Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη

Ενα ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας της θαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης διαμόρφωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, τρία χρόνια μετά ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond και παρά το ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) εμφανίζονται αρκετά καθησυχαστικά.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Hellenic Cruises συμφώνησε να αναλάβει τις σχετικές δαπάνες και να υλοποιήσει το σύστημα αυτό σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.
Το ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
-Συνέχιση και συστηματοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυαγίου από το ΕΛΚΕΘΕ.
-Συστηματική συντήρηση των πλωτών φραγμάτων στην περιοχή του ναυαγίου, για όσο χρόνο αυτό είναι απαραίτητο.
-Μελέτη και εγκατάσταση πλωτού τηλεμετρικού σταθμού, ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα την ύπαρξη σημαντικής διαφυγής πετρελαίου και θα στέλνει τα αποτελέσματα σε κεντρικό υπολογιστικό σύστημα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.
-Προμήθεια και ετοιμότητα ειδικού εξοπλισμού συλλογής πιθανών ρύπων.
-Διερεύνηση της σκοπιμότητας εγκατάστασης συστήματος βιοεξυγίανσης μέσα στην περιοχή με τα πλωτά φράγματα. Θα περιλαμβάνει αντλία διασκορπισμού «ειδικών θρεπτικών» και αυξημένες συγκεντρώσεις αυτόχθονων, θαλάσσιων μικροοργανισμών που διασπούν τα πετρελαιοειδή.

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=320895&dt=18/03/2010

Θήραζειν: Η λύση είναι ΜΙΑ. Άμεση ανέλκυση του "Ση Ντάιμοντ". Το ακούς κυρία Τίνα; Όσο για κάποιους εδώ γύρω που κωφεύουν πόσες κρουαζιέρες θα σας πάει ακόμη ο Λούης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: