Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Vintage Report 2009














Ο τρύγος 2009 στη Σαντορίνη άρχισε στις 7 Αυγούστου. Η φετινή απόδοση των αμπελιών ήταν σχετικά ικανοποιητική για τους παραγωγούς, περίπου 300 – 350 kg / στρέμμα. Φέτος ο αμπελώνας μας έδωσε έναν εξαίρετο και υγιή καρπό.

Οι βροχές του χειμώνα ήταν ασυνήθιστα αρκετές, και την άνοιξη δεν εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα ακραία καιρικά φαινόμενα με συνέπεια να προστατευτούν τα σταφύλια. Τα αμπέλια άνθισαν και έδεσαν σχετικά όψιμα και λόγω των βροχοπτώσεων η θρέψη των σταφυλιών υπήρξε άριστη. Το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα δροσιστικό, δεν εκδηλώθηκαν καύσωνες και τα ευεργετικά μελτέμια, βοήθησαν στο να έχουμε μια ομαλή πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών, χωρίς ακρότητες στον αλκοολικό βαθμό. Έτσι παρέμειναν γεμάτα ζωντάνια και υγεία μέχρι την εποχή της συγκομιδής

Οι αγρότες του νησιού, φέτος έδειξαν ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ένωση με αποτέλεσμα να σημειωθεί άυξηση 17% στην ποσότητα σταφυλιών που παρελήφθησαν.

Η συστηματική συγκομιδή και παραλαβή κατά περιοχές, καθώς και η ποιοτική διαλογή των σταφυλιών, διευκόλυναν την διαδικασία της οινοποίησης η οποία αναμένεται να δώσει άριστα αποτελέσματα.

Οι μούστοι που βρίσκονται πλέον στο στάδιο της αποζύμωσης, δείχνουν ότι και φέτος θα έχουμε κρασιά εντυπωσιακά ως προς το άρωμα, γεμάτα νεύρο, υψηλή οξύτητα και έντονη μεταλλικότητα.

Εκτός από τα φρέσκα κρασιά, τον Νοέμβριο η Ένωση θα κυκλοφορήσει το Νυχτέρι Reserve εσοδείας 2008 και το Ασύρτικο Grande Reserve 2007, ύστερα από το άκρως επιτυχημένο Grande Reserve 2006 το οποίο εξαντλήθηκε. Επίσης θα κυκλοφορήσουν το Vinsanto 2004 καθώς και οι ερυθροί οίνοι Καμένη και Μαυροτράγανο με βαθύτερη παλαίωση που τους έχει χαρίσει ακόμα πιό μεστό και ώριμο χαρακτήρα.

Ευχόμαστε σε όλους καλό χειμώνα και αξέχαστες οινικές απολαύσεις!

Πηγή: http://www.santowines.gr/default.asp?V_DOC_ID=1349

Δεν υπάρχουν σχόλια: