Γιατί πολύ απλά μερικά πράγματα δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ...
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009
Σήκωσε την...
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009
I ve got cocaine running around my brain
Γιορτή της Ρακίς και της ...Μπαλωθιάς!
Να υποθέσουμε ότι υπάρχει άδεια οπλοφορίας και ολποχρησίας και φυσικά δεν είναι ...οι bankrobbers όπως ακούγεται να φωνάζει μια φωνή στο βιντεάκι! Δεν έχουμε πρόβλημα με την οπλοφορία, ίσα ίσα θεωρούμαι ότι ο κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να έχει όπλο για να προστατεύει την οικογένεια του, το σπίτι του και εάν χρειαστεί και την πατρίδα του, μας ενοχλεί όμως η άσκοπη οπλοχρησία και η επίδειξη της τσάμπα μαγκιάς!
Άκου εκεί ...bankrobbers!
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009
Ευχάριστα U2 νέα...
Θήραζειν: Τους περιμένουμε ...
Σας θυμίζει κάτι;
...στο πέρασμα των χρόνων. Επετεύχθη η "πρόοδος" που επιθυμούσαν κι επιθυμούν οι "προοδευτικοί". Τέλος στην εξουσία του δασκάλου!!!;-)
Της Παναγιάς της Γιάτρισσας ή Νήσου Θηρασίας λειτουργικά παράδοξα
Έθιμο ή απανθρωπιά;
Πηγή: http://www.wwna.gr/index.php?t=pr&id=show&prid=1307
Θήραζειν: Δυστυχώς η οικολογική συνείδηση δεν είναι προσόν του σύγχρονου Έλληνα, ακόμα και τους οικολόγους που εκλέξαμε στην ευρωβουλή πιο πολύ τους ενδιαφέρει να μας λένε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της...Βουλγαρίας! Από περιέργεια πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θήρας διαθέτουν τέτοιες λίμνες;
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009
Το "Μάτι" της Σαντορίνης
γιώργος κυπρής
Ο Γιώργος Κυπρής γεννήθηκε στην Κύπρο το 1954. Σπούδασε στη σχολή Σαραφιανού στην Αθήνα και στο Istituto Statale dʼarte ceramica στην Φαέντζα της Ιταλίας.
Παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Συμμετείχε σε ομαδικές και διεθνής εκθέσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Δημοσίευσε άρθρα σε περιοδικά τέχνης και σχεδίασε κοσμήματα και κεραμικά για ελληνικές και ιταλικές βιομηχανίες.
Βραβεύτηκε σε διαγωνισμούς τέχνης και εγκατέστησε έργα του σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Ζει στην Ελλάδα μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ της Σαντορίνης που διατηρεί τον κύριο χώρο έκθεσης της δουλειάς του και στην Αθήνα που έχει το εργαστήριο του. Η δουλειά του αποτελείται από τη μελέτη του ανθρώπινου είδους. Διερευνά τις δράσεις των ανθρώπων ως άτομα ή ως μέλη ομάδων, προσπαθώντας να αναδείξει τις αρνητικές συμπεριφορές του είδους μας.
Νιώθει ακάλυπτος από την σκληρότητα μας σε άλλες μορφές ζωής ή απέναντι σε άλλες ανθρώπινες φυλές. Συχνά δημιουργεί σαρκαστικά έργα για την ανθρώπινη ματαιοδοξία και επεξεργάζεται τις παραμέτρους που δημιουργούν μοναξιά στους ανθρώπους. Επιμένει ότι το ανθρώπινο είδος είναι καταστροφικό για το περιβάλλον του, όσο σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Πιστεύει πως είναι χρήσιμο να αποκτήσουμε ευαισθησίες για να μπορέσουμε να διασώσουμε τον κόσμο και για να δώσουμε μέλλον στις επόμενες γενιές.
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009
Το θηραϊκό ηφαίστειο στη μυθολογία
Το θηραϊκό ηφαίστειο στη μυθολογία
Η μεγάλη έκρηξη ενδέχεται να έχει καταγραφεί στη μνήμη των ανθρώπων και ο απόηχός της να διασώθηκε σε αρχαίους μύθους
Του Χρ. Γ. Ντουμα*
Η συχνή σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο χωρίς αμφιβολία επιδρούσε στις συμπεριφορές των ανθρώπων. Σε πρακτικό επίπεδο με την αναζήτηση τρόπων για μεγαλύτερη αντισεισμική προστασία, αλλά και σε ιδεολογικό επίπεδο, με την προσπάθεια ερμηνείας των φαινομένων. Στο βαθμό δε, που η γνώση δεν αρκούσε για την πλήρη κατανόηση γεωτεκτονικών δραστηριοτήτων, αυτές αποδίδονταν σε ανεξέλεγκτες υπερφυσικές δυνάμεις ανάλογα με το εκάστοτε ιδεολογικό υπόβαθρο. Η περίπτωση του ηφαιστείου της Σαντορίνης ίσως μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου καταγραφής παρόμοιων γεγονότων.
Λίγο πριν από τα μέσα της 2ης χιλιετίας π. Χ. συνέβη η μεγάλη έκρηξη, η αρχαιότερη στον κόσμο που συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένο πολιτισμό, δηλαδή τον πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να έχει καταγραφεί βαθιά στη μνήμη των ανθρώπων της εποχής και ο απόηχός της να έχει διασωθεί σε αρχαίους μύθους. Ο θεμελιωτής της ελληνικής αρχαιολογίας Χρήστος Τσούντας υποστήριξε ότι σε ανθρώπους που συνήθιζαν «να βλέπουν παντού την ενέργειαν εμψύχων όντων», η έκρηξη του ηφαιστείου έχει αποτυπωθεί στον μύθο της Χίμαιρας. Ερμηνεύοντας τα τρία κεφάλια του τέρατος –λιονταρίσιο στον λαιμό, κατσικίσιο στη ράχη και φιδίσιο στην ουρά– ως αντιστοιχούντα στα τρία ανοίγματα της θηραϊκής καλντέρας, απ’ όπου ήσαν πιο εύκολα ορατές οι φλόγες της έκρηξης, υποστήριξε ότι το ραχιαίο κεφάλι, από το στόμα του οποίου εκτοξεύονταν φλόγες, αντιστοιχεί στον κεντρικό κρατήρα του ηφαιστείου που με κάθε παροξυσμό προκαλούσε αστραπές.
Ο μύθος της Χίμαιρας
Σύμφωνα με τον μύθο, τη Χίμαιρα εξόντωσε ο γιος του Ποσειδώνα Βελλεροφόντης πετώντας από πάνω της καβάλα στο άλογο του Ηλίου, τον Πήγασο. Από εκεί ψηλά εκτόξευσε μια μολυβένια μπάλα μέσα στο φλεγόμενο μεσαίο στόμα της Χίμαιρας. Το μολύβι έλιωσε από τις φλόγες και, ως πυρακτωμένη λάβα, κατέκαψε τα σωθικά του τέρατος που φώλιαζε μέσα στη θάλασσα της καλντέρας κι έτσι έσβησε και το ηφαίστειο.
Την εντολή για τον φόνο της Χίμαιρας είχε δώσει ο βασιλιάς της Λυκίας Ιοβάτης, με την ελπίδα ότι έτσι θα εξοντωνόταν ο ίδιος ο Βελλεροφόντης. Στην επιμονή του Ιοβάτη να θανατώσει τον ήρωα κατά την επιστροφή του, η απάντηση του Ποσειδώνα ήταν να κατακλύσει τις πεδιάδες της Λυκίας στέλνοντας πελώρια κύματα πίσω από τον Βελλεροφόντη, καθώς αυτός προχωρούσε προς το παλάτι του βασιλιά. Ο ήρωας, ενδίδοντας στις εκκλήσεις των γυναικών, αποφάσισε να διακόψει τον δρόμο του και να γυρίσει πίσω. Ετσι, τα κύματα που τον ακολουθούσαν αποσύρθηκαν κι αυτά. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Α. Γαλανόπουλο, τόσο τα κύματα αυτά όσο και ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνος αποτελούν μακρινή ανάμνηση των παλιρροϊκών κυμάτων (τσουνάμι) που γεννήθηκαν με τη δημιουργία της θηραϊκής καλντέρας.
Ο μύθος του Τάλω
Με την προϊστορική έκρηξη του θηραϊκού ηφαιστείου έχει σχετιστεί και ο μύθος του Τάλω, του μπρούντζινου γίγαντα που ο Ηφαιστος είχε δωρίσει στον Μίνωα για να προστατεύει την Κρήτη, εκτοξεύοντας βράχους εναντίον αυτών που τυχόν την απειλούσαν. Κατά μιαν άποψη, ο Τάλως ήταν το νησί της Θήρας που προστάτευε την Κρήτη από βόρειες απειλές. Το σώμα του από άθραυστο μπρούντζο ταυτίζεται με τα τοιχώματα της νεωστί δημιουργημένης καλντέρας, ενώ στους βράχους που εκτόξευε, μπορούν να αναγνωριστούν οι μύδροι του ηφαιστείου. Τον Τάλω εξόντωσαν οι Αργοναύτες πλέοντας από τη Λιβύη. Αφαίρεσαν από τη φτέρνα του το καρφί που έφραζε τη μοναδική του φλέβα αφήνοντας έτσι να χυθεί το ιχώρ που τον κρατούσε ζωντανό. Στην κατάρρευση του Τάλω πιστεύεται ότι απηχείται η κατάπαυση της έκρηξης του θηραϊκού ηφαιστείου, αφού είχαν ήδη εκλυθεί τεράστιες ποσότητες υλικών.
Μετά τον φόνο του Τάλω, οι Αργοναύτες πλέοντας βορειότερα βρέθηκαν κάτω από ένα παχύ σύννεφο που σκοτείνιασε ξαφνικά τον ουρανό, κρύβοντας τη Σελήνη και τα άστρα. Για να τους σώσει ο Απόλλων δημιούργησε το νησί της Ανάφης, ενώ ένας από αυτούς, ο Εύφημος, έριξε στη θάλασσα τον βώλο χώματος που του είχε χαρίσει ο Τρίτων στη Λιβύη. Από τον βώλο αυτό προέκυψε η Καλλίστη, η μετέπειτα Θήρα. Και στο μύθο αυτό αναγνωρίζεται σχέση με τη θηραϊκή έκρηξη: στο ξαφνικό σκοτείνιασμα του ουρανού απηχείται το νέφος που προκλήθηκε από τις τεράστιες ποσότητες τέφρας, ενώ η Καλλίστη ταυτίζεται με το ένα από τα τρία νησιά που προέκυψαν μετά τον κατακερματισμό του αρχικού.
Τα φαινόμενα της ηφαιστειακής έκρηξης της Θήρας πιστεύεται ότι απηχούνται και στον μύθο του Φαέθωνος. Ο Δίας κατακεραύνωσε τον γιο του Ηλιου για την απερισκεψία του να οδηγήσει το άρμα του πατέρα του και, χάνοντας τον έλεγχο των αφηνιασμένων αλόγων, να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στη γη με τις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. Ο μύθος, όμως, που φαίνεται να τεκμηριώνεται και με αρχαιολογικά ευρήματα είναι αυτός των Τελχίνων.
Ο μύθος των Τελχίνων
Γόνοι της Θαλάσσης με σκυλίσιο κεφάλι, οι Τελχίνες είχαν γεννηθεί στη Ρόδο. Εξαίρετοι μεταλλουργοί, είχαν κατασκευάσει το οδοντωτό δρεπάνι με το οποίο ο Κρόνος ευνούχισε τον πατέρα του Ουρανό και αργότερα την τρίαινα του Ποσειδώνα, του οποίου την ανατροφή η μητέρα του Ρέα τους είχε εμπιστευθεί. Βοηθούσαν την Αρτέμιδα στο κυνήγι, ενώ με τις μαγικές ικανότητες που διέθεταν, παρενέβαιναν στον καιρό, προκαλώντας μαγικές ομίχλες και καταστρέφοντας τις γεωργικές καλλιέργειες με θειάφι και δηλητηριώδες νερό της Στυγός. Για τις παρεμβάσεις τους αυτές ο Ζευς αποφάσισε να τους εξολοθρεύσει κατακλύζοντας το νησί τους. Δεν τα κατάφερε όμως γιατί αυτοί, ειδοποιημένοι από την Αρτέμιδα, εγκατέλειψαν τη Ρόδο πριν από τον κατακλυσμό.
Ηφαιστειολογικές, γεωλογικές και αρχαιολογικές έρευνες έχουν δώσει στοιχεία που φαίνεται να βεβαιώνουν ότι όντως απηχείται η έκρηξη του θηραϊκού ηφαιστείου στον μύθο των Τελχίνων. Οι μεγάλες ποσότητες τέφρας που εκτοξεύθηκαν στην ατμόσφαιρα μεταφέρθηκαν από τους ανέμους προς τα ανατολικά, καλύπτοντας μια τεράστια περιοχή εκτεινόμενη από την ανατολική Κρήτη μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα. Σημαντικές είναι και οι ποσότητες τέφρας που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει επάνω στα ερείπια πόλεων, σύγχρονων με την προϊστορική πόλη στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, στη Ρόδο και στην Κω. Συνεπώς, οι ανεξήγητες (μαγικές) ομίχλες και η βροχή ανάμεικτη με θειάφι, με το οποίο οι Τελχίνες κατέστρεφαν τις καλλιέργειες δεν απέχουν από τα παρεπόμενα της ηφαιστειακής έκρηξης. Ο δε κατακλυσμός, με τον οποίο ο Δίας προσπάθησε να εξοντώσει τους Τελχίνες, φαίνεται να απηχεί τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα που δημιουργήθηκαν με τον σχηματισμό της θηραϊκής καλντέρας, οπότε είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκρηξης.
Βεβαίως, όσα διατυπώθηκαν παραπάνω, δεν είναι παρά ερμηνείες των αντίστοιχων μύθων. Δεδομένου όμως ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν καταγραφές συγκεκριμένων γεγονότων, είναι ενδεχόμενο τα γεγονότα αυτά να απηχούνται στους μύθους με τη μορφή που είδαμε.
* Ο κ. Χρ. Γ. Ντούμας είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_20/09/2009_329701
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009
Λειτουργία στην ΑγιαΣοφιά, μετά από 556 χρόνια !!!
Την απόφασή του να οργανώσει στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 θεία λειτουργία στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ο ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, πρόεδρος της "Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας".
Ο Κρις Σπύρου, δημοσιοποίησε την επιστολή που έχει στείλει προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, όπου τον ενημερώνει για την θεία λειτουργία και τον καλεί να... συμμετάσχει σε αυτό το "ιστορικό", όπως το χαρακτηρίζει, "παγκόσμιο προσκύνημα και προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 556 χρόνια" "Πεποίθησή μας είναι, κύριε πρωθυπουργέ, ότι το παγκόσμιο προσκύνημα και η λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας θα αποτελέσει το έναυσμα για μία παγκόσμια συνάντηση κορυφής για την ειρήνη και τη συνύπαρξη", τονίζει, ο κ. Σπύρου. Την επιστολή του ο κ. Σπύρου την έχει κοινοποιήσει στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάμουελ Μπόγκαρ και τους πρέσβεις της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα.
The head of an international effort to restore the Hagia Sophia in Istanbul as a Christian place of worship on Thursday said affiliated groups want to hold a liturgy on Sept. 17, 2010 in the venerable Byzantine-era basilica, a pre-eminent museum today in the Bosporus metropolis. Chris Spyrou, a noted Greek-American political leader from New Hampshire who heads the International Congregation of Agia (Hagia) Sophia organisation, said his group has also sent a relevant letter to Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan inviting him to attend the liturgy. Spyrou spoke at a news conference in Athens on Thursday.
Θήραζειν: Σώπασε κύρα Δέσποινα...
Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών
Γράφει ο/η Παν. Μυτιληναίος
18.09.09
Συμμορία την οποία αποτελούσαν Αλβανοί διαρρήκτες εξάρθρωσε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Οι συληφθέντες είχαν ρημάξει στην κυριολεξία σπίτια και καταστήματα του νησιού κλέβοντας τηλεοράσεις, διάφορα τιμαλφή και άλλα πολύτιμα αντικείμενα τα οποία με θράσος πουλούσαν στη Σαντορίνη. Τα μέλη της συμμορίας έχουν ήδη ομολογήσει τις πράξεις τους και θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα της Νάξου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αστυνομία έχει ήδη ανακαλύψει ότι πολλά από τα κλοπιμαία έχουν περιέλθει στην κατοχή ανύποπτων συμπατριωτών μας.
Ενοχη σιωπή... τράτες θερίζουν τις ακτές μας
Ενοχη σιωπή... τράτες θερίζουν τις ακτές μας
Eιδα στο μπλοκ του Σαντορινιού την έκθεση της Greenpeace αναδημοσιευμένη απο την ιστοσελίδα του Βήματος (http://www.tovima.gr) με τίτλο «Βόρειες Κυκλάδες- Καταφύγιο ζωής». Για πρώτη φορά αποδεικνύεται και με οπτικό υλικό η καταστροφή που έχει προκληθεί από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία στη χλωρίδα του βυθού.Η κυρία Αντζελα Λάζου υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace τονιζει οτι « Οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν την έλλειψη μιας πολιτικής για την προστασία της θάλασσας από την πλευρά της ηγεσίαςκαι αναδεικνύουν τη μεγάλη ευθύνη που έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».
Να συνεχισουμε τα λόγια της στο σημείο μαλιστα που αφορά και εμας στη Σαντορίνη. Πολλες φορες ειμαστε για μπανιο και βλεπουμε τις εν λογο τρατες να ψαρευουν στα ρηχα, με καταστροφικες συνεπειες, πολυ πιο εξω απο τα επιτρεπτα ορια αλλα κανεις μα κανεις δεν μπαινει στο κοπο να καταγγειλει στο Λιμεναρχειο γιατι ξερει πως δεν θα γίνει τιποτα, το πολυ πολυ να τους ειδοποιησουν να φυγουν.1,5 μίλι από την ακτή είναι το όριο που απαγορεύεται το ψάρεμα με τις τράτες κάτω από αυτό. Ενοχη σιωπή των αρχων, των ψαράδων της Σαντορινης καθως απο αυτούς αγοραζουν τα ψάρια που πουλάνε, ενοχη σιωπή και των επιχειρησεων που προμηθεονται απο αυτους, ηλιθεια σιωπή δική μας που δεν αντιδρουμε.
Προχτες στο Καμαρι ειχε πεταξει η τρατα μικρα ψαρακια (σχεδον γόνος) στη θαλασσα που τα ξέβραζε αλιωμενα απο τον ηλιο και οι τουριστες αναρωτιοντουσαν εαν ειναι μολυσμενα τα νερά. Προσπαθουσαμε να τους εξηγησουμε οτι ειναι απο την αλιεια και αυτο που τους επεισε ηταν οτι ειδαν τους γλάρους μαζεμενους στο σημειο που τα είχαν πετάξει πολυ κοντα στην ακτή.Και όλα αυτά υπό το φως του μεσημεριάτικου ήλιου.
Ντροπη σε όλους για την αδιαφορία μας... και ειδικα στις αρχες που επιτρεπουν τετοια φαινόμενα.
Το Λιμεναρχείο της περιοχής, πού ειναι ;
Γιατί δεν κανουν περιπολίες και γιατί πληρώνονται άραγε αφού δεν ξεκολάνε από τις καρέκλες τους ;
Γιατί περιμένουν πάντα την καταγγελία ;
Ποιος είναι αρμόδιος να προστατεύσει την θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας ; που είναι οι άγρυπνοι φρουροί της προστασίας των θαλασσών μας ;
Μετά μιλάμε για την έλλειψη ψαριών, αναζητούμε τα αίτια της υπεραλίευσης και της παράνομης αλίευσης, ενώ οι ίδιοι εθελοτυφλούμε και ενώ γνωρίζουμε το πρόβλημα δεν κάνουμε τίποτε στο να δώσουμε λύσεις.
Περαστικά μας
Πηγή:http://13wishmaster13.blogspot.com/2009/09/blog-post_6106.html
Θήραζειν: Όταν έχεις Λιμενική αρχή που αντί για σκάφος έχει μόνο αυτοκίνητα και 1-2 μηχανές τότε για ποιο έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής μιλάμε; Για να μην πούμε ότι τα κεντρικά γραφεία είναι στο κέντρο των Φηρών!!! Πέρα από αυτό όμως μήπως κάποια στιγμή πρέπει και οι ψαράδες του νησιού να βάλουν τα πράγματα κάτω και να σώσουν ότι μπορούν να σώσουν; Γιατί σήμερα μπορεί να κονομάνε αλλά αύριο θα κλαίνε.
Πόσες Ελλαδίτισσες με τέτοια ΨΥΧΗ υπάρχουν άραγε;
Aς πάμε και στα καλλιτεχνικά όργανα... του καλοκαιριού που μας αποχαιρέτησε
ε, εντάξει, μπορεί να μην έχουμε και πολλά λεφτά, αλλά στα γλέντια είμαστε πρώτοι...
αναδρομικά λοιπόν και για να μην ξεχνιόματε, ιδού, μερικές απο τις εκδηλώσεις και τα event που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι στη Σαντορίνη.
αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός οτι σε πολλές περιπτώσεις κι ενω θα μπορούσε να ... τη γλιτώσει, ο δήμος μας, στήριξε για τα καλά μπόλικες απ' τις εκδηλώσεις, δημιουργόντας και την ευλογη απορία για το εαν θα όφειλε σώνει και καλά να βγάλει απο την τσέπη του (μας;) χρήματα
μεγάλη κουβέντα..., ανοιχτή ούτως ή άλλως στον κόσμο του νησιού που εδω και καιρό συζητάει το θέμα, σε δημόσιο επίπεδο πάντως αυτές οι κουβέντες αναμένεται να ανάψουν για τα καλά τον φετινό προεκλογικό χειμώνα.
καλό θα ναι πάντως απαντες οι υποψήφιοι να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους στο θέμα, να ξέρουμε τι θα' χει να δίνει ο καθένας....
κι ίσως, κάποιοι να το χαρακτηρίσουν λαικισμό, αλλά το νησί εχει σοβαρότερες ανάγκες απο το να επιχορηγεί οτι πετάει και κολυμπάει γύρω απο τη Σαντορίνη...
με τα 3 εκατομμύρια ευρώ πάντως που θυμάμαι να χει πει ο δήμαρχος οτι εχει στο ταμείο του δήμου του, θα χουμε να δούμε μπόλικες συναυλίες το ερχόμενο καλοκαίρι....
Πλουσιότατο και για όλα τα γούστα ήταν φέτος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και συναυλιών που προσέφερε φέτος τον Αύγουστο η Σαντορίνη στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της.Σε ότι αφορά τα… καθιερωμένα, το φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη ικανοποίησε και ενθουσίασε το ανανεωμένο σε πρόσωπα και ηλικίες κοινό του, φιλοξενώντας καθ όλη την διάρκεια του Αυγούστου 25 μεγάλες λιθογραφίες του Πάρι Πρέκα (1926-1999), σε ένα αφιέρωμα μνήμης με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του.Το φετινό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 1-23 Αυγούστου περιλαμβάνοντας έξι συναυλίες, μία ατομική έκθεση ζωγραφικής και δύο διαφορετικές παραστάσεις θεάτρου σκιών. Στην σκηνή του Μεγάρου φιλοξενήθηκαν οι “Trio Arte” (Δημήτρης Γούζιος βιολοντσέλο, Απόλλων Γραμματικόπουλος βιολί, Γιάννης Μιχαηλίδης πιάνο), η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, ο Άθως Δανέλλης του Αθηναϊκού Θιάσου Σκιών με δυό παραστάσεις καραγκιόζη για παιδιά, η Ζωή Τηγανούρια και ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Γιάννη Αρζιμάνογλου και το κουιντέτο του καθώς και η μπάντα του Κωστή Μαραβέγια. Το πρόγραμμα καταρτίστηκε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου.Ενδιαφέρον ήταν και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης (ΔΗΚΕΘ) του Δήμου Θήρας που το διάστημα 26-31 Αυγούστου φιλοξένησε στο νησί και παρουσίασε τα «Υπόγεια Ρεύματα» το συγκρότημα «ΕΜΜΕΛΟΝ», τον ΘΙΑΣΟ της Γιούλης Ηλιοπούλου που παρουσίασε 2 παραστάσεις καθώς και τον Γιάννη Κουτρα που παρουσίασε το πρόγραμμά του στην Canava Roussos. Η ΔΗΚΕΘ στο πρόγραμμά της παρουσίασε σε πολλά χωριά του νησιού το διεθνές χορευτικό σχήμα της δασκάλας χορού Σταματίνας Ξιάρχου.Πέρα από τα φεστιβάλ στην Σαντορίνη φέτος πραγματοποιήθηκαν και πολλές συναυλίες που διασκέδασαν και ικοανοποίησαν τον κόσμο τους.Απο τις μεγαλύτερες, η συναυλία της Άννας Βίσση που αποτέλεσε και την κεντρική εκδήλωση των φετινών Ηφαιστείων του Δήμου Θήρας στις 16 Αυγούστου. Μια συναυλία πολυαναμενόμενη μιας και ήταν η πρώτη φορά που η μεγάλη ελληνίδα στάρ τραγούδησε στη Σαντορίνη, η οποία ικανοποίησε απόλυτα το κοινό της, μιας και η Άννα Βίσση για περισσότερες απο 3 ώρες στην σκηνή ερμήνευσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Στον ίδιο χώρο, στο οινοποιείο της Santo Wines στον Πύργο, λίγες μέρες νωρίτερα είχαν παρουσιάσει το πρόγραμμά τους ο Γιάννης Πλούταρχος (10.8) σε μια συναυλία που αγαπήθηκε απο τους 4.000 θεατές που την παρακολούθησαν καθώς και ο διάσημος συνθέτης που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, Goran Bregovic (12.8) που "χόρεψε" το κοινό του στους ρυθμούς της “dj Balkan” με τα χάλκινα πνευστά του. Την συναυλία άνοιξε το συγκρότημα "Εύξεινος Κόσμος" που αποτελείται απο μουσικούς που μένουν στο νησί. Ενω, για μια ακόμη φορά κοντά στους fans του στο νησί βρέθηκε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης που ερμήνευσε παλαιότερες αλλά και καινούργιες του επιτυχίες.Και βέβαια, εκτός από τις συναυλίες και τα φεστιβάλ αξίζει να αναφέρουμε ότι περισσότερες από κάθε προηγούμενο καλοκαίρι ήταν οι μουσικές βραδιές που φιλοξένησαν στους χώρους τους πολλά εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης του νησιού.
Χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων μπορούμε να αναφέρουμε το εστιατόριο Μαρμίτα στο Μεγαλοχώρι που καθ΄όλη την διάρκεια του καλοκαιριού Τετάρτες και Σάββατα φιλοξένησε την Μαρίνα Ιωαννίδου σε ένα πρόγραμμα με ελληνικά και ξένα τραγούδια που κατέπληξε το κοινό της, το ουζερί Ρακί στο Μεγαλοχώρι με μια ομάδα μουσικών σε λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια που επίσης είχαν μεγάλη επιτυχία, το εστιατόριο Φεγγέρα, πάλι στο Μεγαλοχώρι(!) με έντεχνη ελληνική μουσική, καθώς επίσης και τα beach bars Navy’s, Yazz, Magic Bus, Θέρος, Paradise που σε εβδομαδιαία βάση φιλοξενούσαν μουσικούς και συγκροτήματα όπως οι mother funkers, o Αλέξανδρος Χατζής και οι Εύξεινος κόσμος που διασκέδαζαν το κοινό τους.
Πηγή:http://exoumekaileme.blogspot.com/
Θήραζειν:Και του χρόνου με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον. Αναμένουμε πάντως με αγωνία τι ετοιμάζεται και για τον χειμώνα.
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009
Άρχισαν τα όργανα...
Ετοιμαστείτε...
ΕΙΝΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΙΣ ΗΠΑ:ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ,Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΙΝΑ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ.ΕΚΕΙΝΟΣ,ΑΦΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΣ,ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ
"ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ,ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ"!!!ΤΟΣΟ...ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ!!!ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ...!
Πηγή:http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2009/09/blog-post_17.html
Καλή Σχολική Χρονια στο...ΕΠΑΛ Θήρας
Το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά την Υγεία
Κάτα μέτωπο επίθεση... μέσα στο τούνελ!
Έτσι κάνει ο Μητυληναίος και νομίζει ότι όλος ο κόσμος σκέπτεται όπως σκέπτεται αυτός. ΤΗΝ ΑΡΠΑΧΤΗ.Όλοι φωνάζουμε για το περιβάλλον αλλά έχουμε κάτι άλλο στο μυαλό μας.Δεν θα ξεχάσω μια κουβέντα που είπες στην τηλεόραση και μην την αρνηθείς γιατί έξω απ΄όλα τα άλλα θα είσαι το μεγαλύτερο ψευτρόνι της Σαντορίνης.<<Εγώ είμαι ο δικτάτορας των Μέσων ενημέρωσης του νησιού. Από το νησί δεν βγαίνει άλλη είδηση παρά μόνο αυτή που θέλω εγώ>> . Τι είχε ΄πει ρε παιδιά ο άνθρωπος .Και ήρθαν ξαφνικά τα blogs και ο Δελλαμάνης και του διέλυσαν το κράτος που είχε κτίσει πάνω στις πλάτες τoυ αρχιερέα της παράνομης δόμησης στο νησί. Του Πατινιώτη. Και μην κάνεις ότι δεν το ήξερες . Αυτό το είπα και στο δικαστήριο στην Νάξο. Ποιος άλλος σε ..........
Διαβάστε περισσότερα
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009
35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ !
ΘΑΣΟΚ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ:
1.Τον Αμερικανό πολίτη ιδρυτή του, για την αξεπέραστη «αναξιοπιστία» του (άλλα λέω σήμερα, άλλα αύριο) .
Για όλα αυτά και δεκάδες άλλα λοιπόν, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ.
Έχουμε 2009 και αυτοί συνεχίζουν να μας δουλεύουν χοντρά.
Η εγκληματικότητα συνεχίζεται
Και νέα επιστολή του κ. Μυτηληναίου
Λυπάμαι που ασχολήθηκα μαζί σας και με τον κύριο που στηρίζεται.
Ειλικρινά λυπάμαι και για σας και για αυτόν τον τύπο τον οποίο πάτε να αναγορεύσετε σε τιμητή της δημόσιας ζωής στη Σαντορίνη.
Και μη μου πείτε πως όλα τα κάνετε για την προστασία του περιβάλλοντος γιατί δεν σας πιστεύω πλέον. Κάτι ήξεραν όσοι μούλεγαν να μην ασχοληθώ μαζί σας.
Να τον χαίρεστε και αυτόν και τα άρθρα του, να τα αναδημοσιεύσετε για να ανεβάσετε και το δικό σας επίπεδο.
Π.Μυτιληναίος
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009
Η απάντηση του κ.Μυτηληναίου
Απαντώ στα ερωτήματά σας φίλοι με καλή διάθεση και χαίρομαι για τον μέσα σε λογικά και κόσμια πλαίσια διάλογό μας:
Σε ότι αφορά την αφαίρεση από την ιστοσελίδα μου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του link όχι μόνοι του συγκεκριμένου αλλά όλων των blogs. Όντως αυτό έγινε γιατί δεν επιθυμούσα η ιστοσελίδα μου που αποτελεί για μένα βιοποριστικό μέσον να εμπλακεί σε δικαστική αντιπαράθεση. Δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες και ζητώ συγνώμη ,άλλωστε για αυτό ζήτησα την κατανόησή σας. Εδώ και αρκετό καιρό ωστόσο θα έχετε δει ότι υπάρχει σχετικό link στην σελίδα που παραπέμπει στα blogs.
Σε ότι αφορά την υπόθεση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιώργου Ρούσσου, που συμβαίνει να είναι και παιδικός μου φίλος, όντως θεώρησα χρέος μου να τον υπερασπιστώ όχι για τις παράνομες εξορύξεις που υποτίθεται ότι έχει κάνει, λέω υποτίθεται γιατί η υπόθεση εκκρεμεί στην δικαιοσύνη και η όποια απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, αλλά για τους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν και φυσικά δεν ισχύουν. Θα το ξανάκανα με τον φόβο να αμφισβητήσουν ,αν και είμαι 30 χρόνια παντρεμένος ,μέχρι και τις σεξουαλικές μου επιδώσεις και να με χαρακτηρίσουν πάλι όπως με χαρακτήρισαν (αλήθεια αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν σας έχω δει να τους καταδικάζεται, δεν θάπρεπε;;;) Εσείς δηλαδή επικροτείται τον τρόπο που συγκεκριμένη σελίδα υβρίζει και χαρακτηρίζει τους συμπολίτες σας μόνο και μόνο γιατί υπάρχει μια υπόθεση παράνομης εξόρυξης που ξαφνικά ανακάλυψε κάποιος και στοχοποίησε συγκεκριμένο πρόσωπο;;; Αλήθεια εσείς που πολλές φορές στις σελίδες σας αναφέρεστε στην συμπεριφορά των κρατούντων και κάνετε κριτική, για συμπεριφορές όπως αυτές που σας περιέγραψα δεν έχετε κάτι να πείτε;;;
Για το αν βγαίνω ή όχι έξω να δω τα στραβά και να τα καταγράψω, οφείλω να σας πω ότι κάνω πολλές φορές την αυτοκριτική μου γιατί όντως στην προσπάθεια να εξασφαλίσω τα προς το ζειν ( βλέπετε εγώ δεν είμαι ούτε κρατικοδίαιτος ούτε διορισμένος πουθενά και αν δεν εργαστώ δεν θα έχω ούτε τσιγάρα να πάρω ) πολλά πράγματα μου διαφεύγουν. Θεωρώ όμως ότι δεν είμαι ο μοναδικός που κάνω αυτή τη δουλειά, υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι περιέργως βρίσκονται πάντα στο απυρόβλητο, τόσο από σας όσο και από διάφορους άλλους.
Τέλος γνωρίζετε ότι δεν μου αρέσει ποτέ να περιαυτολογώ. Και τόχω αποδείξει νομίζω. Όμως επειδή βλέπω πολλές φορές να αναφέρονται σε μένα χωρίς να γνωρίζουν ποιος είμαι σας στέλνω ένα σύντομο βιογραφικό μου με το αίτημα να μην το δημοσιεύσετε αλλά να χρησιμοποιηθεί μόνο για δική σας ενημέρωση και να το αξιολογήσετε. Έχω την εντύπωση πως παρόμοια βιογραφικά δεν θα βρείτε όσο και αν τα αναζητήσετε στο νησί. Εαν θεωρείτε ότι πρέπει σε συμπατριώτες σας με τέτοια προσφορά να εμφανίζεται ο κάθε τυχαίος τον οποίο εσείς υπερασπίζεστε και να του αποδίδει χαρακτηρισμούς έχει καλώς. Είναι Δικαίωμά σας . Όμως μόνο αγαθές προθέσεις και προσφορά στα κοινά δεν αποδεικνύει η στάση σας, το αντίθετο θα έλεγα.Ζητώ συγνώμη που δεν θα επανέλθω. Δεν θα υποτιμήσω τα όσα γράψετε αλλά ζητώ και πάλι τη κατανόησή σας γιατί δεν υπάρχει χρόνος.
Φιλικά Παναγιώτης Μυτιληναίος
Ο Αδέσμευτος διάλογος!!!!
1) Ασχολήθηκε καθόλου (από την ιστοσελίδα του τουλάχιστον όχι , δεν γνωρίζουμε από τα άλλα μέσα ) με τη καταδίκη δημοτικού συμβούλου , του κυρίου Ρούσσου Γεώργιου μετά από την καταστροφική του παρέμβαση στο Βαρετάδι του Πύργου ?
2) Πήγατε στη Νάξο να υπερασπιστείτε τον παραπάνω δημοτικό σύμβουλο και αν ναι , πήγατε ως δημοσιογράφος , ως μέλος κάποιου Δ.Σ , ή ως απλός πολίτης ?
3) Ως δημοσιογράφος , γιατί ποτέ δεν ασχοληθήκατε με αυτό το θέμα , στο οποίο ο κύριος Δαλλαμάνης Παναγιώτης είχε εκτενέστερη αναφορά με φωτογραφικό υλικό στο www.wwna.gr ?
Δεν ενδιαφέρει τους θηραίους πολίτες η καταστροφή του περιβάλλοντος , και η αρπαχτή που κάνουν ορισμένοι ?
4) Αν εσείς προσωπικά θεωρείτε ότι οι ανώνυμοι blogers , συμβάλουν τα μέγιστα τόσο στην πολυφωνία του διαδικτύου, όσο και στην επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας , γιατί τους πετάξατε όλους έξω (μαζί και εμάς ) απο την ιστοσελίδα σας ?Πως ερμηνεύετε την απάντηση που μας στείλατε ‘’ ευχαριστούμε για την κατανόηση σας ‘’ ?
Δεν θέλουμε με τίποτε να σας φέρουμε σε δύσκολη θέση και δεν κάνουμε καμία μορφή ιστολογικού δικαστηρίου .Απλά θέτουμε ερωτήματα . Νομίζω θα μας το επιτρέψετε κάτι τέτοιο .
¨Όπως αναφέρεται λοιπόν και εσείς ο ίδιος κύριε Μυτιληναίο , η επί 25 και πλέον χρόνια παρουσία σας στο χώρο της δημοσιογραφίας ,σας δίδαξε να είστε αδέσμευτός . Δεν αποδεικνύετε όμως κάτι τέτοιο με αυτά που γράφετε και με τα θέματα που παρουσιάζετε .
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως δεν ασχοληθήκατε καθόλου , εσείς και οι συνάδελφοί σας , με το θέμα της παιδικής χαράς του πύργου , καθώς και με τις πρωτοβουλίες των παιδιών που τη σουλουπώσανε .
Προστασία της ΔΗ.Κ.Ε.Θ και οποιοδήποτε φορέα , εμείς σίγουρα δεν κάνουμε. .Απλά μας αρέσει το σωστό να το προβάλουμε , κάτι για το οποίο εσείς μάλλον αδιαφορείτε .
Και από ότι φαίνετε , εσείς , προσπαθείτε να προστατεύσετε κάποιους και το αποδεικνύεται καθημερινά και από το ραδιόφωνο αλλά και από τη ιστοσελίδα σας .
Βγείτε έξω κύριε Μυτιληναίο , και εσείς , αλλά και οι συνάδελφοί σας , να καταγράψετε το χάλι του νησιού μας και μέσα από την δύναμη των μέσων που εκπροσωπείτε , προσπαθήστε και εσείς για τη καλυτέρευσή τους .
Δημοσιογραφία είναι αυτή που κάνετε όλοι σας ? Τι έκανε ο Ρήγας , τι έκανε ο Μαύρος , ο ¨Ασπρος και για τα σημαντικά θέματα του νησιού τίποτα .Κρίμα .Πάντα καλοπροαίρετα , θα περιμένουμε τις απαντήσεις , απόψεις σας , για τα παραπάνω .
Να έχετε ένα καλό , αδέσμευτο βράδυ .
Για τα thira-mata ο ανορθόγραφος ( για να γνωρίζεται πώς να μας προσφωνείτε) .
Θήραζειν: Να αναμένουμε τώρα απαντήσεις ή απλά ένα πυροβολικό ραδιοφωνικό μονόλογο; Μένουμε συντονισμένοι...
Λάβαμε την εξής επιστολή...
Αγαπητέ κύριε ;;; Λυπάμαι που δεν γνωρίζω πώς να σας προσφωνήσω.
Αν και έχω αποφασίσει εδώ και καιρό να μην απαντώ σε ανώνυμες καταχωρήσεις στο διαδίκτυο ,
με ενημέρωσαν πως αναφέρεστε προσωπικά σε μένα στην σελίδα σας και αφού διάβασα την σχετική σας καταχώριση έχω να σας δηλώσω τα παρακάτω:
Η παραίτησή μου από το Δ.Σ του κλειστού περιγράφεται στην ολιγόλογη ανακοίνωση που δημοσίευσα. Γράφω δηλαδή ότι δεν συμφωνώ με τον τρόπο που η σημερινή αρχή διαχειρίζεται το κλειστό ( εγώ κάπως αλλιώς βλέπω τον ρόλο και την λειτουργία του ) , έκρινα ότι ο ρόλος μου εκεί ήταν διακοσμητικός και επειδή δεν επιθυμούσα να συμμετέχω σε ένα συμβούλιο που δεν συνεδριάζει καν παραιτήθηκα. Νομίζω ότι όλα τα παραπάνω απαντούν στο ερώτημά σας. Οι λόγοι που περιγράφω ασφαλώς και έχουν σχέση με την πολιτική, αφού έχουν να κάνουν με την πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή Δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο θέμα. Παρεμπιπτόντως να σας αναφέρω ότι ο νέος Πρόεδρος του κλειστού έκανε αποδεκτή την παραίτησή μου και δεν ζήτησε να παραμείνω στη θέση μου, την οποία και κατέλαβε προκειμένου να πάρει την θέση του Προέδρου.
Σε ότι αφορά την δημοσιογραφική μου ιδιότητα, ασφαλώς και προσπαθώ να είμαι αδέσμευτος και νομίζω ότι μεγαλύτερη απόδειξη σε αυτό είναι η επί 25 και πλέον χρόνια παρουσία μου στο χώρο της δημοσιογραφίας (15 χρόνια ανταποκριτής της Κρατικής τηλεόρασης –του κρατικού ραδιοφώνου -μέλος δημοσιογραφικής ένωσης κ.λ.π). Αυτό δεν με εμποδίζει όμως, πάντα ανιδιοτελώς ,γι αυτό το λόγο και έχω άρνηθεί θέσεις με μισθό όπως αυτή του Αντιπροέδρου του κλειστού κ.λ.,π, όταν μου ζητηθεί να βοηθήσω μέσα από διάφορα Δ.Σ..Να καταθέτω δηλαδή τις προτάσεις μου και την εμπειρία μου σε όποιον μου το ζητήσει. Και σας διαβεβαιώ ότι έχω μεγάλη εμπειρία αφού και αθλητής για πολλά χρόνια υπήρξα αλλά και ήμουν εκείνος που πρώτος διοργάνωσε στο νησί τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αγώνες στίβου κ.α.
Σε ότι αφορά τις αφίσες στα δέντρα, ο αναγνώστης μου όχι μόνο είχε δίκιο αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα τα δέντρα είναι γεμάτα αφίσες. Και δεν καταλαβαίνω αυτό που λέτε περί ΔΗΚΕΘ. Η ΔΗΚΕΘ είπε ότι θα ξηλωθούν οι αφίσες οι οποίες και δεν ξηλώθηκαν. Έχετε αναλάβει κάποιο ρόλο προστασίας της ΔΗΚΕΘ και των εργαζομένων της και σας ενόχλησε το σχόλιο ενός αναγνώστη που είχε δίκιο; Ζητώ συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα που είναι το περίεργο στην υπόθεση αυτή. Μάλλον περίεργη είναι η δική σας αναφορά στην ΔΗΚΕΘ και τους εργαζόμενους εκεί.
Για το περιβόητο θέμα της παιδικής χαράς να σας ενημερώσω ότι πέρα από τους αναγνώστες που είδαν τις καταχωρήσεις όλων σας, σε ραδιοφωνική μου εκπομπή, δύο φορές μάλιστα, ο πρόεδρος του Πύργου είχε αναφερθεί με καταγγελτικό λόγο στο θέμα της παιδικής χαράς και υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από τον Δήμαρχο ο οποίος υποσχέθηκε την άμεση λύση του προβλήματος. Άλλωστε η φωτογραφία που δημοσιεύετε με τον πρόεδρο του Πύργου και το πλακάτ είναι από την δική μου ιστοσελίδα και το γνωρίζετε.
Αγαπητέ Κύριε.
Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι οι ανώνυμοι blogers συμβάλουν τα μέγιστα τόσο στην πολυφωνία του διαδικτύου, όσο και στην επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας.
Για αυτό το λόγο και τους αντιμετωπίζω πάντα με σεβασμό και παρακολουθώ τις καταχωρήσεις τους. Δεν με ενοχλεί η άσκηση κριτικής στον τρόπο που εγώ έχω επιλέξει να ενημερώνω τους Θηραίους τα τελευταία 25 χρόνια. Με ενοχλούν όμως οι προσωπικές επιθέσεις που κρύβουν πίσω τους συγκεκριμένες σκοπιμότητες.
Θέλω να πιστεύω ότι , η άσκηση κριτικής στο πρόσωπό μου από σας δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που περιγράφω παραπάνω και για αυτό το λόγο και σας απάντησα.
Στους υπόλοιπους απαντά για μένα ο Μπ. Σω «Η σιωπή είναι η πιο τέλεια έκφραση της περιφρόνησης.»
Καταδικάστηκε ο Δημ. Σύμ/λος Θήρας Ρούσσος Γιώργος (Δελλαμάνης Παν)
Διαβάστε όλη την απόφαση εις βάρος του.
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009
35.000 βιβλία στο Μπελλώνιο Ιδρυμα της Σαντορίνης
Ανάμεσα σε πέτρες που άλλοτε πρασινίζουν, άλλοτε γίνονται μαύρες - αποχρώσεις του μαύρου στο φως του Ηλιου, στο φως της Σελήνης, σε λευκό παντού, με τις όψεις του θείου ή του απόλυτου, σε χρώματα όπου τα σπαρτά - σταφύλια ή φρούτα και εξωτικά προϊόντα, η Σαντορίνη υποδέχεται τους επισκέπτες της.
Στην άκρη του χάους τα χτισμένα σπίτια και τα ξενοδοχεία προκαλούν ίλιγγο που χάνεται πάνω απ' τη θάλασσα. Ο άνεμος των Κυκλάδων σε υπνωτίζει και νομίζεις πως βρίσκεσαι σε μια υπερκόσμια Βενετία, σε μια Βαβέλ του Παραδείσου. Σ' ένα νησί που επιπλέει στους σεισμούς. Στην καταστροφή.
Κάτω από τα φωτογραφικά πορτρέτα των αδελφών Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, στα Φηρά, στο Μπελλώνειο Ιδρυμα, συνάντησα τους γιους τού Ευάγγελου, Νίκο και Γιάννη. Η έκθεση Οψεις του Λευκού, που οργάνωσε η Ιρις Κρητικού, με 58 Ελληνες ζωγράφους, γλύπτες, βίντεο, είχε γεμίσει το νησί τέχνη και αρμονία. Η Ειρήνη Μπελλώνια μού έδειξε τους χώρους του Ιδρύματος. Τη Βιβλιοθήκη που στεγάζει 35.000 βιβλία. Είναι η μόνη βιβλιοθήκη της Σαντορίνης με δανειστικό τμήμα - 2.500 μέλη· την αίθουσα διαλέξεων και θεάτρου, όπου τώρα υπάρχει η έκθεση ζωγραφικής, τα δύο δωμάτια φιλοξενίας.
Ολα ξεκίνησαν το 1994 και για τα παιδιά, τα σχολεία της Σαντορίνης· προστίθενται, αγοράζονται, χαρίζονται νέα βιβλία, απ' όλες τις κατηγορίες, και λειτουργεί όλο τον χρόνο με δύο υπαλλήλους. Ολες οι εκδηλώσεις -δημοτικές, σχολικές, διαφόρων συλλόγων- στεγάζονται στο Μπελλώνειο Ιδρυμα. Η Σαντορίνη ποτέ δεν ησυχάζει. Εχει 10.000 μόνιμους κατοίκους, 5 Δημοτικά σχολεία και 3 Γυμνάσια - Λύκεια.
Το Ιδρυμα έχει φιλοξενήσει, από τότε που δημιουργήθηκε, εκθέσεις εικαστικών των Ανδρέου, Χριστοφόρου Ασιμή, Δημήτρη Δαρζέντα, Οπης Ζούνη, Ζωής Αλαφούζου, χαρακτικά του Μόραλη κ.ά. Βραδιές λόγου, λογοτεχνίας.
Τα δύο αδέλφια που έκαναν αυτό το δώρο στη γενέθλια γη έχουν φύγει στον Σείριο, οι γιοι τους, οι χορηγοί - κι αυτοί από τη Σαντορίνη, οι κάτοικοι στηρίζουν αυτό το λαμπρό κτίσμα στο κέντρο των Φηρών.
Καθώς κατεβαίνω τα σκαλιά να φύγω, θυμάμαι -από τον Τύπο της εποχής- τον Ευάγγελο Μπελλώνια να υποδέχεται στα σκαλιά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο διαγνωστικό κέντρο «Υγεία», από τους πρωτεργάτες ίδρυσής του -με τη λευκή στολή του ιατρού - παθολόγος. Και να ξέρει, μόνον αυτός, όλα τα μυστικά του. Από το 1974.
Αφού ήταν ο καλύτερός του φίλος.
"Ξαναγράψτε την Ιστορία!"
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: η ελιά, που στοιχειώνει τον ύπνο των Φαραώ
Γράφει ο/η Αγησίας
Σε όλα τα αστυνομικά μυθιστορήματά ο δαιμόνιος ντετέκτιβ ανακαλύπτει ένα στοιχείο που ανατρέπει την πλοκή και οδηγεί σε μια απρόσμενη λύση: Αυτό σπάνια συμβαίνει στην αρχαιολογία. Η έρευνα είναι περισσότερο επίπονη και τα στοιχεία συχνά αμφιλεγόμενα.Όμως, αυτήν τη φορά η ανακάλυψη ενός και μόνο ευρήματος στη θηραϊκή γη οδηγεί σε μια «καραμπόλα», που ταράζει τον ύπνο των φαραώ και την ηρεμία πολλών ιστορικών, καθώς αποδεικνύει ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, που άλλαξε τον γεωλογικό χάρτη του Αιγαίου και συγκλόνισε αρχαίους πολιτισμούς, δεν έγινε περί το 1500 π.Χ., όπως πιστεύεται, αλλά μεταξύ 1627 και 1600 π.Χ.!
Το αρχαιολογικό θρίλερ ξεκίνησε μια μέρα του 2002 από έναν νεαρό Δανό, τον Τομ Πφέιφερ, που για να συλλέξει στοιχεία για το μεταπτυχιακό του στην ηφαιστειολογία, ισορροπούσε παράτολμα στα γκρεμνά της καλντέρας. Εκεί ανακάλυψε κλώνους, ρίζες και φύλλα ελιάς θαμμένης στη θηραϊκή γη. Οι ρίζες βρίσκονταν σε κανονικό χώμα και το υπόλοιπο φυτό σκεπασμένο από την τέφρα του ηφαιστείου. Άμεσο συμπέρασμα: η ελιά θάφτηκε ζωντανή από την έκρηξη.Ένα κλαδί της ταξίδεψε στο Πανεπιστήμιο του Ααρχους στη Δανία, στο εργαστήριο του καθηγητή γεωλογίας Βάλτερ Φρίντριχ, που επέβλεπε την εργασία του φοιτητή, για να εξεταστεί με τη μέθοδο του άνθρακα 14 για τον προσδιορισμό του έτους, που θάφτηκε. Και τα αποτελέσματα τάραξαν την αρχαιολογική κοινότητα.Ταυτόχρονα με τον Φρίντριχ, μια άλλη ομάδα αρχαιολόγων υπό τον δρα Στουρτ Μάνινγκ του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, έφτασε στο ίδιο συμπέρασμα, δουλεύοντας εντελώς ανεξάρτητα, πάνω σε άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.Οι δύο ερευνητικές ομάδες δημοσιεύσαν ταυτόχρονα τα συμπεράσματα και τη μεθοδολογία τους στο επιστημονικό περιοδικό Science. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Γιατί, όμως, τόσος ντόρος; Τι σημασία έχει, αν η έκρηξη του ηφαιστείου έγινε 100 χρόνια νωρίτερα απ’ ότι πιστεύαμε;Έχει και μεγάλη μάλιστα, διότι:1. καταρρίπτεται η θεωρία περί εισαγωγής πολιτιστικών στοιχείων από την Αίγυπτο στον ελλαδικό χώρο, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίοδο. Ενισχύεται το αντίθετο.2. Επιβεβαιώνεται ότι ο μινωικός πολιτισμός δεν καταστράφηκε από την έκρηξη της Θήρας.3. Αμφισβητείται η «ορθόδοξη» αιγυπτιολογία.4. Αναβαθμίζονται η σημασία των Υκσώς, ενός πρωτοσημιτικού λαού της Μέσης Ανατολής, και η σχέση και η επιρροή τους στον ελλαδικό χώρο.5. Επανακαθορίζονται ηλικίες ευρημάτων και περίοδοι πολιτισμών. Π.χ. η Υστερομινωική περίοδος πρέπει να ήταν μεγαλύτερη σε διάρκεια.6. Αναθεωρούνται οι σχέσεις μινωικού, αιγυπτιακού και μυκηναϊκού πολιτισμού.Οι Κρήτες δίδαξανΓια τον δρα Έρικ Χάλαγκερ, διευθυντή του Δανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας, που ασχολείται με την ανασκαφή του λιμανιού των Χανίων, η ανατροπή είναι πολύ μεγάλη: «Ως τώρα πιστευόταν ότι οι Έλληνες έμαθαν από τους Αιγύπτιους ή από τη Μεσοποταμία, αλλά μπορεί να έγινε το αντίθετο! Αν τα ευρήματα του Φρίντριχ είναι σωστά, οι τοιχογραφίες, που βρίσκονται στην Αίγυπτο, πρέπει να πήγαν από την Κρήτη στην Αίγυπτο και όχι το αντίστροφο». Ο ίδιος δεν βλέπει κανένα λόγο για να μην είναι τα αποτελέσματα σωστά.Έως τώρα η συμβατική αρχαιολογία θεωρούσε πως η έκρηξη του ηφαιστείου έγινε γύρω στο 1500π.Χ.Μία από τις κυριότερες αποδείξεις γι’ αυτό ήταν κεραμικά διακοσμημένα με σπιράλ και άνθη. Βρέθηκαν στο Ακρωτήρι, στην Κρήτη και στην Αίγυπτο και ανήκουν στη λεγόμενη Υστερομινωική περίοδο ΙΑ.Στην Αίγυπτο εκείνη την εποχή υπήρχε το Νέο Βασίλειο και απόλυτος άρχων ήταν ο φαραώ Άμωσις. Για τους αιγυπτιολόγους, που βασίζονται στα λεπτομερή αρχαία των δυναστειών, όλα ήταν τακτοποιημένα. Όμως, αν η έκρηξη έγινε γύρω στα 1620 π.Χ., όπως λένε τα σημερινά δεδομένα, το οικοδόμημα γκρεμίζεται. Στο θρόνο της Αιγύπτου βρίσκονταν ξένοι κατακτητές, οι Υκσώς, που είχαν εισβάλει από τα παράλια της σημερινής Μέσης Ανατολής.Υκσώς και … ξερός (ο Φαραώ)Η νέα χρονολόγηση δείχνει ότι οι Υκσώς και όχι οι Αιγύπτιοι του Νέου Βασιλείου ήταν που έκαναν μπίζνες με Θηραίους και Μινωίτες – άρα οι αιγυπτιολόγοι, που έως τώρα τους σνομπάριζαν, θεωρώντας τους ψιλοβάρβαρους, πρέπει να τους αναβαθμίσουν σημαντικά-, αλλά και ότι οι Μινωίτες ήταν αυτοί που μεταλαμπάδευσαν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες στην αρχαία Αίγυπτο και όχι το αντίστροφο.Επίσης καταρρίπτεται η θεωρία ότι ο μινωικός πολιτισμός άνθισε μέσω της συμμαχίας με τους φαραώ, αφού η ακμή των Κρητών ήταν προγενέστερη του Νέου Βασιλείου και κυρίως της περιόδου του Αμώσιος. Κεραμικά, που βρέθηκαν στη Σαντορίνη, δεν εμφανίζονται παρά 100 χρόνια αργότερα στην Αίγυπτο. Ακόμη θεωρείται βέβαιο πλέον πως μπορεί η έκρηξη του ηφαιστείου να προκάλεσε σεισμό και τσουνάμι με κύματα πάνω από 12μ, αλλά δεν υπήρξε η άμεση αιτία για την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού.Ο δρ Φρίντριχ, όπως μας αποκάλυψε, έχει επισκεφθεί τη Σαντορίνη 70 φορές (!) για επιστημονικούς λόγους και σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά ένα βιβλίο του γι’ αυτήν. «Για πρώτη φορά είχαμε ένα τόσο μεγάλο δείγμα», μας είπε. «Το κλαδί είχε 73 δακτυλίους ετήσιας ανάπτυξης και εξετάσαμε καθένα ξεχωριστά, για να πετύχουμε ένα μη αμφισβητήσιμο αποτέλεσμα». Η μέθοδος ήταν πρωτοποριακή και η διαδικασία χρονοβόρα. Μέρος του δείγματος στάλθηκε στη Χαϊδελβέργη, ώστε να υπάρχει ταυτόχρονη εξέταση και από άλλο πανεπιστημιακό εργαστήριο. Η εξέταση έδειξε πως η έκρηξη έγινε το 1613 π.Χ. με απόκλιση συν-πλην 13 χρόνια.«Ξαναγράψτε την ιστορία!»Ο καθηγητής δεν έχει καμία αμφιβολία για τα ευρήματά του. Ωστόσο θεωρεί πως τώρα πρέπει να μιλήσουν οι αρχαιολόγοι. Η αγάπη του για τη Θήρα δεν αλλάζει, ό,τι κι αν λέγεται γι’ αυτήν. Για εκείνον είναι ο παράδεισος της γεωλογίας και η χαμένη Ατλαντίδα. «Στην καρδιά του μύθου της Ατλαντίδας βρίσκεται η Σαντορίνη, όμως ο Πλάτωνας άλλαξε την ιστορία, για να ταιριάζει με το μήνυμα, που ήθελε να δώσει», μας είπε.Ο Στουρτ Μάνινγκ είναι ένας από τους πρώτους αρχαιολόγους, που «μιλά» βάσει των δικών του ερευνών, υποστηρίζοντας ότι η έκρηξη έγινε μεταξύ 1660 και 1613 π.Χ., δηλαδή συμφωνεί με το Δανό καθηγητή. Η απόκλιση βέβαια θεωρείται αμελητέα για ένα γεγονός, που συνέβη πριν από τρεισήμισι χιλιετίες και περισσότερο.Εντοπίσαμε τον Αμερικανό αρχαιολόγο στην Κύπρο, όπου εργάζεται σε μία ανασκαφή στην Αγ. Βαρβάρα. Η δική του μέθοδος ήταν διαφορετική: συνέλεξε 127 αντικείμενα-δείγματα από το Ακρωτήρι, αλλά και από διαφορετικά αιγαιοπελαγίτικα νησιά που βρέθηκαν σε στρώματα κάτω, μέσα ή πάνω από την ηφαιστειακή στάχτη της Θήρας, αντιπροσώπευαν δηλαδή σίγουρα διαφορετικές χρονολογίες πριν και μετά την έκρηξη. Έπειτα χρησιμοποίησε επτά διαφορετικά εργαστήρια, εκ των οποίων ένα στη Βιέννη και ένα στην Οξφόρδη.Το συμπέρασμά του, κατηγορηματικό: «Οι αρχαιολόγοι πρέπει να ξαναγράψουν τις εργασίες τους. Η κλασική αιγυπτιολογία πρέπει να δει ότι η βάση της ορθοδοξίας της έχει καταρρεύσει».«Όχι στον αιγαιοκεντρισμό»Ο ίδιος πιστεύει πως ο μινωικός πολιτισμός συνδεόταν με σχέσεις πολιτιστικών ανταλλαγών και εμπορίου με τους Υκσώς, άρα και με τους πρωτοσημιτικούς λαούς που ζούσαν στην περιοχή της σημερινής Μέσης Ανατολής. Κάνει ένα άλμα παραπέρα και μιλάει για μεταφορά τεχνογνωσίας και θρησκευτικών πεποιθήσεων από αυτούς τους λαούς προς το Αιγαίο, θεωρώντας τους Υκσώς σημαντικότερους απ' ό,τι μέχρι τώρα πιστευόταν.Για τους Έλληνες αρχαιολόγους το πρόβλημα είναι διαφορετικό: «Τη νέα χρονολόγηση ούτε τη δέχομαι, αλλά ούτε την απορρίπτω», μας λέει ο διευθυντής της ανασκαφής στο Ακρωτήρι, καθηγητής Χρήστος Ντούμας. «Το θέμα δεν είναι καινούργιο, για τη Σαντορίνη έχουμε ραδιοχρονολογήσεις που δίνουν υψηλές τιμές από το 1969, όμως είχαν προβλήματα αξιοπιστίας λόγω της διακύμανσης των τιμών» τονίζει, ωστόσο, ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό πως για πρώτη φορά έχουμε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι ξύλο με τόσο πολλούς δακτυλίους». Ήταν πολύ προσεκτικός στα λεγόμενά του, καθώς υποστηρίζει πως ένας αρχαιολόγος δεν μπορεί να κρίνει τις μεθόδους των θετικών επιστημόνων για τις ραδιοχρονολογήσεις.Η δική του άποψη είναι πως πρέπει να γίνουν ραδιοχρονολογήσεις σε μεγάλη χρονική κλίμακα στην Αίγυπτo, για να βρεθεί αν υπάρχει κι εκεί διαφοροποίηση μεταξύ των αποτελεσμάτων τους και των ιστορικών αρχείων. «Αν δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των δύο μεθόδων χρονολόγησης, τότε κάποιο λάθος γίνεται σ' εμάς», λέει. Αλλά τέτοιες έρευνες δεν έχουν γίνει ακόμη.Σχετικά με τη μεταφορά πολιτισμού από τον έναν τόπο στον άλλον, προς όποια κατεύθυνση, η άποψή του είναι πιο σύνθετη. «Ας μην είμαστε αιγαιοκεντρικοί», λέει για την εκτίμηση πως η Σαντορίνη φώτισε τους Aιγυπτίoυς, αλλά θεωρεί ως επιπόλαια και τη θεωρία πως οι πρωτοσημιτικοί λαοί φώτισαν το Αιγαίο. Υπήρχε μια συνεχής μεταφορά αγαθών και ιδεών στη Μεσόγειο. «Δεν μεταφυτεύεται πολιτισμός. Στοιχεία έρχονται, αλλά αυτά τα επιλέγουν οι αυτόχθονες γιατί τους βολεύουν».Ο πόλεμος της ελιάςΣ' αυτό το αλισβερίσι η Θήρα φαίνεται πως κατείχε ιδιαίτερη θέση. «Ακόμη δεν έχουμε μπορέσει να βεβαιωθούμε πως υπήρξε κατευθείαν σύνδεση Αιγύπτου - Κρήτης. Εγώ πιστεύω ότι τα νησιά είναι ο ενδιάμεσος φορέας. Αλλιώς δεν εξηγείται ο πλούτος που έχει η Θήρα. Από πού τον έβγαλε; Ένα ξερονήσι είναι. Παρέχει ναυτιλιακές υπηρεσίες και, φυσικά, δεν τις παρέχει στο διπλανό, εξίσου φτωχό και άγονο νησί», λέει.Από τη μια, λοιπόν, η έρευνα των ιερογλυφικών και της εξέλιξης του στιλ των κεραμικών από τους αιγυπτιολόγους και, από την άλλη, η νέα χρονολόγηση των «ντετέκτιβ» Φρίντριχ και Μάνινγκ, που έδωσαν την ετυμηγορία τους. Ποιος κερδίζει; Αν η ελιά που βρέθηκε πρόσφατα στη Σαντορίνη είπε την αλήθεια, αναμφίβολα νικήτρια στέφεται η δεύτερη ομάδα. Και πάλι, όμως, μένει κάτι σημαντικό να διερευνηθεί: αν είπε όλη την αλήθεια.
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009
Δημοτική ...αρρυθμία...ενημέρωσης!
Τις τελευταίες μέρες αναρωτιόμαστε γιατί δεν προβλήθηκε έστω και λίγο το θέμα της παιδικής χαράς του Πύργου. Ας βάλουμε και εμείς τις δικές μικρές σκέψεις σε συνδυασμό με κάποιο ακόμη θέμα τραυματισμού, ευτυχώς όχι σε παιδική χαρά τουλάχιστον...
Μπορεί το θέμα να ήταν μικρό για την "ανήσυχη" πολιτικά και δημοτικά κοινωνία του νησιού όμως να είστε σίγουροι ότι το θέμα των παιδικών χαρών τραβάει πολύ μελάνι και πληκτρολόγηση. Μερικές φορές από τα μικρά πράγματα , όπως αυτό μια παιδικής χαράς μπορείς να καταλάβεις πόσο πονάει ή και πόσο ενδιαφέρεται μια Δημοτική Αρχή αλλά και αυτοί που θέλουν να ανέβουν στο βάθρο. Έδειξαν τόσο ενδιαφέρον όλοι λέμε. Τι θα γίνόταν εάν είχαμε έναν πιθανό τραυματισμό ενός παιδιού; Μήπως η παντελής αδιαφορία όλων των φορέων, αλλά και του κόσμου, των πολιτών, εμάς των ίδιων για έναν χώρο στο όποιο σίγουρα θα περάσουν και τα παιδιά τους, μας πρέπει να μας ταρακουνήσει λίγο; Δεν θα μπούμε στην κοινωνιολογική ανάλυση του θέματος, αλλά σίγουρα έχει πολύ πράμα για ανάλυση. Θα παραμείνουμε στο θέμα που κάνει και άλλους "συναδέλφους" ιστολόγους να αναρωτιούντια γιατί κανένα από τα ΜΜΕ του νησιού δεν θέλησε έστω και να το σχολιάσει το θέμα της παιδικής χαράς του Πύργου και την πρωτοβουλία μερικών πολιτών να δραστηριποιηθούν, ίσως γιατί μετά θα έπρεπε να πιάσει και αυτή του Μεγαλοχωρίου, στο Βουρβούλο, στο Ημεροβίγλι... ίσως γιατί προτιμάνε οι πολίτες να μην δραστηριοποιούνται, ώστε οι άρχοντες να ελέγχουν το κάθε τι;
Όμως θέμα βρήκαμε εδώ...
Θα πήρατε βέβαια χαμπάρι και το θέμα της πεζοδρόμησης των Φηρών και πως από εκεί που ο Δήμος ήθελε με το ζόρι να τον κρατήσει πεζόδρομο ξαφνικά άλλαξε πλεύση και άνοιξε...τους ορίζοντες του καθημερινού μπάχαλου, μέχρι και τον τραυματισμό πεζού όπως διαβάσαμε στο neasantorinis.gr, ενός μεθοδευμένου βέβαια μπάχαλου αφού η ...τυχαία παρουσία έστω και ενός τροχονόμου όλες αυτές τις μέρες είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, Κουράστηκε και η Δημτοική Αστυνομία και το έριξε στις βόλτες...
Μάλιστα λέει τραυματίστηκε και πεζός! Αυτό είναι, να γίνει πεζόδρομος ώστε να μην τραυματιστεί και πάλι πεζός! Βέβαια καμιά αναφορά δεν είδαμε για το απράδεκτο οδόστρωμα και οδικό δίκτυο σε όλο το νησί, που σίγουρα τωρα με τις βροχές θα γίνει ακόμη πιο τραγικό και επίκινδυνο. Βέβαια πουθενά δεν είδαμε καμιά αναφορά για τους δεκάδες νεκρους ειδικά κάτα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι μνήμες ανυποψίαστων τουριστών στιγματίζονται για πάντα στην ζωή τους με τα μελανότερα χρώματα και για το νησί μας δεν φαίνεται να ενοχλούν τόσο όσο ...ο τραυματισμός ενός πεζού στον πεζόδρομο των Φηρών που η σημερινή Δημοτική Αρχή ήθελε μόνιμα να πεζοδρομήσει και που τελικά...υποχώρησε!
Αρρυθμίες ενημέρωσης λέμε...
Μην ψάχνετε να βρείτε άκρη με τα συντονισμένα και καλοστημένα εδώ και χρόνια ΜΜΕ του νησιού, τον ρόλο τους τον ξέρουν πολύ καλά, έχουμε μπροστά μας την τεράστια ευκαιρία να δείχνουμε πολλά από τα πράγματα που θέλουμε να αλλάξουμε έστω και μέσα από τα ιστολόγια μας, να δώσουμε σε αυτούς που τυχαίνει να προσπερνάνε και να διαβάζουν τούτες τις ηλεκτρονικές σελίδες ότι θέλουμε περισσότερα από όσα και καλά μας δίνουν. Να καταλάβουμε ότι το νησί μας αξίζει περισσότερα από όσα του έχουν ορίσει οι ...κοντοί, όχι μόνο σε ύψος, άρχοντες τούτου του τόπου.