Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Εκπαιδευτικά προγράμματα του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου για το σχολικό έτος 2010-2011


Το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου για το σχολικό έτος 2010-2011, τα οποία είναι τα εξής:


1. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Χαίρε και Πίει ή αλλιώς στην υγειά μας!»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Σκοπός του είναι η προσέγγιση του καθημερινού βίου των αρχαίων Ελλήνων και της τέχνης τους. Ο αριθμός των μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 25.

2. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα « "Ποιος να έμενε εδώ; " Τα Σπίτια στην Προϊστορική Σαντορίνη»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου. Σκοπός του είναι η γνωριμία των μαθητών με την οικιστική αρχιτεκτονική και τον εξοπλισμό των σπιτιών του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Θήρας. Ο αριθμός των μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 25.

3. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ζωντανεύοντας τα Αρχαία μας»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 5 έως 7 ετών (Νηπιαγωγείου και Α΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου). Σκοπός του είναι η γνωριμία των μικρών μαθητών με το Μουσείο και η εξοικείωση με τις αρχαιότητες. Η εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει διάλογο, αφήγηση παραμυθιού, δραματοποίηση και εικαστική δραστηριότητα. Ο αριθμός των μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 30.

Τα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται από 18 Φεβρουαρίου 2011 έως 15 Απριλίου 2011 και από 2 Μαΐου 2011 έως 3 Ιουνίου 2011, ύστερα από συνεννόηση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του σχολικού έτους 2011 και οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται από 20 Ιανουαρίου 2011.

Τηλ. επικοινωνίας : 210- 8217724, 210-821771
Ωράριο επικοινωνίας : 08:30 – 15:00
Υπευθ. επικοινωνίας : Π. Κουτσιανά
Ιστοσελίδα : www.namuseum.gr

4. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Το Μάτι Ακούει»
Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις με powerpoint γίνονται για μαθητές Δημοτικού στη μυκηναϊκή συλλογή, στη συλλογή των γλυπτών και στην αίθουσα της Θήρας . Υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος είναι η αρχαιολόγος κ. Δήμητρα Κοκκέβη-Φωτίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μέσω fax: 210 8230800 και email: eam@culture.gr

Από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διατίθεται ακόμη και το παρακάτω εκπαιδευτικό δανειστικό υλικό:

Α. Εκπαιδευτικό δανειστικό υλικό «ΜΕΛΙΝΑ»

1. « Το Χαμόγελο του Κούρου »
Αναφέρεται στα γενικά χαρακτηριστικά του αγαλματικού τύπου του Κούρου και μπορεί να γίνει αφορμή για σχεδιασμό και πραγματοποίηση επίσκεψης, με ευθύνη του εκπαιδευτικού, για παρουσίαση αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων των αρχαϊκών γλυπτών στις αντίστοιχες αίθουσες του Ε.Α.Μ. Απευθύνεται σε παιδιά της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και αποτελείται από ένα έντυπο για τον εκπαιδευτικό και ένα έντυπο για το μαθητή.

2. « Άνθρωποι, Λιοντάρια και Χρυσός »
Αναφέρεται στο Μυκηναϊκό Πολιτισμό και τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και μπορεί να σχεδιαστεί και να πραγματοποιηθεί επίσκεψη, με ευθύνη του εκπαιδευτικού, στη Μυκηναϊκή αίθουσα του Ε.Α.Μ. Απευθύνεται σε παιδιά των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αποτελείται από ένα έντυπο για τον εκπαιδευτικό και ένα έντυπο για το μαθητή.

3. « Φύση, Θάλασσα και Ζωή»
Αναφέρεται στις τοιχογραφίες και τα άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Θήρας και μπορεί να σταθεί αφορμή για σχεδιασμό και πραγματοποίηση επίσκεψης, με ευθύνη του εκπαιδευτικού, στην αίθουσα της Θήρας του Ε.Α.Μ. Απευθύνεται σε παιδιά των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αποτελείται από ένα έντυπο για τον εκπαιδευτικό και ένα έντυπο για το μαθητή.

Τα εκπαιδευτικά έντυπα του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ» διατίθενται και σε
μορφή pdf στις ιστοσελίδες: www.yppo.gr. και : http://www.namuseum.gr/

Β. Εκπαιδευτικός δανειστικός φάκελος «ΑΓΩΝ. Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα»
Το περιεχόμενο του φακέλου πραγματεύεται τη σημασία που είχε η άμιλλα και ο συναγωνισμός στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Ο φάκελος περιλαμβάνει ένα έντυπο για τον εκπαιδευτικό, δύο έντυπα για τους μαθητές, 7-11 και 12-15 ετών αντίστοιχα, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και μια αφίσα. Το παραπάνω δανειστικό υλικό διατίθεται ύστερα από συνεννόηση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τηλ. επικοινωνίας : 210 8217724, 210 8217717
Ωράριο επικοινωνίας : 09:30 – 15:00
Υπεύθ. Επικοινωνίας : Π. Κουτσιανά

Πηγή:http://www.diorismos.gr/Dpages/news/viewnews.php?nid=9694&spec=edu&type=1




Δεν υπάρχουν σχόλια: