Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ο ξιφίας μού άλλαξε τη ζωή





Η 31χρονη Α. Πουλοπούλου εκτός από το εξιτήριο από το νοσοκομείο, πήρε μαζί της φεύγοντας και την... υπογραφή που είχε αφήσει στη σπονδυλική της στήλη ο ξιφίας: τη μύτη του ρύγχους του, μήκους 6 εκατοστών
Δέχτηκε επίθεση τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Σαντορίνη. Υστερα από 36 ημέρες και δύο επεμβάσεις, βγήκε από το νοσοκομείο πιο δυνατή και με λιγότερο άγχος
«E» 28/11

«Δεν πίστεψα ούτε ένα λεπτό ότι θα πεθάνω. Ακόμη και την ώρα που βρισκόμουν στην παραλία βαριά πληγωμένη, δεν άφησα τον εαυτό μου να πιστέψει πως όλα θα τελειώσουν έτσι, από ένα τόσο απίθανο περιστατικό».


Η 31χρονη Αγγελική Πουλοπούλου είναι η κοπέλα που τραυματίστηκε βαρύτατα από έναν ξιφία στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη στη Σαντορίνη. Κινδύνευσε αρχικά να χάσει τη ζωή της και στη συνέχεια να μείνει ανάπηρη, από ένα απίστευτο ατύχημα, που όμοιό του δεν έχει συμβεί ξανά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Επειτα από έναν μήνα νοσηλείας στο «Γεώργιος Γεννηματάς» και δύο δύσκολα χειρουργεία, δηλώνει πιο δυνατή, τυχερή μέσα στην ατυχία της, αλλά και λιγότερο αγχώδης.

«Τώρα απλουστεύω τα πράγματα», λέει η Α. Πουλοπούλου. «Με χτύπησε ξιφίας και γλίτωσα, δεν θα κάτσω να σκάσω»


Αισιοδοξία«Τώρα απλουστεύω περισσότερο τα πράγματα. Οταν σκέφτομαι κάτι και με προβληματίζει, λέω μέσα μου: με χτύπησε ξιφίας και γλίτωσα, δεν θα κάτσω να σκάσω. Ολα θα γίνουν με τη σειρά τους»...
Στις 9 του περασμένου Οκτωβρίου, εκτός από το εξιτήριο, πήρε μαζί της φεύγοντας από το νοσοκομείο και την... υπογραφή που είχε αφήσει στο σώμα της ο ξιφίας: τη μύτη του ρύγχους του, μήκους 6 εκατοστών.
Η μύτη του ψαριού είχε καρφωθεί στη σπονδυλική της στήλη και συγκεκριμένα μέσα στον 2ο οσφυϊκό σπόνδυλο. Οι γιατροί αρχικά προβληματίζονταν για το αν και με ποιον τρόπο έπρεπε να αφαιρεθεί, αφού αντίστοιχη περίπτωση δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη στα ιατρικά χρονικά. «Ημουν πολύ αγχωμένη γι αυτό το χειρουργείο. Προσπαθούσα να μην το σκέφτομαι, αλλά δεν ήταν κι εύκολο. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά», λέει στο «Εθνος» η Αγγελική.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που πήρα την απόφαση να τη χειρουργήσω», δηλώνει από την πλευρά του ο διευθυντής της νευροχειρουργικής κλινικής του «Γ. Γεννηματάς», Ανδρέας Σερέτης, που πραγματοποίησε τη δύσκολη εγχείρηση μαζί με τους νευροχειρουργούς Παν. Σιούτο και Ευρ. Αντωνίου. «Δεν υπήρχε εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις και οι απόψεις των ειδικών διίσταντο», διευκρινίζει ο κ. Σερέτης. «Οταν είδαμε πως αναπτύσσεται φλεγμονή, αποφασίσαμε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Η κοπέλα κινδύνευε να μείνει ανάπηρη. Το κρίσιμο ερώτημα ήταν αν θα μπορούσε να βγει από τον σπόνδυλο το κομμάτι της μύτης του ξιφία, χωρίς να τραυματιστούν τα νεύρα. Κρίναμε πως ήταν εφικτό και, προφανώς, καλώς πράξαμε».
Η μύτη του ψαριού είχε διαπεράσει το σώμα του σπονδύλου, χωρίς να τραυματίσει κανένα νεύρο, αφού είχε γλιστρήσει ανάμεσά τους. Το μεγαλύτερο χειρουργικό πρόβλημα ήταν η φλεγμονή, που απαιτούσε προσεκτική αντιμετώπιση. «Η εγχείρηση έγινε σαν να χειρουργούσαμε άνθρωπο με όγκο στη σπονδυλική στήλη», συμπληρώνει ο κ. Σερέτης.
Οπως εξομολογείται στο «Εθνος», πριν μπει στο χειρουργείο πήγε στη Βάρκιζα να δει από κοντά πώς μοιάζει η μύτη του ξιφία. «Οπως μου είπαν, το ρύγχος του μικρού σε ηλικία ξιφία έχει μεγάλη ελαστικότητα και είναι δύσκολο να σπάσει. Ο συγκεκριμένος, αντίθετα, πρέπει να ήταν ηλικιωμένο ψάρι. Αυτή ήταν η μεγάλη τύχη της κοπέλας. Αν δεν είχε σπάσει το ρύγχος, το ψάρι θα την είχε πιθανότατα σκοτώσει μέσα στη θάλασσα», λέει ο κ. Σερέτης. Το τραύμα της 31χρονης ξεκινούσε από την κοιλιά, διαπερνούσε το συκώτι και άλλα όργανα, και κατέληγε στη σπονδυλική στήλη.
Τώρα η Αγγελική -που έχει κάνει μαθήματα styling στη Νέα Υόρκη και μακιγιάζ στην Αθήνα- δεν θέλει να θυμάται εκείνες τις στιγμές. Ταράζεται κι αδυνατεί ακόμη να πιστέψει αυτό που της συνέβη. «Επιτέλους όμως βγήκα από το νοσοκομείο. Μπορώ και πάλι να οδηγήσω, να πάω σινεμά, να βγω έξω. Με προσοχή βέβαια, κουράζομαι λίγο στη μέση. Με παρακολουθούν ακόμη οι γιατροί και παίρνω φαρμακευτική αγωγή. Αλλά κάθε μέρα είμαι καλύτερα».
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ
Κάτι φόβισε το ψάρι
Το λιμεναρχείο Θήρας, που διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση, ανακάλυψε κομμάτι από το ρύγχος του ξιφία, γύρω στα 10-15 εκατοστά, στον βυθό. Το ίδιο το ψάρι δεν βρέθηκε ποτέ. Από τις μαρτυρίες πάντως που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί του Λιμενικού, οδηγούνται -κατά πληροφορίες- στο συμπέρασμα πως κάτι φόβισε το ψάρι κι εκείνο στην προσπάθειά του να ξεφύγει έπεσε επάνω στην κοπέλα. Αυτό που ακούγεται πάντως στη Σαντορίνη είναι πως κάποιος προσπάθησε να κυνηγήσει τον ξιφία με ψαροντούφεκο, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει πάνω στην κοπέλα, σε πολύ ρηχά νερά, κοντά στην παραλία του Καμαρίου.
«Αν όντως έγινε έτσι, όπως λένε, θα ήθελα να μάθω ποιος το έκανε. Θεωρώ τουλάχιστον ανεύθυνο και βλακώδες να κάνει κανείς ψαροντούφεκο δύο μέτρα από την ακτή», καταλήγει η Αγγελική...
Για τις 36 μέρες που έμεινε στο «Γ. Γεννηματάς» η 31χρονη κοπέλα νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημοσίως όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό όλων των τμημάτων από τα οποία πέρασε στη διάρκεια της νοσηλείας της. «Με φρόντισαν και μου φέρθηκαν άψογα», λέει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: