Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Studio με θέα το Αιγαίο

Είναι το πρώτο παγκόσμιας κλάσης συγκρότημα ηχογραφήσεων στην Ελλάδα. Εντάσσεται στην κατηγορία World Class 5 και μοιάζει περισσότερο με ένα χλιδάτο ξενοδοχειακό κατάλυμα παρά με στούντιο όπου μπορείς να πας και να γράψεις μουσική και τραγούδια. Το Black Rock Studio βρίσκεται στη Σαντορίνη, ανήκει σε Ελληνα και βραβεύτηκε ως το καλύτερο καινούργιο στούντιο στον κόσμο. Ετοιμάζεται να υποδεχτεί φίρμες όπως ο Robbie Williams και οι U2, και σήμερα μας ανοίγει αποκλειστικά τις πόρτες του για να ανακαλύψουμε μαζί τις ανέσεις και τις χλιδές που κρύβει.


Βλέποντάς το απέξω μοιάζει με μια πανάκριβη νησιώτικη βίλα. Με το που αντικρίζεις την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο, μένεις εκστατικός. Μπαίνοντας στο εσωτερικό δυσκολεύεσαι να επιλέξεις. Θα το χαρακτηρίσεις ξενοδοχείο πέντε αστέρων ή ένα μοναδικής ποιότητας στούντιο. Κρίνοντας από τα πέντε δωμάτια-σουίτες του, που έχουν διάφορες ανέσεις και βλέπουν στη μεγάλη πισίνα όπου μπορείς να χαλαρώσεις με θέα στο ηφαίστειο, τολμάς να γείρεις την πλάστιγγα στην πρώτη επιλογή. Ομως όταν μπεις στα ενδότερα και ειδικά όταν βρεθείς μπροστά στην τεράστια κονσόλα ηχογράφησης που δεσπόζει στον χώρο, αλλάζεις γνώμη...

«Τα Black Rock Studios είναι ένα μοναδικό studio complex στη Σαντορίνη. Η βίλα που τα φιλοξενεί είναι σε παραδοσιακή αισθητική. Κυκλαδίτικο στιλ και τεχνολογία παντρεύτηκαν, και προέκυψε το αποτέλεσμα που αρέσει σε πολλούς πρωτοκλασάτους μουσικούς και παραγωγούς του κόσμου» λέει ο Κώστας Καλημέρης.
Οι επισκέπτες του χώρου μπορούν να απολαύσουν διαμονή σε ένα από τα πέντε αστέρων δωμάτια, τα οποία είναι εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση, πανάκριβα ηχοσυστήματα και πριβέ μπάνια. «Τη διακόσμηση της έπαυλης και τον σχεδιασμό του στούντιο ανέλαβαν εξ ολοκλήρου διακεκριμένες προσωπικότητες, ενώ τα περισσότερα υλικά όπως τα υφάσματα αλλά και τα έπιπλα ήρθαν κατόπιν ειδικής παραγγελίας από το Παρίσι» λέει ο ιδιοκτήτης που είναι λάτρης της γαλλικής κουζίνας και του ευρωπαϊκού στιλ γενικότερα.
Οι εκπλήξεις του στούντιο; Είναι πολλές αλλά η πιο μεγάλη κρύβεται στη βασική κονσόλα που είναι συλλεκτική, καθώς είναι μία από τις μόνον εβδομήντα (!) που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το κόστος για την ενοικίαση όλου του συγκροτήματος ξεκινά από 1.250 ευρώ την ημέρα και αυτή η τιμή περιλαμβάνει διαμονή μέχρι και δέκα ατόμων που θα έχουν δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του στούντιο και των δωματίων. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται επίσης πλούσιο πρωινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν κάποια διασημότητα το επιθυμεί, μπορεί να έρθει ειδικός σεφ, να ετοιμαστεί ειδικό μενού, ενώ το στούντιο μπορεί να «νοικιάσει» μια φίρμα από τον χώρο της ηχοληψίας για να καλύψει τις απαιτήσεις ενός celebrity.
«Δεδομένου του μοναδικού επιπέδου τους τα Black Rock μπορούν να προμηθεύσουν έναν ιδιωτικό σεφ και σερβιτόρο, ενώ σε ημερήσια βάση υπάρχει επίβλεψη και επιμέλεια» μας λέει ο ιδιοκτήτης.

Αναρωτιέμαι εάν κάποιος απαιτητικός πελάτης θέλει να δει τη Σαντορίνη από ψηλά με ελικόπτερο, τι θα γίνει;
«Ολα γίνονται. Αυτό ειδικά μπορούμε να το παρέχουμε. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το γεγονός πως η Carmen Electra έκανε εκεί στη βίλα τα γυρίσματα για τη νέα εκπομπή της -το “Perfect Catch”- ενώ οι αναγνώστες της βίβλου του διεθνούς μουσικού Τύπου, δηλαδή του περιοδικού “International Audio Pro” έδωσαν στα Black Rock Studios την κορυφαία διάκριση με το βραβείο της χρονιάς στην κατηγορία Best New Studio Of The World» λέει περήφανος ο Κώστας Καλημέρης.

Ποιοι διάσημοι το έχουν χρησιμοποιήσει
Το παρθενικό session έγινε το καλοκαίρι του 2009 από τον Kevin Shirley, τον παραγωγό των Led Zeppelin, των Aerosmith, των HIM και του Jon Bon Jovi. Εκεί ετοίμασαν κομμάτια για τους νέους δίσκους τους ο διάσημος μπλουζίστας Joe Bonamassa και η Lauren Harris, η κόρη του μπασίστα των Iron Maiden Steve Harris.
Φήμες λένε πως το συγκρότημα των Rammstein ήθελε να γράψει εκεί κομμάτια, αλλά δυστυχώς δεν ήταν ακόμη έτοιμα όλα τα μέρη του στούντιο. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν περάσει από εκεί και αρκετοί Ελληνες καλλιτέχνες και έχουν ηχογραφήσει δουλειές τους. Μεταξύ αυτών είναι ο Φίλιππος Πλιάτσικας, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, οι Onirama και άλλοι.
Για φέτος το καλοκαίρι το μενού περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις. Εκεί θα ετοιμαστεί μια επετειακή έκδοση που θα κυκλοφορήσει με αφορμή τα τριάντα χρόνια στη δισκογραφία των Deep Purple, ενώ ήδη συζητούν να πάνε εκεί ο Robbie Williams και η Rihanna. Πληροφορίες λένε επίσης ότι η παραγωγή των U2 εξετάζει όλες τις ελεύθερες ημερομηνίες για μια πιθανή κάθοδο του Bono και της παρέας του στο νησί.
«Βλέπω εφιάλτες και χρέη να με κυνηγούν»
Αλήθεια, πόσο στοίχισε μια τέτοια επένδυση ρωτάω τον Κώστα Καλημέρη, για να εισπράξω την απάντηση που λέει πολλά: «Ξεκίνησα για μια επένδυση που δεν θα ξεπερνούσε τις 800.000 ευρώ και ήδη έχουμε ξεπεράσει με τους συνεργάτες μου ένα κόστος που αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Ομολογώ ότι πρώτη φορά στη ζωή μου δεν έχω ήσυχο ύπνο. Βλέπω εφιάλτες και χρέη να με κυνηγούν. Στα όνειρά μου μπλέκονται σταρ της ροκ μουσικής και ακάλυπτες επιταγές».

Η πορεία του στον χώρο της μουσικής μοιάζει με ένα παραμύθι που αφήνει μόνον ευχάριστες αναμνήσεις. «Ξεκίνησα ως επαγγελματίας μηχανικός ήχου στα δεκαεπτά μου. Για μία δεκαετία ήμουν στο δυναμικό του Studio Sierra, όπου συνεργάστηκα με όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας. Μεταξύ άλλων αναφέρω ενδεικτικά ονόματα όπως η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Δήμητρα Γαλάνη. Μαζί τους υπέγραψα παραγωγές που έχουν γράψει ιστορία στη σύγχρονη ελληνική μουσική. Από το 1994 μέχρι το 2003 ήμουν διευθυντής παραγωγής στη Universal. Μεγάλη πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία και μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό μου, με δεκάδες χρύ ?σούς και πλατινένιους δίσκους. Από το 2003 μέχρι σήμερα είμαι διευθυντής παραγωγής στη Heaven, έχοντας επιμεληθεί τις περισσότερες παραγωγές της εταιρείας. Από την Αλκηστη Πρωτοψαλτη και τον Γιώργο Μαζωνάκη μέχρι τον Κώστα Καραφώτη και τη Ραλλία Χρηστίδου. Το 2007 έγινε κάτι που με έκανε περήφανο. Τα διάσημα studios Sterling Sound της Νέας Υόρκης (όπου ηχογραφούν οι Madonna, Green Day, Metallica κ.ά.) με επέλεξαν για αντιπρόσωπό τους στη χώρα μας. Μπήκα στη διαδικασία αυτή, έγινα συνιδιοκτήτης και manager των Prism Studios στην Αθήνα, και στη συνέχεια έκανα το μεγάλο βήμα στη Σαντορίνη.

- Πώς σου ήρθε η ιδέα να φτιάξεις εκεί το στούντιο;
Η ιδέα του residential studio είναι κάτι που υπήρχε στο μυαλό μου εδώ και μερικές δεκαετίες. Βλέποντας να υπάρχουν παρόμοιες ευκολίες και χλιδές σε διάφορα τουριστικά θέρετρα σε όλον τον κόσμο, όπως στις Μπαχάμες, στις Κάννες, στο Κάπρι, που φιλοξενούσαν και φιλοξενούν παραγωγές μεγάλων καλλιτεχνών της διεθνούς μουσικής σκηνής, άρχισα να το δουλεύω στο μυαλό μου. Οι καλλιτέχνες μένουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα ηχογραφώντας τους δίσκους τους και ξεφεύγουν από την καθημερινότητα, ενώ πολλές φορές έχ ει τύχει να συνθέτουν ακόμη και τραγούδια στο διάστημα αυτό. Θεωρούσα τότε ότι ένα στούντιο διεθνών προδιαγραφών σε ένα ελληνικό νησί θα ήταν πολύ ανταγωνιστικό σε αυτήν την αγορά. Αρχισα να το ψάχνω και έπειτα από δύο χρόνια έρευνας καταλήξαμε εγώ και οι συνεργάτες μου στη Σαντορίνη. Τα κριτήριά μας ήταν ότι πρόκειται για ένα νησί που αποτελεί πηγή έμπνευσης, είναι πολύ γνωστό διεθνώς ως τουριστικός προορισμός και διαθέτει ικανοποιητικό δίκτυο συγκοινωνιών και επικοινωνίας με την Αθήνα και με τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

- Εχεις κάνει πολλές συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ποια ήταν η πιο καλή συνεργασία μέχρι σήμερα;
Οι πιο πολλές ήταν καλές. Εγιναν σε ευχάριστο κλίμα και ήταν δημιουργικές. Η καλύτερη εμπειρία ήταν με τη Χαρούλα Αλεξίου στο Παρίσι. Θυμάμαι που για μήνες ολόκληρους ηχογραφούσαμε σε κορυφαίο στούντιο με κορυφαίους μουσικούς από τη διεθνή σκηνή. Ηταν μια αξέχαστη εμπειρία γιατί είδα καινούργια και διαφορετικά πράγματα. Με εντυπωσίασε η εκτίμηση όλων των συνεργατών για τη δουλειά που έγινε εκεί. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να σκεφτώ πιο ανοιχτά και να αρχίσω συνεργασίες και εκτός Ελλάδος.
Αν τον ρωτήσεις τι συμβουλές δίνει σε κάποιον που ξεκινά τώρα και θέλει να γίνει... Καλημέρης, θα σου πει χωρίς δεύτερη σκέψη ότι πρέπει να νιώθει περίπου σαν μοναχός. «Αν κρίνω από τον εαυτό μου, πρέπει να έχει αγάπη για τη μουσική, να ανακαλύψει τι ξεχωριστό μπορεί να προσφέρει στα μουσικά δρώμενα με οποιαδήποτε ιδιότητα και το σπουδαιότερο είναι να το υπηρετεί πιστά, με πάθος και χωρίς εκπτώσεις» απαντά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

Πηγή:http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=0&artid=1150344&pg=1
Black Rock Studios

Δεν υπάρχουν σχόλια: