις δίκες μας εκδηλώσεις που ήδη στο σύνολο τους έχουν αφαιρεθεί (100 αφίσες σε Οlympians, 100 Βαβούρας, 200 Κίτρινα Ποδήλατα, 200 palyrria). Μιλάτε επίσης για ηχορύπανση αλλά τα δικά σας κίβδηλα λόγια ηχούν σαν ηχορύπανση στα αυτιά μας και όχι οι ήχοι από το εξαιρετικό για τα οικονομικά του δεδομένα πρόγραμμα που παρουσιάζουμε.
Προφανώς κύριε μου, γενικολογείτε, βάλλεται κατά πάντων, εξισώνεται τα πάντα και θεωρείτε τον εαυτό σας σκεπτόμενο πολίτη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι με βάση τα λόγια σας είναι υποδεέστερου επιπέδου; Ο σκεπτόμενος πολίτης πράττει κύριε μου, δε κρίνει , επικρίνει και στηλιτεύει ενώ ο ίδιος αποτελεί στην ουσία την αιτία της μη λειτουργίας σήμερα, έστω και υποτυπωδώς, έως ότου μπούμε σε σταθερή τροχιά, της φιλαρμονικής.
Συναντηθήκαμε μες το χειμώνα και σας έγινε γνωστό ότι αναμένουμε τη μετατροπή της επιχείρησης σε Κοινωφελή και ότι θα υπάρξει ένα κενό διάστημα λειτουργίας όπως απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις που ο νόμος το ορίζει. Δεν είμαστε υπεράνω νόμου κύριε Λανάρα. Σας προτάθηκε καθώς δε μπορούσαμε εκ των πραγμάτων να σας προσφέρουμε σύμβαση στη δεδομένη χρονική στιγμή να συνεχίσετε να στηρίζεται την φιλαρμονική και δεσμευτήκαμε να βρούμε τον τρόπο να σας αποζημιώσουμε αλλά η απάντηση σας ήταν ότι χωρίς σύμβαση δε επιθυμείτε να συνεχίσετε. Υπό το φόβο να μη διαλυθεί η φιλαρμονική έγινε συνάντηση στα γραφεία της Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ , όπου δυστυχώς απουσιάζατε , με παρόντες τους γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στην μπάντα. Σας έγινε κλήση από τον κο Δαρζέντα και σας πρότεινε ότι και εγώ και αρνηθήκατε για άλλη μια φορά. Ψεύδεστε ασύστολα και δεν κατανοώ το λόγο, καθώς ουδέποτε υπονοήθηκε από την πλευρά της ΔΗ.Κ.Ε.Θ ότι ήταν θέμα μη ύπαρξης χρημάτων η μη υπογραφή της σύμβασης αλλά καθαρά θέμα εγκρίσεων. Εγκρίσεων που ακόμη και σήμερα αναμένουμε από την περιφέρεια και για τη δική σας θέση μαζί με εκείνες του δασκάλου χορού και του υπευθύνου καλλιτεχνικού εργαστηρίου. Και να κάνετε ξεκάθαρο κύριε Λανάρα πως όταν μιλάτε για επιχορήγηση της φιλαρμονικής αναφέρεστε μόνο στο δικό σας μισθό καθώς από τις συζητήσεις μας, μόνο αυτό φάνηκε να σας απασχολεί. Από την πλευρά μας υπήρξε η καλή διάθεση να δοθεί λύση στο πρόβλημα αλλά δυστυχώς ο μοναδικός δικός σας οδηγός είναι το χρήμα και προέχει σαν αξία από αυτές που τόσο ευαγγελίζεστε στην επιστολή σας. Δε είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο παρελθόν σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και τώρα όταν σας ζητήθηκε να παρευρεθείτε στη μεγάλη γιορτή των Φηρών την ημέρα της Υπαπαντής του Κυρίου αλλά και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, αρνηθήκατε να παρευρεθείτε με το πρόσχημα του ότι δεν έχετε υπογράψει σύμβαση. Η προσφορά σας φαίνεται να εξαντλείτε στα όρια μιας σύμβασης.
Κύριε Λανάρα εσκεμμένα παραβλέπετε το γεγονός ότι για τη λειτουργία μιας Επιχείρησης και δη όταν πρόκειται για επιχείρηση του Δήμου, απαιτούνται οι κατάλληλες εγκρίσεις από την περιφέρεια. Γίνεστε δεικτικός χωρίς να έχετε την παραμικρή ιδέα καθώς φαίνεται περί της λειτουργίας αυτών των δομών. Για τις όποιες καθυστερήσεις δεν είναι υπεύθυνη η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση που ως νεοσύστατη, καθώς μετρά τέσσερις μήνες ζωή με αυτή την μορφή, δε θα έπρεπε να έχετε βιαστεί να την κρίνεται με τόσο μένος . Το άκρως παράλογο είναι ότι δεν έχετε υπόψη σας ποιες δράσεις προγραμματίζονται για το χειμώνα αλλά εσείς κρίνεται, όπως με τόση ευκολία έχετε μάθει να κάνετε και είναι φυσικό να μη ξέρετε αφού ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε να ενημερωθείτε.

Πηγή:http://www.neasantorinis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1459&Itemid=1


Θήραζειν: Καταρχήν καλό θα ήταν να καταλάβουν οι "άρχοντες" ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο να είσαι ακροατής των όποιων πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά να μπορείς να δίνεις και το δικό σου στίγμα και όχι μόνο το ...εισαγόμενο και πληρωμένο. Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που χρειάστηκε μια τόσο μεγάλη και μακροσκελέστατη απάντηση, πόσο μάλλον όταν η καταγγελία χαρακτηρίζεται απαράδεκτη. Φαίνεται δεν έχει δικάιωμα κανείς να κρίνει τους "άρχοντες"! Καλά τα ονόματα όσων καλιτεχνών ήρθαν και θα έρθουν στο νησί αλλά αυτό δεν το εξισώνει με το πράγματι φτωχό εώς ανύπαρκτο επίπεδο πολιτισμού που υπάρχει στο νησί μας, με ελάχιστες βέβαια εξαιρέσεις όπως αυτές πχ. του Συλλόγου Κρητών ή Ποντίων με τις διάφορες πραγματικά άξιας αναφοράς προσπάθειες τους. Είμαστε 101% εναντίον της όποιας αφισσορύπανσης και τώρα που σε λίγο καιρό θα αρχίζει να τελειώνει η καλοκαιρινή σεζόν θα μας μείνουν ως ενθύμια της καλοκαιρινής "πολιτιστικής ανάπτυξης" στον βαρύ και ήσυχο απο πλευράς πολιτισμού χειμώνα που μας έρχεται.
Θα περιμέναμε και μια απάντηση για το μέλλον της Φιλαρμονικής Θήρας αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν χώρεσε στην κατά τα άλλα μακροσκελέστατη απάντηση του προέδρου της ΔΗΚΕΘ.
...και όσο θα περιμένουμε τις κατάλληλες εγκρίσεις από την Περιφέρεια , σας ευχόμαστε καλο χειμώνα!

3 σχόλια:

Σιγαλας Μακαριος είπε...

Εφόσον πρόλαβες να κρίνεις μια Δημοτική Επιχείρηση που μετρά 4 μήνες ζωής να σου εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την αντικειμενικότητα σου. Ο καθένας κρίνεται από τα έργα του και όχι από τα λόγια του και το προσωπικό ύφος και ο πολιτισμός καλλιεργείτε από τις επιλογές μας στη τέχνη, την επιστήμη, τη ζωή. Εάν θέλεις να μάθεις γιατί δεν λειτουργεί η φιλαρμονική ρώτησε αυτούς που σε ενημερώνουν και μην έρθεις να ρωτήσεις τους υπεύθυνους. Αν ξαναδιαβάσεις τη μακροσκελή απάντηση όπως λες ίσως να βρεις μέσα λέξεις όπως περιφέρεια, έγκριση, νόμος κλπ. που στο τέλος ειρωνεύεσαι. Εφόσον επιλεγείς να εθελοτυφλείς είναι δικαίωμα σου. Αν επιλέξεις να ενημερωθείς σε καλούμε στα γραφεία της ΔΗ.Κ.Ε.Θ για ένα γόνιμο διάλογο και όχι αντιπαραθέσεις μέσω ιστοσελίδων και ειδικά όταν κρύβεσαι πίσω από το προσωπείο της ανωνυμίας που διόλου έντιμο είναι όταν επιθυμείς να ασκείς κοινωνική κριτική.
Και επειδή το μόνο που δυστυχώς διακρίνω είναι μια άσχημη και προκατειλημμένη διάθεση να σου ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου…
Καλά Χριστούγεννα, μες το χειμώνα είναι και αυτά.

Θήρα-ζειν είπε...

Να υποθέσω λοιπόν ότι θα πρέπει να περιμένω πρώτα 2-3 χρόνια για να βγάλω την όποια κρίση μου. Φυσικά και κρίνεται από τα έργα και την αποτελεσματικότητα αυτών ο καθένας, όπως και ότι εδώ και περισσότερους από 4 μήνες ο Δήμος Θήρας δεν διαθέτει Φιλαρμονική και από ότι φαίνεται και για πολύ καιρό ακόμη. Από την στιγμή που βγήκε στο "αέρα" η καταγγελία θα περίμεναμε να ακούσουμε πιο "σταράτα" πράγματα σαν απάντηση και όχι απαντήσεις εγωιστικές και μιρκόψυχες από τον υπεύθυνο του ΔΗΚΕΘ. Θεωρούμε τουλάχιστον αφελής να στηριζόμαστε σε λέξεις περιφέρεια, έγκριση νόμους κλπ. ίσως σαν γραφειοκράτες και τεχνοκράτες να σας πονάει πιο πολύ το τυπικό αλλά από ουσία....άστα να πάνε. Δεν μπορείς να μας κατηγορείς για "ανώνυμία" και συγχρόνως να απαντάς και εσύ σαν...wishmaster!Λίγο παράδοξο.
Καταλαβαίνω ότι μπορεί το κάθε ιστολόγιο να γίνεται ενοχλητικό για ...τους όποιους κρατούντες και άρχοντες ειδικά σε όσους δεν αντέχουν ούτε "στάλα" κριτικής, αλλά τι να κάνουμε ίσως είναι πλέον και ο μόνος τρόπος ώστε να ακούγεται και μια άποψη που σίγουρα...θα χανόταν στα διαδικαστικά και στα πρωτόκολλα του Δήμου Θήρας!
Καλά Χριστούγεννα πάντως σας ευχόμαστε και ελπίζουμε φέτος να στολιστεί στα Φηρά ένα δέντρο της προκοπής, μια βάρκα μια που είμαστε και σε νησί, φέτος γιατί από κάποια Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση πχ στο νεό κλειστό, όπου παρεπιπτώντος το κάπνισμα συνεχίζεται, δεν νομίζουμε ότι μπορεί να γίνει, άλλωστε είμαστε σίγουρος ότι μέχρι να το εγκρίνει η περιφέρεια θα μας έχει πιάσει η Λαμπρή!
Χριστός Ανέστη...
Ο Δήμος Θήρας....όχι!

Υγ: Τελικά πότε είπαμε θα ξαναλειτουργήσει η Φιλαρμονική Θήρας;

Καλημέρα να έχουμε...

Σιγαλας Μακαριος είπε...

φίλε μου, μου φτάνει που λες "του" ΔΗΚΕΘ.Δεν εχω να σχολιάσω τπτ αλλο παρα μόνο την άγνοια σου σε σχέση με αυτό που ασκείς κριτικη. Στο block Θηραματα ανέφερα πλήρως το ονοματεπώνυμο μου. Αν θες έλα να γνωριστούμε απο κοντά στα γραφεία "του" ΔΗΚΕΘ και να ενημερωθείς προτού εκφράσεις αποψη για πράγματα που φυσικό είναι να μην γνωρίζεις. Ενοχλητική η κριτική δεν είναι απεναντίας, και δε θίχτηκα εγώ προσωπικα, ενοχλητικό ειναι υιοθετείς αποψεις οπου στην ουσία δεν έχεις ιδέα τι μπορει να έχει συμβεί και να θεωρείς οτι είσαι υπερανω νόμου (έτσι κτάλαβα απο τα γραφόμενα σου αφου δε δέχεσαι τον ορο έγκριση περιφέρειας) Κρίμα....