Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Περί αρχαιολογίας και τουρισμού λόγος εστί....

Σας παραθέτω μία ανάρτηση από το το μπλόγκ:www.exoumekaileme.blogspot.com 

Είναι ερείπιο κι απ οτι φαίνεται ετσι θα παραμείνει.. (το πολύ πολύ μπορεί και να πέσει)

Κι αναφέρομαι στο «τουριστικό περίπτερο» στην Περίσα ιδιοκτησίας ΕΤΑ (εταιρίας διαχείρησης τουριστικών ακινήτων) η οποία πέρσυ το είχε βγάλει σε δημοπρασία με υψηλό όμως αντίτιμο (σε σχέση με την κατάσταση του ακινήτου)
Μέχρι στιγμής πάντως κι απ όσο γνωρίζουμε δεν εχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την τύχη του κι αυτην της περιοχής γύρω του.

Πλήν όμως, η υπόθεση εχει ενδιαφέρον, μιας και πρόκειται για μια απο τις πιο βαριές σε ιστορία
-και μάλιστα αρχαιολογικής- του νησιού.
Έτσι λοιπόν, πρέπει να πούμε οτι πίσω απο αυτό το ακίνητο βρίσκεται (θαμένη....) η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης απο την οποία πήρε το όνομά του το νησί. Πλήν όμως εκτός απο την θαμένη εκκλησία, η περιοχή εκεί είναι βρώμικη, αναξιοποίητη και γενικά παραμελημένη. Όσο για την -εύλογη- απορία, γιατί δεν έχει προχωρήσει η αρχαιολογική έρευνα στην εκκλησία, η απάντηση (κυνικότατη για να αντικρούσει μια εύλογη απορία...) λέει οτι δεν υπάρχουν τα λεφτά. Κι ακόμη χειρότερα, επειδή η εκκλησία είναι θαμένη σε βάθος μέτρων, τα έξοδα θα ήταν πολλά.

Αναφέροντας την υπόθεση σε γνωστό, αμέσως μου έστειλε την εμπεριστατωμένη απάντηση. Πρόκειται για δημοσιεύμα της εφημερίδας «το Βήμα» του 2001 που μας λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Αξίζει να το διαβάσετε, τουλάχιστο, για να ξέρουμε οτι το νησί δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε κι οτι δυστυχώς πολλά σημαντικά πράγματα παραμένουν ... καταχωνιασμένα.
Δεν θα ήταν πάντως και άσχημη ιδέα να ξεκινήσει και πάλι μια προσπάθεια της τοπικής Αυτοδιοίκησης (βρείτε τα πώς, ποιός και τι) να ανακινήσει το θέμα και να απαιτήσει την άμεση ανάδειξη του μνημείου.
Τέλος, .. τι σχόλιο να κάνουμε στον επίλογο του κειμένου που μας παροτρύνει να επισκεφθούμε τον ... «επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο»

Υ.Γ. αλήθεια ποιός έχει το θάρρος να απαντήσει στην ανάρτηση αυτή? Υπάρχει κάτι που μπορούμε να πούμε παραπάνω? νομίζω ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση τα λέει όλα...... Δεν είμαστε οι μόνοι που φωνάζουμε για την Άλλη Σαντορίνη.....Δεν ξέρω! Όλα αυτά με πεισμώνουν ακόμα περισσότερο!!! Ξυπνήστε...............


Πηγή: και εμείς το πήραμε από εδώ http://kallistorwntas.blogspot.com/2010/04/blog-post_5452.html


Θήραζειν: Πράγματα καταχωνιασμένα.πχ όπως ο υπέρλαμπρος δίμετρος και περήφανος Κούρος που από ότι έχουμε μάθει κοσμεί τα υπόγεια και τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου. Θάρρος αγαπητέ Καλλιστορώντας; Το μόνο θάρρος που περισσεύει είναι αυτο το πως ο ένας θα επιβληθεί στον άλλο για να τον μειώσει, για να τον εκμεταλλευτεί, για να επιδείξει την όποια δύναμη της καρέκλας διαθέτει, να του κάνει κακό και να σπείρει την μιζέρεια. Υπάρχουμε πολλοί που φωνάζουμε για την Άλλη Σαντορίνη όπως υπάρχουμε και πολλοί που φωνάζουμε για την Άλλη Ελλάδα. Πεισμώνουμε και αυτό είναι καλό, κάποια στιγμή θα το σπάσουμε το απόστημα, κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν και οι υπόλοιποι.

2 σχόλια:

i.p.s. είπε...

Πόσο δίκιο έχεις.... Εντάχθηκα και εγώ στην ομάδα της ανάδειξης της δικής μας Σαντορίνης... Και έχουμε πολύ κόσμο να ξυπνήσουμε...

Θήρα-ζειν είπε...

Το λιθαράκι που βάζουμε από εδώ μέσα μπορεί να είναι μικρό αλλά να είσαι σίγουρος ότι κάποιους τους τρομάζει αφού μέχρι τώρα η σιωπή κυρυαρχούσε και φυσικά κάποιους άλλους τους ξυπνάει ώστε επιτέλους να δούμε ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά, μια άλλη πλευρά που το νησί μας αλλά και η Ελλάδα μας το αξίζει.