Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ενοχη σιωπή... τράτες θερίζουν τις ακτές μας


Ενοχη σιωπή... τράτες θερίζουν τις ακτές μας

Eιδα στο μπλοκ του Σαντορινιού την έκθεση της Greenpeace αναδημοσιευμένη απο την ιστοσελίδα του Βήματος (http://www.tovima.gr) με τίτλο «Βόρειες Κυκλάδες- Καταφύγιο ζωής». Για πρώτη φορά αποδεικνύεται και με οπτικό υλικό η καταστροφή που έχει προκληθεί από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία στη χλωρίδα του βυθού.Η κυρία Αντζελα Λάζου υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace τονιζει οτι « Οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν την έλλειψη μιας πολιτικής για την προστασία της θάλασσας από την πλευρά της ηγεσίαςκαι αναδεικνύουν τη μεγάλη ευθύνη που έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».
Να συνεχισουμε τα λόγια της στο σημείο μαλιστα που αφορά και εμας στη Σαντορίνη. Πολλες φορες ειμαστε για μπανιο και βλεπουμε τις εν λογο τρατες να ψαρευουν στα ρηχα, με καταστροφικες συνεπειες, πολυ πιο εξω απο τα επιτρεπτα ορια αλλα κανεις μα κανεις δεν μπαινει στο κοπο να καταγγειλει στο Λιμεναρχειο γιατι ξερει πως δεν θα γίνει τιποτα, το πολυ πολυ να τους ειδοποιησουν να φυγουν.1,5 μίλι από την ακτή είναι το όριο που απαγορεύεται το ψάρεμα με τις τράτες κάτω από αυτό. Ενοχη σιωπή των αρχων, των ψαράδων της Σαντορινης καθως απο αυτούς αγοραζουν τα ψάρια που πουλάνε, ενοχη σιωπή και των επιχειρησεων που προμηθεονται απο αυτους, ηλιθεια σιωπή δική μας που δεν αντιδρουμε.

Προχτες στο Καμαρι ειχε πεταξει η τρατα μικρα ψαρακια (σχεδον γόνος) στη θαλασσα που τα ξέβραζε αλιωμενα απο τον ηλιο και οι τουριστες αναρωτιοντουσαν εαν ειναι μολυσμενα τα νερά. Προσπαθουσαμε να τους εξηγησουμε οτι ειναι απο την αλιεια και αυτο που τους επεισε ηταν οτι ειδαν τους γλάρους μαζεμενους στο σημειο που τα είχαν πετάξει πολυ κοντα στην ακτή.Και όλα αυτά υπό το φως του μεσημεριάτικου ήλιου.
Ντροπη σε όλους για την αδιαφορία μας... και ειδικα στις αρχες που επιτρεπουν τετοια φαινόμενα.

Το Λιμεναρχείο της περιοχής, πού ειναι ;
Γιατί δεν κανουν περιπολίες και γιατί πληρώνονται άραγε αφού δεν ξεκολάνε από τις καρέκλες τους ;
Γιατί περιμένουν πάντα την καταγγελία ;
Ποιος είναι αρμόδιος να προστατεύσει την θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας ; που είναι οι άγρυπνοι φρουροί της προστασίας των θαλασσών μας ;
Μετά μιλάμε για την έλλειψη ψαριών, αναζητούμε τα αίτια της υπεραλίευσης και της παράνομης αλίευσης, ενώ οι ίδιοι εθελοτυφλούμε και ενώ γνωρίζουμε το πρόβλημα δεν κάνουμε τίποτε στο να δώσουμε λύσεις.
Περαστικά μας

Πηγή:http://13wishmaster13.blogspot.com/2009/09/blog-post_6106.html

Θήραζειν: Όταν έχεις Λιμενική αρχή που αντί για σκάφος έχει μόνο αυτοκίνητα και 1-2 μηχανές τότε για ποιο έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής μιλάμε; Για να μην πούμε ότι τα κεντρικά γραφεία είναι στο κέντρο των Φηρών!!! Πέρα από αυτό όμως μήπως κάποια στιγμή πρέπει και οι ψαράδες του νησιού να βάλουν τα πράγματα κάτω και να σώσουν ότι μπορούν να σώσουν; Γιατί σήμερα μπορεί να κονομάνε αλλά αύριο θα κλαίνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: