Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΒΙΤ 2010 – Μετρήσιμα αποτελέσματα από τη συμμετοχή της Σαντορίνης στην έκθεση του Μιλάνου

Με κεντρικούς άξονες στην τουριστική του προβολή τη συνοχή, τη συνέχεια και την αποτελεσματικότητα συμμετείχε ο Δήμος Θήρας στη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου (ΒΙΤ 2010), από την οποία επέστρεψε με μετρήσιμα αποτελέσματα. Στην πλέον σημαντική αγορά από το εξωτερικό για τη Σαντορίνη - σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αλλά και στατιστικά ενδείξεων από τις πύλες εισόδου στο νησί - ο Δήμος Θήρας ήταν ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδας που συμμετείχε με δικό του περίπτερο, αλλά και με ειδικές ενέργειες δημοσίων σχέσεων, εγκαινιάζοντας, ταυτόχρονα, τη νέα τουριστική διαφημιστική καμπάνια της με σύνθημα SANTORINI five senses gallery (Σαντορίνη, η γκαλερί των πέντε αισθήσεων).

Με στόχο την προσέγγιση ακόμα και της αισθητικής του εκλεπτυσμένου κοινού του Μιλάνου, η διακόσμηση του περιπτέρου ήταν λιτή και είχε σημείο αναφοράς το νέο διαφημιστικό concept, το οποίο προκάλεσε τα ενθουσιώδη σχόλια από έγκριτους δημοσιογράφους και στελέχη διεθνών εκδοτικών οίκων που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία. Στο υλικό που διανεμήθηκε στο περίπτερο , πρωταγωνιστικό ρόλο είχε το νέο φυλλάδιο του Δήμου που αντανακλούσε το ίδιο σκεπτικό και το οποίο διανεμήθηκε μαζί με τα ενημερωτικά φυλλάδια που αφορούσαν στις παρεχόμενες υπηρεσίες διαμονής και περιήγησης στο νησί, καθώς και το ηλεκτρονικό υλικό του. Το προσωπικό της έκθεσης αποτελούνταν από Ιταλούς επαγγελματίες που είχαν εκπαιδευτεί σχετικά με τον προορισμό, ενώ το γενικό συντονισμό είχε Ιταλική εταιρία Δημοσιών Σχέσεων μαζί με την εξειδικευμένη εταιρία Σύμβουλων Τουρισμού του Δήμου «MTC GROUP», και με την ενεργό παρουσία σημαντικών παραγόντων του Δήμου.

Πέρα όμως από την εμφάνιση της συμμετοχής του Δήμου Θήρας στην έκθεση, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον κεντρικό στόχο της παρουσίας της Σαντορίνης στο Μιλάνο, στη δημιουργία δηλαδή μίας σταθερής βάσης επικοινωνίας με το κοινό της Ιταλίας. Για τη Σαντορίνη, η έκθεση δεν είχε διάρκεια 3 μόνο ημερών ούτε «μετρήθηκε» η αποτελεσματικότητα μέσα από την διανομή κάποιων φυλλαδίων. Ο Δήμος Θήρας φρόντισε να παρατείνει την περίοδο παρουσίας της στην Ιταλία με αφορμή την έκθεση, μέσα από παράλληλες ενέργειες, πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της έκθεση, με λειτουργία γραφείου Τύπο, με πρόσκληση σε δημοσιογράφους, με διενέργεια διαγωνισμού βάσει του concept και την παράλληλη οργάνωση μηχανισμού των στοιχείων επικοινωνίας των επισκεπτών με το εξειδικευμένο τοπικό προσωπικό του περιπτέρου.
Καταμετρώντας τα αποτελέσματα της συμμετοχής του Δήμου Θήρας στη ΒΙΤ 2010, αξίζει να σημειωθεί ότι 30 τουλάχιστον, δημοσιογράφοι του έγκριτου Ιταλικού Ταξιδιωτικού Τύπου, επισκέφθηκαν το περίπτερο και εκδήλωσαν ενδιαφέρον και αμέσως μετά την έκθεση, ενώ Ιταλική εταιρία Δημοσιών Σχέσεων εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή μαζί τους για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του, για την πρόκληση δημοσιότητας. Η δημοσιότητα ενισχύθηκε με την παραχώρηση συνέντευξης του Αντιδημάρχου στο 2ο κανάλι της Ιταλικής Τηλεόρασης (RAI 2) .
« Έχει μικρή ουσία για εμένα να αναφέρω πως η ζήτηση για το προωθητικό υλικό του Δήμου ήταν τόσο μεγάλη, που χιλιάδες αντίτυπα του νέου φυλλαδίου, αλλά και του αξιόλογου ηλεκτρονικού υλικού διανεμήθηκαν μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ημέρα!», δήλωσε συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τον Τουρισμό στο Δήμο Θήρας, κ. Γιάννης Φουστέρης, ο οποίος ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, και πρόσθεσε: «Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μέσα από τη διενέργεια του διαγωνισμού και την οργάνωση το συστήματος καταγραφής στοιχείων , συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 800 ονόματα/ contact info επισκεπτών του περιπτέρου που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν κάποια στιγμή το νησί μας. Η αξία της λίστας αυτής είναι ανεκτίμητη, καθώς τα στοιχεία αυτά θα τεθούν υπό την επεξεργασία του οργανωμένου διαδικτυακού τόπου μας με στόχο τη δυναμική ενημέρωση των ανθρώπων αυτών με πληροφορίες, newsletters και ειδικές προσφορές για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να συντηρήσουμε την επικοινωνία με το συγκεκριμένο κοινό»

Πηγή:http://news.travelling.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=4862

Θήραζειν: Όλα καλά και ωραία με την προβολή μας στο εξωτερικό, τουλάχιστον αυτή την φορά δεν φορούσαμε και μπλουζάκια του Άμστερνταμ! Εντύπωση έκανε η διαφημιστική καμπάνια με τις 5 αισθήσεις, μια καμπάνια όμως που από ότι φαίνεται είναι μόνο για τα μάτια των ξένων και αυτό στο εξωτερικό αφού εδώ μάλλον έχουμε μαύρα μεσάνυχτα. Επίσης μια καλή ιδεά θα ήταν το Τουριστικό περίπτερο, έστω και αυτή η "μινιατούρα" που έχουμε στο νησί να λειτουργεί όλο τον χρόνο, επιτέλους! Είπαμε καλό το εξωτερικό αλλά το ...εσωτερικό θέλει μαστόρεμα πολύ! Αρχίζει η τουριστική εποχή σε λίγες εβδομάδες και λιμάνι, αεροδρόμιο, παραλίες, δρόμοι, σήμανση, καθαριότητα και ένα σωρό άλλα δεν φαίνεται να πολυβασανίζουν την δημοτική αρχή που το έχει ρίξει στις βόλτες! Ας το πάρουμε χαμπάρι ότι η Σαντορίνη είναι παγκόσμιος μοναδικός προορισμός και σκοπός μας δεν θα πρέπει να είναι μόνο να έρθουν εδώ οι τουρίστες αλλά να επιθυμούν και να ξαναέρθουν. Ας πάψουμε επιτέλους να βολευόμαστε στο χρυσάφι που τόσο απλόχερα μας προσφέρει η Καλντέρα το ηλιοβασίλεμα και το Ηφαίστειο, ας βάλουμε και εμείς το χεράκι μας λίγο να βοηθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: