Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Το στέγαστρο του παραλόγου –Αρχαιοκαπηλία . Η συνέχεια ……


Για να παρέμβεις αρχιτεκτονικά σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι , όπως αυτό της αρχαιολογικής κληρονομιάς , χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προπάντων μεγάλη αρχιτεκτονική κουλτούρα .
Ως παράδειγμα (παρόλο που αναφέρεται σε άλλη εποχή) θα αναφέρουμε μια από τις ωραιότερες παρεμβάσεις που κατά τη γνώμη μας έγινε . Την γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου στο Παρίσι .

Αναφερόμαστε φυσικά σε μια χώρα που την κληρονομιά τους την προσέχουν πολύ περισσότερο απ' ότι εμείς τη δική μας (δυστυχώς όμως εκμεταλλεύονται και μέρος της δικής μας κληρονομιάς ) .
Και για αυτό το λόγο , θεωρείτε ακόμη η πόλη του φωτός .
Για την ιστορία λοιπόν , το 1983 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας , Φρανσουά Μιτεράν , ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Ι.Μ Πέι την κατασκευή αυτής της πυραμίδας .Το σύγχρονο αγκάλιασε το παλαιό , κομψά και λιτά . Φυσικά και για αυτή τη κατασκευή , οι απόψεις ακόμη και σήμερα ποικίλουν .
Φανταστείτε λοιπόν , ένα πρωί να θελήσει κάποιος αντίστοιχος έλληνας κυβερνήτης να παρέμβει αρχιτεκτονικά στην Ακρόπολη .Και αντί να αναθέσει το έργο και τη φιλοσοφία που θα έχει σε κάποιο σωστό και μεγάλο αρχιτέκτονα , να βάλει τον κάθε άσχετο να φτιάξει μια πέργκολα από πάνω , δημιουργώντας και καλά ένα βιοκλιματικό στέγαστρο .Θα είναι έγκλημα κάτι τέτοιο .Χρόνια (και καλά κάνουν-αν και μαθαίνουμε πως ‘’πάγωσαν’’ οι εργασίες για οικονομικούς λόγους-!!!!!! ) ασχολούνται με την αναστήλωση της Ακρόπολης .Φαντάζεστε ξαφνικά να δούμε καμία πέργκολα με μεταλλικό σκελετό (σαν κι αυτή που φτιάξαν στο ακρωτήρι ) για οροφή ?

¨Έχουμε λοιπόν την εντύπωση πως το θέμα με το ακρωτήρι βρωμάει από την αρχή.Το στέγαστρο (απ’ ότι τουλάχιστον έχουμε ακούσει ) δεν έπεσε λόγο μη στατικής μελέτης (όπως μας ανάφερε κάποιος αναγνώστης ) , αλλά γιατί η κατασκευάστρια εταιρεία έκανε τραγικά λάθη και παραλήψεις (επαναλαμβάνουμε πως κάτι τέτοιο το ακούσαμε , δεν έχουμε στοιχεία να το αποδείξουμε .).Η κατασκευή ως ιδέα και μόνο είναι ντροπιαστική .
Η στέγαση της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου κρίθηκε αναγκαία από τον Σπύρο Μαρινάτο προκειμένου να προστατευθούν τα οικοδομήματα που έρχονταν στο φως. Η ιδέα αυτή είχε έντονα επικριθεί την εποχή εκείνη. Η προσωπικότητα όμως του Μαρινάτου επέβαλε τη λύση αυτή, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από το 1968 . ..(συνέχεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: