Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας

Με πολύχρονη καθυστέρηση


Ευχάριστα τα νέα για τη Σαντορίνη, και όχι μόνο, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2011. Ωστόσο, επιφυλάξεις ως προς το χρονοδιάγραμμα εκφράζουν οι επιστήμονες.
«Το νερό μπήκε στο αυλάκι» δήλωσε στο Βήμα ο αρχιτέκτονας του στεγάστρου Νίκος Φιντικάκης, θεωρώντας, ωστόσο, ότι ο προαναφερθείς χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι μικρός.
«Η διαδικασία δεν είναι απλή. Πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το χωροδικτύωμα που βρίσκεται από πάνω και στη συνέχεια οι κολόνες του στεγάστρου, ώστε να αποκαλυφθούν τα εφέδρανα, τα οποία είναι τοποθετημένα στη βάση τους. Αυτά θα αντικατασταθούν με νέα και τότε η κατασκευή θα αρχίσει εκ νέου, πρώτα με τις κολόνες και μετά με το χωροδικτύωμα» λέει.
Το έργο θα προχωρήσει με την αποξήλωση και ανακατασκευή συγκεκριμένων τμημάτων, πλάτους 6-7 μέτρων και μήκους 60-70 μέτρων. Συνολικά είναι 14 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η κατασκευή καθενός απαιτεί 15 ημέρες, αλλά η προετοιμασία- πάλι για το καθένα- περί τους δύο μήνες.
Σημειώνεται εξάλλου ότι τα αντισεισμικά εφέδρανα που εξασφαλίζουν τη βέλτιστη συμπεριφορά των κατασκευών σε ισχυρές δονήσεις κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Αλλος παράγοντας που έχει να κάνει με τον χρόνο είναι οι καιρικές συνθήκες καθώς τα αρχαία δεν μπορεί να μείνουν ακάλυπτα σε περίπτωση βροχής. Εκκρεμότητα υπάρχει εξάλλου σε σχέση με τις μελέτες εφαρμογής καθώς ακόμη γίνονται διορθώσεις τις οποίες επιβλέπει η βρετανική εταιρεία που ανέλαβε τη σύνταξή τους.
Επιφυλακτικός ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου είναι και ο ανασκαφέας του Ακρωτηρίου, καθηγητής Χρίστος Ντούμας. Επιπλέον, όπως σημειώνει, «πρέπει να ολοκληρωθεί και η μουσειολογική μελέτη, αφού το αρχαιολογικό έργο στο Ακρωτήρι σταμάτησε την ημέρα του δυστυχήματος».

Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1101541

Δεν υπάρχουν σχόλια: