Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Έφυγε ο Σπαθάρης..


«Δεν θα σβήσει ο Καραγκιόζης»
Δευτέρα, 11.05.09

Η φωνή και η ψυχή του Καραγκιόζη, ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο κορυφαίος καραγκιοζοπαίχτης και ο λαϊκός ζωγράφος, ο μάστορας με την ψυχή και το ατόφιο ταλέντο, ο μεγάλος δάσκαλος και ο γνήσιος καλλιτέχνης δεν θα κινήσει ξανά τα νήματα πίσω από τον μπερντέ.

«Η τέχνη του Σπαθάρη είναι στη βάση της λαϊκής ψυχής και μακάριος όποιος την αντικρίζει με τη σοβαρότητα που της οφείλεται. Μέσα της δεν κατασταλάζει μόνο η λαγαρή θυμοσοφία του λαού μας μπρος στα ανάποδα του κόσμου, αλλά σκεπάζεται και η πηγαία δύναμη που ‘χει μέσα του και με την οποία υπερνικά αυτά τα ανάποδα με ψυχισμό ασύγκριτο, ανεβαίνοντας απ’ τα σκαλιά της Θείας του εξυπνάδας ως με τις κορφές του ηρωισμού», είχε πει ο Αγγελος Σικελιανός.
Πίσω από τον μπερντέ

Ο Ευγένιος Σπαθάρης γεννήθηκε στην Κηφισιά τον Ιανουάριο του 1924. Οι δύσκολες συνθήκες της εποχής όπου μεγάλωνε δεν του επέτρεψαν να κάνει πραγματικότητα το όνειρο των σπουδών στην Αρχιτεκτονική. Ετσι διδάχτηκε την τέχνη από τον πατέρα του, Σωτήρη, πρωτοπόρο καραγκιοζοπαίχτη με ταλέντο στη λογοτεχνία που λάτρεψε το Θέατρο Σκιών. Εκτοτε θα γίνουν οι «Σπαθάρηδες», με τον Ευγένιο να σημειώνει: «Ο στόχος μου ήταν να ανεβάσω ψηλά τον Καραγκιόζη ως τέχνη», όπως έλεγε συχνά. (...συνέχεια)

Πηγή: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=89052

Δεν υπάρχουν σχόλια: