Υπερπολυτελείς διακοπές από 3.300 ευρώ
Περιορισμένος είναι στην Ελλάδα ο αριθμός των ξενοδοχείων που μπορούν να προσφέρουν υπερπολυτελή φιλοξενία σε υψηλότατου εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες, ενώ η χώρα βρίσκεται εκτός των τουριστικών προορισμών πολυτελείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξενοδοχεία τα οποία βάσει των εγκαταστάσεων και προσφερόμενων υπηρεσιών τους θα μπορούσαν να καταταχθούν σε υψηλότερη της ανώτερης κατηγορίας των 5 αστέρων λειτουργούν κατά κύριο λόγο στην Ελούντα, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Αθήνα και, τελευταία, στη Ρόδο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Οργανισμού πολυτελούς φιλοξενίας The Leading Hotels of the World, Ltd. που εκπροσωπεί περισσότερα από 450 από τα καλύτερα ξενοδοχεία, θέρετρα και spa του κόσμου πολλοί τουρίστες «πολυτελείας» δεν άλλαξαν την απόφαση τους να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ποσοστό 56% δείχνει ότι η κρίση δεν έχει ασκήσει επίδραση στα σχέδια του ταξιδιού τους ενώ για ένα ποσοστό 15%, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας μπορεί και να αποτελεί ένα κίνητρο για να ταξιδεύσει περισσότερο. Σε μελέτη της έκθεσης Xenia με θέμα: «Tουρισμός Πολυτελείας: Οι τάσεις παγκόσμια, Οι προοπτικές στην Ελλάδα» αναφέρεται ότι ο τουρισμός πολυτελείας αποτελεί τον πλέον αναπτυσσόμενο τομέα της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, έχοντας το πλεονέκτημα να επηρεάζεται ελάχιστα από τις αρνητικές συγκυρίες στην οικονομία. Το 2006 αντιπροσώπευε, περίπου, το 3% των συνολικών διεθνών τουριστικών αφίξεων με 25 εκατ. αφίξεις, ωστόσο, σε επίπεδο εσόδων ο τουρισμός πολυτελείας αντιπροσώπευε περίπου το 25% των διεθνών τουριστικών εσόδων, υπερβαίνοντας τα 180 δισ. δολ. Οι τουρίστες πολυτελείας έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αναζητούν ποιοτικές εμπειρίες και απαιτούν προσωποποιημένες και «αποκλειστικές» υπηρεσίες. Η απόκτηση εμπειριών από το ταξίδι και τη διαμονή στο ξενοδοχείο έχει μεγαλύτερη σημασία γι’ αυτούς απ’ ό,τι το κόστος. Η πλειονότητα των πολυτελών ξενοδοχείων και θερέτρων βρίσκεται στις ΗΠΑ, την Καραϊβική, την Ευρώπη την Ασία και τον Ειρηνικό. Το «ευ ζην» κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθιστώντας απαραίτητο τον συνδυασμό της πολυτελούς διαμονής με υπηρεσίες Spa, αθλητικών εγκαταστάσεων (πισίνα, γυμναστήριο, γήπεδο γκολφ) και εξεζητημένων εστιατορίων.
Οπως διαπιστώνεται στη μελέτη, μεταξύ άλλων, προκειμένου να διευρύνει η ελληνική αγορά τουρισμού πολυτελείας την πελατειακή της βάση θα πρέπει να στοχεύσει στους «δημιουργικούς» ταξιδιώτες οι οποίοι θέλουν να ανακαλύψουν νέες χώρες, να βιώσουν νέες εμπειρίες, να έρθουν σε επαφή με τοπικές παραδόσεις και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.
Πάντως, σε πολλούς αναπτυσσόμενους και δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια νησιωτικούς προορισμούς της χώρας ενώ φυτρώνουν σαν μανιτάρια ενοικιαζόμενα δωμάτια λείπουν, εντελώς, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με θέμα «Η εικόνα του ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδας» (Οκτώβριος 2008) στην Ιθάκη, Ικαρία, Οινούσες, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Λειψούς, Λέρο, Νίσυρο, Πάτμο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Αλλόνησο και Σαμοθράκη δεν λειτουργούν 5 αστέρων ξενοδοχεία ενώ ελάχιστος σε κάποια απ’ αυτά είναι και ο αριθμός των 4 αστέρων. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις Κυκλάδες με εξαίρεση τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
Διαμονή με 40.000 τη βραδιά
Αντίθετα, υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες σε άλλες περιοχές της χώρας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον για διαμονή από βασιλικές οικογένειες κυρίως από τη Μέση Ανατολή, εύπορους επιχειρηματίες από το ανατολικό μπλοκ, από την Ασία και τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα τον Αύγουστο όπως ενημερώνεται κανείς από το site των ξενοδοχείων η Royal grand suite του ξενοδοχείου Elounda Peninsula Αll Suite Hotel στην Ελούντα ενοικιάζεται έναντι 11.000 ευρώ τη διανυκτέρευση, η Υachting Villa του Εlounda beach hotel villas επίσης, στην Ελούντα έναντι 8.800 ευρώ τη διανυκτέρευση. Επίσης, σουίτες στο Grand Resort lagonissi στο Λαγονήσι ενοικιάζονται έναντι 3.325 ευρώ τη διανυκτέρευση, η βασιλική σουίτα στο Arion, a Luxury Collection Resort & Spa του Αστέρα Βουλιαγμένης φθάνει στην τιμή των 5.000 ευρώ τη διανυκτέρευση, ενώ η βασιλική σουίτα του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρεταννίας ενοικιάζεται έναντι 15.000 ευρώ τη διανυκτέρευση.
Στο εξωτερικό βρίσκει κανείς ακόμη πιο υψηλές τιμές σε ξενοδοχεία υπερπολυτελείας όπως για παράδειγμα το Palms fantasy towers hotel στο Λας Βέγκας που στη τιμή πόρτας ενοικιάζει τη Sky Villa έναντι 40.000 δολ. τη βραδιά, το Westin Exelsior που ενοικιάζει τη Villa Cupola έναντι 29.300 δολ. τη βραδιά, το Atlantis στις Μπαχάμες με τιμή πόρτας σε σουίτα του 25.000 δολ. τη βραδιά, το President Wilson Hotel στη Γενεύη με τιμή πόρτας σε σουίτα του 23.000 δολ. τη βραδιά και το Plaza στη Νέα Υόρκη με τιμή πόρτας σε σουίτα τις 20.000 δολ. τη βραδιά.
Θήραζειν: Ενδιαφέρον άρθρο για όσους ασχολούνται λίγο πιο σοβαρά με τον τουρισμό. Βασικό όμως πρόβλημα όμως παραμένει αυτό των υποδομών του νησιού, όπως οι είσοδοι αφίξεων (λιμάνι, αεροδρόμιο, ανύπαρκτη μαρίνα!), ενώ ακόμα σε πολλές λεγόμενες "ακριβές" περιοχές ούτε δημοτική ύδρευση έχει φτάσει, ούτε και αποχέτευση, τα δε προβλήματα κυκλοφορίας αυτοκινήτων, στάθμευσης και φυσικά γενικότερης καθαριότητας ακόμα ...συζητιούνται!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου