Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ελάτε να μας τα πάρετε όλα...

Απόβαση του ΣΔΟΕ σε Μύκονο και Σαντορίνη

Απόβαση του ΣΔΟΕ σε Μύκονο και Σαντορίνη

Οι ειδικές ομάδες κρούσης του ΣΔΟΕ αυτές τις μέρες έχουν κάνει... απόβαση σε νησιά και τουριστικές περιοχές της χώρας και αυτό το διάστημα «ξεσκονίζουν» τον χώρο της διασκέδασης -και όχι μόνο- στα κοσμοπολίτικα νησιά Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ σειρά έχουν η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Οι άντρες του ΣΔΟΕ κάνουν «ντου» σε μικρά και μεγάλα νυχτερινά κέντρα των δύο νησιών των Κυκλάδων και ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν φορολογικά οι επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχει μαγαζί στη Χώρα της Μυκόνου και στις κοσμοπολίτικες παραλίες της που να μην το έχουμε επισκεφτεί για έλεγχο, ενώ το ίδιο αρχίζει να γίνεται στη Σαντορίνη» δηλώνει χαρακτηριστικά ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Οι «Ράμπο» εντοπίζουν καταστηματάρχες που δεν κόβουν αποδείξεις επιβάλλοντας επιτόπου πρόστιμα στους φοροπαραβάτες. Η μη έκδοση αποδείξεων αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών, ενώ για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ ενεργοποιείται και η δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων.

Τα πρώτα δέκα λουκέτα που μπήκαν για μία εβδομάδα σε νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια της Αθήνας ήταν μόνο η αρχή, δηλώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το προσωρινό κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων. «Στόχος δεν είναι να κλείσουμε μικρομάγαζα σε γειτονιές, αλλά μεγάλους χώρους διασκέδασης για να δοθεί το σήμα στην αγορά πως δεν αστειευόμαστε» σημειώνει στέλεχος του υπουργείου. Η ομάδα του ΣΔΟΕ ελέγχει και καλλιτέχνες που εμφανίζονται σε νυχτερινά κέντρα των δύο νησιών για τα «νυχτοκάματα» που εισπράττουν.


Και τα σκάφη αναψυχής

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ είναι και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Υπό τον φόβο να ανακαλυφθούν και να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα, αρκετοί ιδιοκτήτες έσπευσαν από μόνοι τους να εκτελωνίσουν τα σκάφη που εμφάνιζαν ως επαγγελματικά. Επίσης αυτό το καλοκαίρι θα το θυμούνται αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων με πισίνες, τόσο στην Αττική όσο και στα νησιά. Το ΣΔΟΕ έχει συλλέξει από όλες τις εταιρείες που κατασκευάζουν πισίνες τα ονόματα των πελατών τους και ξεκινάει τον έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι από αυτούς έχουν δηλώσει την πισίνα τους στην εφορία.

Από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει φέτος έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται ενίσχυση των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ, καθώς οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν το ΕΤΑΚ του 2009 και την έκτακτη εισφορά, τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010 κ.ά. Τις τελευταίες μέρες οι ελεγκτές της υπηρεσίας έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι διαθέτουν δεκάδες εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει εντοπίσει περίπου 130 δικηγόρους, οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας 3.274.000 ευρώ και το μέσο εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία είναι μόλις 30.000 ευρώ.



Θήραζειν: Την θέα πότε θα μας την φορολογήσετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: