Σώζονται τα αμπέλια Σαντορίνης
Ιωαννα Φωτιαδη
Το αίτημα αμπελουργών της Σαντορίνης και άλλων νησιών να μη μετέχουν στο πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελώνων της Ε.Ε. εισακούστηκε. Χθες, ανακοινώθηκε η απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα περιοχές Natura 2000 στη Ρόδο, το Χαρακάκι και η Ευταβήματη, καθώς και τα νησιά Θήρα, Θηρασιά, Πάρος και Αντίπαρος, που εμπίπτουν στο άρθρο 104 παράγραφος 6 του κανονισμού 479/08.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόφαση», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Ματθαίος Δημόπουλος από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σαντορίνης. «Από πέρυσι είχαμε κάνει έκκληση στο υπουργείο να προστατεύσει τους μοναδικούς μας αμπελώνες. Φέτος, ο υφυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή μας και, ως φαίνεται, επείσθη για το δίκαιο του αγώνα μας. Ευτυχώς, στο μεταξύ κανένα μέλος του συνεταιρισμού μας δεν προχώρησε σε εφαρμογή αυτού του μέτρου». Ο κ. Κιλτίδης τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει στους παραγωγούς. «Ημουν σίγουρος ότι το υπουργείο θα αντιλαμβανόταν την αξία των αμπελώνων του νησιού μας, που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά», δηλώνει στην «Κ» ο οινοποιός Πάρις Σιγάλας. «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Τα αμπέλια μας γλίτωσαν μεν τη “νόμιμη” εκρίζωση, αλλά κινδυνεύουν από πολλές άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως την άναρχη δόμηση», σημειώνει. «Εν ολίγοις, έμμεσα κάθε χρόνο γίνονται χιλιάδες εκριζώσεις με την ανοχή όλων».
Υπενθυμίζεται ότι η Σαντορίνη φημίζεται για τις ποικιλίες των κρασιών της, που είναι αυθεντικές ελληνικές και δεν έχουν δεχθεί προσμείξεις λόγω του απομονωμένου χαρακτήρα του νησιού. «Τα αμπέλια μας υπάρχουν από το 800 π.Χ., από τα προϊστορικά δηλαδή χρόνια», αναφέρει ο κ. Σιγάλας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου