Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Το "Μάτι" της Σαντορίνης





γιώργος κυπρής


Ο Γιώργος Κυπρής γεννήθηκε στην Κύπρο το 1954. Σπούδασε στη σχολή Σαραφιανού στην Αθήνα και στο Istituto Statale dʼarte ceramica στην Φαέντζα της Ιταλίας.

Παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Συμμετείχε σε ομαδικές και διεθνής εκθέσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Δημοσίευσε άρθρα σε περιοδικά τέχνης και σχεδίασε κοσμήματα και κεραμικά για ελληνικές και ιταλικές βιομηχανίες.

Βραβεύτηκε σε διαγωνισμούς τέχνης και εγκατέστησε έργα του σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Ζει στην Ελλάδα μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ της Σαντορίνης που διατηρεί τον κύριο χώρο έκθεσης της δουλειάς του και στην Αθήνα που έχει το εργαστήριο του. Η δουλειά του αποτελείται από τη μελέτη του ανθρώπινου είδους. Διερευνά τις δράσεις των ανθρώπων ως άτομα ή ως μέλη ομάδων, προσπαθώντας να αναδείξει τις αρνητικές συμπεριφορές του είδους μας.

Νιώθει ακάλυπτος από την σκληρότητα μας σε άλλες μορφές ζωής ή απέναντι σε άλλες ανθρώπινες φυλές. Συχνά δημιουργεί σαρκαστικά έργα για την ανθρώπινη ματαιοδοξία και επεξεργάζεται τις παραμέτρους που δημιουργούν μοναξιά στους ανθρώπους. Επιμένει ότι το ανθρώπινο είδος είναι καταστροφικό για το περιβάλλον του, όσο σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Πιστεύει πως είναι χρήσιμο να αποκτήσουμε ευαισθησίες για να μπορέσουμε να διασώσουμε τον κόσμο και για να δώσουμε μέλλον στις επόμενες γενιές.
Θήραζειν:Μήπως λείπει ένα έργο του Γιώργου Κυπρή που να εκτίθεται δημόσια σε κάποιο σημείο του νησιού; Θεωρούμε ότι ο Γιώργος Κυπρής είναι ένα κεφάλαιο σε αυτό που λέγεται εικαστική και πολιτιστική παρέμβαση στο νησί. Σίγουρα δεν είναι ο μόνος, άλλωστε και οι υπόλοιποι πάνω κάτω ...χαμένοι είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: