Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

«Κέντρο Πρόληψης Θησέας Κυκλάδων»


Πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα χαρακτηρίστηκε από όλους όσους την παρακολούθησαν η εκδήλωση που πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο το «Κέντρο Πρόληψης Θησέας Κυκλάδων» με θέμα τα προβλήματα της εφηβείας καθώς και την πρόληψη των εξαρτήσεων από τους εφήβους. Ο συντονισμός της εκδήλωσης και η ενημέρωση του πληθυσμού του νησιού για την παρακολούθησή της έγιναν από το παράρτημα Θήρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενώ στην διοργάνωση συμμετείχαν ο Δήμος και το Επαρχείο Θήρας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν οι επιστημονικές συνεργάτιδες του «Θησέα Κυκλάδων» με την ιδιότητα της ψυχολόγου, κυρίες Χρυσαυγή Κανελλοπούλου και Κλειώ Κουνδουράκη που αναφέρθηκαν στην δραστηριότητα και το αντικείμενο του φορέα, ενώ μίλησαν στους γονείς με επιστημονικό και συνάμα με απλό τρόπο για το πώς μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους και τις προκλήσεις της εφηβείας, πώς να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες συμπεριφορές αυτής της ηλικίας αλλά και πως μπορούν να διακρίνουν και προβλέψουν την ύπαρξη ενός πρόβλήματος.
Χαρακτηριστικό των ομιλιών και των δύο κυριών ήταν πως η εφηβεία είναι μια ηλικία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά την διάρκεια της οποίας οι νέοι αντιδρούν ευκολα σε ερεθίσματα από το περιβάλλον τους, «μια ηλικία δύσκολη αλλά και γοητευτική» όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση.
Οι κυρίες Κανελλοπούλου και Κουνδουράκη ανέφεραν επίσης πως οι γονείς έχουν σήμερα στα χέρια τους μια σειρά εργαλείων που μπορούν να τους βοηθήσουν να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν τις ιδιαιτερότητες της εφηβείας, με στόχο τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους να απολαύσουν τις χαρές αυτής της ηλικίας.
Σε ότι αφορά τις εξαρτήσεις των νέων στην περιοχή μας, οι δύο κυρίες επεσήμαναν ότι η ανάλυση των στοιχείων δεν είναι αντικείμενο του «Θησέα», πλήν όμως η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί καλή μιας και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι νέοι της περιφέρειας και συγκεκριμένα της δικής μας, εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις αστικές περιοχές σε αυτής της μορφής την παραβατηκότητα.
Οι κυρίες Κανελλοπούλου και Κουνδουράκη επεσήμαναν τον συμβουλευτικό χαρακτήρα του «Θησέα» ενω ενημέρωσαν τους γονείς για τις περιπτώσεις που μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν.
Συμπερασματικά πάντως με το τέλος της εκδήλωσης αναδείχτηκε η ανάγκη της καλύτερης επαφής του φορέα με τους γονείς και με τους συλλόγους γονέων της περιοχής μας, ενώ δόθηκε η υπόσχεση για τακτικότερες επισκέψεις συνεργατών του «Θησέα» σε συνεργασία πάντοτε με τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς φορείς.

Σχετικά με τον «Θησέα»
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης είχαμε την δυνατότητα να ενημερωθούμε για τις δραστηριότητες του φορέα της περιοχής μας.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 1998 με την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ο οποίος έχει την επιστημονική εποπτεία & το 50% της χρηματοδότησής του.

Το Κέντρο Πρόληψης σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα πρόληψης & προαγωγής της υγείας στο Ν. Κυκλάδων, σχεδιάζει δράσεις που απευθύνονται στην οικογένεια με στόχο την ευαισθητοποίηση των γονιών σε θέματα που αφορούν την οικογένεια και το μεγάλωμα των παιδιών (βιωματικά σεμινάρια για γονείς κλπ)
Στη σχολική κοινότητα οργανώνονται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε νέες παιδαγωγικές ανάγκες και στον επαναπροσδιορισμό του παιδαγωγικού τους ρόλου πάνω σε καινούριους στόχους. Επιπλέον το Κ.Π. σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, είτε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στο σχολικό πλαίσιο, είτε αυτόνομα στο χώρο του. Τα προγράμματα έχουν στόχο την εκπαίδευση των παιδιών σε δεξιότητες που είναι απαραίτητες σήμερα προκειμένου να οργανώσουν τη ζωή τους δημιουργικά. Τέλος, δραστηριοποιείται στην κοινότητα μέσα από την οργάνωση ημερίδων, εκδηλώσεων, εκδόσεων και γενικότερα παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενεργοποίηση και δικτύωση της τοπικής κοινωνίας ώστε η πρόληψη να γίνει υπόθεση όλων. Και βέβαια, παρέχεται πληροφόρηση για θέματα χρήσης ουσιών και τις δυνατότητες θεραπείας και απεξάρτησης.
Με δυό λόγια ο «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», σχεδιάζει και εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας που απευθύνονται στην οικογένεια, το σχολείο και την τοπική κοινότητα γενικότερα. Σκοπός των προγραμμάτων είναι η στήριξη των ανθρώπων στην προσπάθειά τους να εξελιχθούν και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και την ποιότητα της ζωής τους, έτσι που να μη χρειάζονται κανενός είδους εξάρτηση.
Το Κέντρο Πρόληψης Θησέας Κυκλάδων στηρίζει το σύνολο των Δήμων του Νομού.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Διεθνούς Συλλόγου Γυναικών Σαντορίνης «Santorini Times» στο τεύχος Δεκεμβρίου.
Πηγή: http://exoumekaileme.blogspot.com/2009/12/13.html

Θήραζειν: Το παρακάτω βιντεάκι περιέχει σκηνές που μπορεί να σας σοκάρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: