Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Ο Θηραίος Ήρωας

Ο Πρόεδρος του Τοπικού διαμερίσματος του Πύργου κ. Αντώνης Καραμολέγκος μας έστειλε το παρακάτω κείμενο που ήταν και η εισήγησή του στο ΔΣ προκειμένου να τιμήσει το νησί μας έναν μεγάλο ήρωα που ζει ανάμεσά μας.Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, κύριοι αντιδήμαρχοι, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι. Μόλις έμαθα για τη δράση και τον αγώνα που έκανε στην Κύπρο ο συγχωριανός μου Εμμανουήλ Δαρζέντας του Γεωργίου έμεινα κατάπληκτος.Τον παρακάλεσα να μου φέρει ότι αποδεικτικά στοιχεία έχει και άρχισα να ψάχνω και να διασταυρώνω αν ανταποκρίνονται στην αλήθεια


Ο συμπατριώτης μας Μανώλης Δαρζέντας, υπηρετώντας τις Δυνάμεις Υποβρυχίων Καταστροφών, συμμετείχε σε μυστική αποστολή 37 βατραχανθρώπων που έφτασε κρυφά με υποβρύχιο στην Κύπρο τις ημέρες της εισβολής και επέφεραν βαρύτατο πλήγμα στον εχθρό.

Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες :

27/10/74 στη μάχητου Αγίου Ιλαρίωνα

στις 18/8/74 στη ΄Β εισβολή στο Πενταδάχτυλο

στις 20/7/74 ως νέος Κανάρης θα σας το αναφέρω όπως το γράφει το μπέι μκουκ (βιβλίο μεταβολών του στρατού)-" έλαβε μέρος εις αποστολήν παρά του λιμένος Αμμοχώστου και επετεύχθη καταβύθιση του εχθρικού Α/Σ "Μιτάτ Πασάτ" υπό την καθοδήγηση του Κελευστή ΟΥΚ Εμανουήλ Δαρζέντα ". Σε αυτήν την επιχείρηση ήταν ο Μανώλης ο μοναδικός επιζών. Οι Τούρκοι ανέφεραν τότε ότι το βύθισαν οι ίδιοι κατά λάθος.


Δύο χρόνια ο Μανώλης θεωρούνταν από τους δικούς του αγνοούμενος, γιατί σε μια υποβρύχια μάχη για την ανατίναξη ενός "ραντάρ" τραυματίστηκε με διαμπερές τραύμα από καμάκι. Τα κατάφερε όμως με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας της Καλαμιώτησας -που επικαλέστηκε όπως μου είπε-, να βρεθεί στο νοσοκομείο και μετά έξι μήνες νοσηλείας να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου τον επισκέφθηκαν οι συγχωριανοί μας, φοιτητές τότε, Αρμάος Νικόλαος και Καταβάτη Ξανθή.

Η τιμητική πλακέτα που του προσφέρθηκε τότε με δύο παράσημα και που το τοπικό συμβούλιο Πύργου με ομόφωνη απόφαση στις 24 Μαρτίου 2009 ανήρτησε αντίγραφό της στο γραφείο της Κοινότητος ως ελάχιστο φόρο τιμής, αναφέρει τα εξής:

«Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ευχαριστεί τον έφεδρο επικελευστή του πολεμικού ναυτικού της ομάδας υποβρύχιων καταστροφών Δαρζέντα Εμμανουήλ του Γεωργίου εκ Πύργου Θήρας Καλλίστης νομού Κυκλάδων διά την δράση του στη Μεγαλόνησο ενάντια στους Τούρκους και του απονέμει το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας της πόλεως της Λευκωσίας».

Κύπρος 27/10/74 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Στη συνέχεια, ο σύνδεσμος Εφέδρων καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού, κάλεσε τον Μανώλη στην Κύπρο στις 31/10/2009, κάνοντάς του όλα τα έξοδα. Πραγματοποιήθηκε το όνειρό του να καταθέσει ένα στεφάνι για τους άντρες του. Από τους 37 μόνο 3 επέστρεψαν επιζώντες.

Η τιμητική πλακέτα αναφέρει τα εξής:

" Τιμής Ένεκεν. Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού κλίνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά στη θυσία των αδελφών Ελλαδιτών βατραχανθρώπων που ως μέρος μυστικής αποστολής στην Κύπρο, έπεσαν μαχόμενοι προασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου κατά τη Βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974 και αιωνία υποσχόμαστε να κρατήσουμε την Ιερή τους Μνήμη.Εις τον επιζήσαντα επικελευστή Ο.Υ.Κ. Δαρζέντα Εμμανουήλ εκ Πύργου Θήρας Καλλίστης Νομού Κυκλάδων, απονέμουμε σήμερα Σάββατο 31ην Οκτωβρίου 2009 την πλάκα αυτή, εις ανάμνηση των ιστορικών αυτών μαχών και ως αναγνώριση της ανδρείας πολεμικής του δράσης σε όλες τις ανατεθείσες σε αυτόν αποστολές. Ους η Πατρίς αδίκως και εγκληματικώς ελησμόνησε, ταπεινώς τιμώμεν, ευγνωμονούμεν και μνημονεύουμεν".
Όλα αυτά, εμένα προσωπικά και τους συγχωριανούς μου, μας κάνουν υπερήφανους και προτείνω στο Δημοτικό συμβούλιο να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τον συμπατριώτη μας και να καθιερωθεί να καταθέτει ο Μανώλης στις εθνικές εορτές, στεφάνι για τους αγωνιστές στην μεγαλόνησο.

Σας ευχαριστώ
Πρόεδρος
Αντώνης Καραμολέγκος

Πηγή:http://www.neasantorinis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2049&Itemid=27

Δεν υπάρχουν σχόλια: