Στα ποτήρια μας Μαυροτράγανο από τη Σαντορίνη
Επί δεκαετίες «δευτεραγωνιστής», η θηραϊκή ποικιλία βγαίνει δυναμικά πλέον στο προσκήνιο
ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ
Γηγενής ποικιλία της θηραϊκής γης, το Μαυροτράγανο βρισκόταν επί χρόνια στη σκιά του Ασύρτικου, των εκλεκτών Vinsanto και της πολυδυναμικής Σαντορίνης. Το Αθήρι και το Αϊδάνι ήταν οι δευτεραγωνιστές και η Μανδηλαριά έβρισκε τη θέση της κυρίως στα γλυκά Mezzo. Το μαύρο και τραγανό σταφύλι, εκτοπισμένο από το προσκήνιο για χρόνια, επανήλθε δυναμικά, χάρη στο μεράκι και τις ικανότητες κάποιων οινοποιών της Σαντορίνης, μέσα από πολύ ενδιαφέροντα βαθυκόκκινα και περίπλοκα κρασιά. Θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Αυτό συμπεράναμε δοκιμάζοντας τέσσερις αντιπροσωπευτικές ετικέτες, σε μια γευσιγνωσία που διοργάνωσε ο διεθνής οργανισμός Slow Food.
Νέοι αμπελώνες θα δώσουν τη λύση
Το Μαυροτράγανο είναι μία υπό εξαφάνιση ποικιλία της Σαντορίνης. Στο παρελθόν, η οινοποίησή της γινόταν στις κάναβες της Θήρας με σκοπό να συμβάλει στην αρωματική και γευστική βελτίωση των ερυθρών γλυκών ντόπιων οίνων. Εντούτοις, το ενδιαφέρον των οινοποιών γι' αυτήν εξασθένησε με την πάροδο των χρόνων, προφανώς και εξαιτίας της τουριστικής ανάπτυξης στο νησί. Ετσι, αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη δυσκολία για τους οινοποιούς που ασχολούνται με την αναβίωση του Μαυροτράγανου είναι η μικρή ποσότητα και η συλλογή των σταφυλιών (που φυσικά γίνεται χειρωνακτικώς), καθώς τα αμπέλια -ηλικίας άνω των 50 ετών- βρίσκονται διάσπαρτα στους αμπελώνες και, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν οι υπεύθυνοι του Κτήματος Σιγάλα, «ο παραγωγός μπορεί να πρέπει να πάει στο αμπέλι για να τρυγήσει μόλις 10 κιλά σταφύλια»! Η μόνη λύση, λοιπόν, ήταν να φυτευτούν νέοι αμπελώνες για να διευκολυνθεί η ούτως ή άλλως μικρή παραγωγή του Μαυροτράγανου - που ωστόσο έχει ήδη διακριθεί στις πρώτες πειραματικές οινοποιήσεις του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ν. Μ.
Μαυροτράγανο 2007 Κτήμα Αργυρού
Είναι μόλις η δεύτερη έκδοση και η παραγωγή του δεν ξεπερνά τις 5.000 φιάλες. Το κρασί παραμένει για 18 μήνες στο βαρέλι πριν εμφιαλωθεί.Αλκοόλ: 13,5%Χαρακτηριστικά: Σκούρο κόκκινο χρώμα, γλυκά αρώματα μαύρων φρούτων, δέρματος, καπνού και δρυός, αλλά και έντονη γήινη αίσθηση με ελαφριά μεταλλικότητα. Σώμα σε καλό επίπεδο και εξαιρετικά ισορροπημένη γεύση. Μεγάλη επίγευση.Συνοδεύει: Πιάτα με μανιτάρια, μπιφτέκια και γενικά κόκκινα κρέατα.Διάρκεια ζωής: 5 - 10 χρόνια.Τιμή: 22 €
Μαυροτράγανο 2007 Santo Wines
Η πρώτη προσπάθεια οινοποίησης της ποικιλίας έγινε πριν από επτά χρόνια, ενώ πριν από τέσσερα έγιναν οι πρώτες εμφιαλώσεις. Η Ενωση παράγει γύρω στις 2.000 φιάλες Μαυροτράγανο, ενώ αυτήν τη στιγμή έχει υπό την επίβλεψή της 40 στρέμματα με καινούργια φυτεμένα αμπέλια.Αλκοόλ: 12%Χαρακτηριστικά: Βαθύ κόκκινο χρώμα με ανοιχτόχρωμες ανταύγειες στο στεφάνι του. Αρώματα φρέσκιας φράουλας και μαρμελάδας κεράσι στη μύτη, αλλά και ζαμπόν, καπνός και ελαφριά μεταλλικότητα που κυρίως γίνεται αισθητή στο στόμα. Νόστιμες τανίνες, καλά ενσωματωμένες και σχετικά φρέσκο ακόμα.Συνοδεύει: Κόκκινα κρέατα σχάρας ή μαγειρεμένα με ελαφριές σάλτσες.Διάρκεια ζωής: 5 χρόνια τουλάχιστον.Τιμή: 17 €
Μαυροτράγανο 2006 Κτήμα Σιγάλα
Το Μαυροτράγανο του Σιγάλα κυκλοφορεί από το 1997, αλλά η διάθεσή του γίνεται κυρίως από το Κτήμα και, παρότι εξάγεται, δεν θα το βρούμε στις κάβες της Αθήνας. Το 2002 έγινε αναδιάρθρωση των αμπελώνων και σταδιακά φυτεύτηκαν περίπου 80 στρέμματα Μαυροτράγανο. Η χρονιά του 2008 αναμένεται να δώσει γύρω στις 10.500 φιάλες.Αλκοόλ: 14,5%Χαρακτηριστικά: Συμπαγές κόκκινο χρώμα και περίπλοκο αρωματικό μπουκέτο, όπου ξεχωρίζουν μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, καπνός, άγρια βότανα, μυρωδικά και πικάντικα μπαχαρικά. Καλοδομημένο και με πολύ καλό σώμα. Εξαιρετικής ποιότητας τανίνες που δείχνουν πως το μέλλον του θα είναι μεγάλο. Φρουτώδης και μεγάλη επίγευση.Συνοδεύει: Κόκκινα κρέατα με πικάντικες και περίπλοκες σάλτσες, κίτρινα πικάντικα τυριά.Διάρκεια ζωής: Πάνω από 7 χρόνια.Τιμή: 35 €
Μαυροτράγανο 2006 Κτήμα Χατζηδάκη
Είναι εμφιαλωμένο σε μόλις 4.700 φιάλες, με μια πινελιά από Μανδηλαριά. Το Κτήμα Χατζηδάκη διαθέτει 20 στρέμματα φυτεμένους αμπελώνες Μαυροτράγανου, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή οι μισοί βρίσκονται στην παραγωγή.Αλκοόλ: 14%Χαρακτηριστικά: Βαθύ ερυθρό χρώμα, αρώματα φρέσκων μαύρων φρούτων, μεταλλικότητα και γήινη αίσθηση. Καλής πυκνότητας σώμα και τανίνες πικάντικες και άγουρες ακόμα, που φαίνεται πως χρειάζονται κι άλλο χρόνο για να μαλακώσουν. Εντονη αίσθηση βαρελιού στην επίγευση και ελαφριά πικρίλα.Συνοδεύει: Κόκκινα κρέατα και γενικά φαγητά με κόκκινες σάλτσες.Διάρκεια ζωής: Τουλάχιστον 7 χρόνια.Τιμή: 16 €
Πηγή:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_08/04/2009_274445
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου