Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η Σαντορίνη που χάθηκε στην σκόνη της Σαχάρας

Έντονο το φαινόμενο της σκόνης της Σαχάρας και στην Σαντορίνη, στην φωτογραφία μέχρι και το Ηφαίστειο κοντεύει να εξαφανιστεί, με αποτέλεσμα ελάχιστη ορατότητα και αναπνευστικές δυσκολίες για πολλούς συμπολίτες μας.
και η ...
Η Αθήνα που χάθηκε στην σκόνη της Σαχάρας




Η κατάσταση στην Αθήνα αποπνικτική.
Ένα «κίτρινο πέπλο» σκόνης έχει… πνίξει την Αττική σήμερα. Άμμος από τη Σαχάρα, σε συνδυασμό με τη συννεφιά, έχει δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Στην περίπτωση βροχόπτωσης, τα σωματίδια της σκόνης διαλύονται στις υδροσταγόνες και έτσι εμφανίζονται λευκές ή ερυθρωπές λασποβροχές.
Το φαινόμενο θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αναμένεται να εξασθενίσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Τόνοι σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχουν καλύψει από νωρίς το πρωί τον Αττικό ουρανό. Η υγρασία και η βροχή συνθέτουν ένα σκηνικό αποπνικτικό για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Ταυτόχρονα ισχυροί άνεμοι σαρώνουν τα πελάγη, ενώ πυκνό χιόνι έχει καλύψει περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Σε ότι αφορά τη λασποβροχή, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα μας, αν και όχι στην ένταση της σημερινής ημέρας.
Όπως εξηγούν, τις τελευταίες μέρες, η άνοδος της θερμοκρασίας, οι διαρκείς νοτιάδες και η υγρασία, είχαν ως αποτέλεσμα, τα σωματίδια της σκόνης που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική να μένουν εγκλωβισμένα στην υγρή ατμόσφαιρα δίνοντας στον ουρανό αυτή την κιτρινωπή όψη.
Όταν δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες, η σκόνη έπεσε με την μορφή βροχής στο έδαφος...

Πηγή:http://www.madata.gr/epikairotita/social/55058.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: