Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Απεργιακή Κινητοποίηση

Θα μπορούσα να συμφωνήσω, σε σύγκριση με τα τοπικά μας δεδομένα, με την Κοινή Γνώμη που γράφει σήμερα ότι αρκετοί ιδιωτικοί υπάλληλοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των χθεσινών κινητοποιήσεων στην Σύρο, καθώς κι ότι αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι προτίμησαν τα πρώτα… τραπέζια στις καφετέριες, παρά το γεγονός ότι θίγονται άμεσα από τα νέα οικονομικά μέτρα.
“Καλή” πάντως μπορεί να χαρακτηριστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην χθεσινή κινητοποίηση που έγινε στην Σαντορίνη, σύγκριση με αντίστοιχες προηγούμενες.
Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Θήρας που σχετικά με το γεγονός εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

«Οι εργαζόμενοι της Σαντορίνης διαδήλωσαν και βροντοφώναξαν την αντίδρασή τους στα αντιλαϊκά μέτρα που ήρθαν και θα έρθουν, εξαθλιώνοντάς μας ακόμα περισσότερο. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε επαγρύπνηση και συντονισμό. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη και τέτοια πρέπει να είναι και η απάντησή μας.»
Αξιολογότατη όμως είναι και η ανοιχτή επιστολή που στέλνει η ΕΛΜΕ Θήρας στην ΟΛΜΕ καλώντας την να .. σταθεί στο ύψος της.

Εμείς, την δημοσιεύουμε ολόκληρη!

Συνάδελφοι του ΔΣ της ΟΛΜΕ,

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες σηματοδοτούν την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος που κατακτήθηκε με πολύχρονους αγώνες όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά όλων των εργαζόμενων, είναι – δυστυχώς - πιο γρήγορες από τα αντανακλαστικά του συνδικαλιστικού κινήματος και του δικού μας ανώτατου οργάνου, του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Αυτό αποδείχθηκε στην τελευταία απεργία, η οποία αποφασίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση και, ως επακόλουθο, είχε τη μικρότερη συμμετοχή από όλες τις προηγούμενες παρά τις πολιτικές εξελίξεις. Αλλά και οι προηγούμενες απεργίες είχαν χλιαρή συμμετοχή και απέτυχαν να δώσουν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και την κοινωνία ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αντίθετοι σε οικονομικά και κλαδικά μέτρα που οδηγούν την εκπαίδευση και ολόκληρη την κοινωνία στην εξαθλίωση.
Όπως θεωρούμε αυτονόητο ότι το «νέο σχολείο» που οραματιζόμαστε δεν μπορεί να λειτουργήσει με απαξιωμένους και κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, το ίδιο αυτονόητο θεωρούμε ότι η νέα κατάσταση επιβάλει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να προσανατολιστεί ΑΜΕΣΑ σε πιο ριζοσπαστικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι εικοσιτετράωρες απεργίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναλώνουν άσκοπα το ανθρώπινο δυναμικό που συμμετέχει ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα και να δημιουργούν κλίμα απαξίωσης της συνδικαλιστικής δράσης και απογοήτευση.
Κρίνουμε ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχει βαρεθεί να χάνει άσκοπα μεροκάματα σε εικοσιτετράωρες απεργίες που δεν έχουν κανένα αντίκτυπο, καμιά συνέχεια και κανένα σχέδιο δράσης.
Πιστεύουμε ότι το σύνολο των καθηγητών θα ανταποκριθεί σε κινητοποιήσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές έκτακτες καταστάσεις και σας καλούμε :
Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και του κλάδου που σας έχει εκλέξει στο ανώτατο όργανό του - όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται αυτό.
Να απεγκλωβιστείτε από τη λογική του εφικτού, των ισορροπιών και του μετρήματος των ψήφων μέσα στο ΔΣ.
Ειδικά, συνάδελφοι της ΠΑΣΚ και τις ΔΑΚΕ, αναλογιστείτε ΤΩΡΑ την ευθύνη σας για τη λειτουργία του ΔΣ και ας καταλάβετε επιτέλους ότι οι καθηγητές σας βλέπουν, σας καταλαβαίνουν αλλά δεν σας δίνουν άλλη πίστωση χρόνου! Αποφασίστε και τοποθετηθείτε :Με ποιους είστε; Ποια συμφέροντα θα υπερασπίσετε με τη στάση και τις αποφάσεις σας στο ΔΣ; Της κυβέρνησης; Της αντιπολίτευσης; Της ευρωπαϊκής ένωσης; Της ευρωζώνης; Των τραπεζών; Μήπως αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι κυρίως τα συμφέροντα των καθηγητών που σας έχουν εκλέξει (να μην το ξεχνάτε αυτό!) στη θέση που βρίσκεστε ;;;
Να καλέσετε Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ με αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης και διεκδικητικό πλαίσιο που απαιτεί η επίθεση που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι και ως εκπαιδευτικοί
Να προτείνετε και να υποστηρίξετε έμπρακτα δυναμικές κινητοποιήσεις (απεργία διαρκείας, κατάληψη σχολείων)
Να αναπτύξετε δίκτυο ενημέρωσης και ανατροφοδότησης με στόχο τη συσπείρωση των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα αστικά κέντρα.
Να τολμήσετε την προώθηση και άλλων δράσεων (αποχή από εξωδιδακτικά καθήκοντα κ.ά.) που προτείνουν οι ΕΛΜΕ από όλη τη χώρα και το ΔΣ επιμένει να υποτιμά και να αγνοεί.
Απαιτούμε από εσάς, από το συνδικαλιστικό μας όργανο, να ακούσετε και να εκφράσετε τον παλμό κλάδου. Την αγωνία και το θυμό, την επιμονή και το πείσμα, το όραμα και την ελπίδα. Όχι αύριο. Όχι αργότερα.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.
Μπροστά στα έκτακτα οικονομικά μέτρα που πολλοί πίστευαν (ή εύχονταν) ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να επιβάλει
(η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το … τόλμησε μια χαρά!)
Μπροστά σε απαιτητικές εξελίξεις και πονηρούς καιρούς που χτυπούν την πόρτα της συνείδησης και της αξιοπρέπειάς μας (ο Μάιος και η επόμενη δέσμη μέτρων είναι πολύ κοντά )
Μπροστά σε προθέσεις κατάργησης συνολικά των δικαιωμάτων μας, προθέσεις τόσο ξεκάθαρες που μας απαγορεύουν να αδιαφορήσουμε και να διανοηθούμε ότι δεν αφορούν εμάς
(η Υπουργός Παιδείας καταθέτει προσχέδια νόμων επί παντός εκπαιδευτικού ζητήματος)
Με «άπειρους» νεοδιόριστους, «ταλαίπωρους» αναπληρωτές, «αναλώσιμους» ωρομίσθιους, «κουρασμένους» διορισμένους από παλιά και πιο παλιά
Εμείς οι εκπαιδευτικοί έξαλλοι, οργισμένοι, θυμωμένοι, τσαντισμένοι, απορημένοι, μπερδεμένοι, διστακτικοί, φορτωμένοι με στεγαστικά, με κάρτες, με δάνεια, με άγχος, με παιδιά σε κάθε ηλικία (ή και χωρίς παιδιά) …
με επιμονή και πίστη ότι το συλλογικό μπορεί να προστατέψει το ατομικό
(το αντίστροφο δεν συμβαίνει ποτέ)
με εμπιστοσύνη στις αξίες όλων των εργαζομένων
Θα επιβάλλουμε τη δική μας στάση ζωής και δράση!
ΕΛΜΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΡΑΣ

Πηγή:http://exoumekaileme.blogspot.com/2010/03/blog-post_9837.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: