Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Έτσι ανακάλυψα τη Σαντορίνη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ "Έτσι ανακάλυψα τη Σαντορίνη"27/11/2008
Ο Ελληνικός Τουρισμός που ουσιαστικά δημιουργήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πήρε τη μορφή, την έκταση και τη σημασία που του δίνουμε πλέον εμείς, από τον Ελληνικό Πολιτισμό. Για αυτό πιστεύω ότι ο Ελληνικός Τουρισμός θα πρέπει να προβάλλει την Ελληνική Ιστορία περισσότερο παρά το Ελληνικό τοπίο, αλλιώς η Ελλάδα θα γίνει νεκροταφείο ξενοδοχείων. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η ανάπτυξη του Τουρισμού θα πρέπει να εστιαστεί σε ορισμένους πόλους έλξης όπως οι Αρχαιολογικοί χώροι. Το τοπίο μπορεί να κουράσει κάποιον πολύ εύκολα. Υπάρχουν επίσης παραδείγματα όπου κατασκευάζονται ξενοδοχεία σε ακατάλληλες περιοχές, πάνω από τη θάλασσα που είναι όλο βράχια με δύσκολη πρόσβαση σ’ αυτήν και δημιουργούν πισίνες για τους πελάτες…Αυτό είναι λάθος. Γιατί πισίνες υπάρχουν και στη Ν. Υόρκη! Η Σαντορίνη, η αγάπη του για την Ελλάδα και η έμπνευση του Δημήτρη Τσίτουρα έχουν γίνει πλέον συνώνυμα του “Greek Style” στο εξωτερικό και όχι μόνο! Ο δημιουργός της «The Tsitouras Collection» μιλάει για τον πολιτισμό…αλλά και τον τουρισμό!
Πως ανακαλύψατε τη Σαντορίνη και μιλήστε μας λίγο για το στεφάνι της Tsitouras Collection.
Το 1968 ανακάλυψα την Σαντορίνη και την ερωτεύτηκα! Εκείνη την εποχή στο εξωτερικό είχα πολλούς φίλους που ήθελαν να γνωρίσουν την Ελλάδα και σκέφτηκα να δημιουργήσω στο νησί αυτό το μικρό ξενοδοχείο το οποίο έχει μόνο πέντε δωμάτια! Από τους πρώτους επισκέπτες ήταν ο Versace ο οποίος με έπεισε για την εμπορική αξία που θα μπορούσα να προσδώσω σε αυτήν την προσπάθεια. Η γνωριμία μου με τον Τσαρούχη και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδος με επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό. Έτσι κατάφερα να κάνω αυτό που τώρα λέγεται ``The Tsitouras Style`` το οποίο είναι ένα ``Greek Style``. Στηρίζεται στην Ελληνική παράδοση και μάλιστα στην Ελληνική Λαϊκή Παράδοση, αλλά περιλαμβάνει και στοιχεία από τη σύγχρονη ποιότητα των πραγμάτων . Για παράδειγμα το μαντήλι, έχει καθαρά Ελληνικό μοτίβο και στοιχεία αλλά παράγεται στο Como γιατί εκεί κατασκευάζονται τα καλύτερα μεταξωτά μαντήλια. Έτσι έχω πετύχει ένα Ελληνικό στυλ με Διεθνή ποιότητα. Όταν άρχισα να κάνω τις δικές μου εκδηλώσεις έπρεπε να έχω ένα σύμβολο το οποίο να με χαρακτηρίζει. Τότε είπα στον Τσαρούχη ότι χρειάζομαι ένα σύμβολο. Του εξήγησα πολύ απλά, τι σχεδίαζα για το μέλλον. Περάσανε μερικές μέρες και πηγαίνοντας στο σπίτι του μου λέει ο Τσαρούχης «Ιδού το στεφάνι σου». Δείγμα αιώνιας φιλίας, είναι το στεφάνι που όλοι γνωρίζετε και συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, την επιβράβευση, τον έρωτα και την ομορφιά της ζωής.
Πως πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει η πολιτεία;
Πιστεύω ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς χρειάζεται ο τουρισμός στην Ελλάδα για να κάνει αυτά που χρειάζονται. Δυστυχώς, επειδή παρακολουθώ την ανάπτυξη του Τουρισμού, η πολιτεία δεν κάνει τις σωστές κινήσεις. Όταν άρχισα να συνεργάζομαι με τους ξένους οίκους έγινε ένα τραπέζι στο Τουριστικό Επιμελητήριο του Como και μου είπαν ότι η Ιταλική Βιομηχανία βοήθησε τρεις ανθρώπους το Versace τον Moschino και τον Armani, οι οποίοι με την σειρά τους έφεραν χρήματα στην Ιταλία σε όλα τα επίπεδα: στον Τουρισμό, στα αυτοκίνητα, στη μόδα, στο κρασί, στο φαγητό και σε άλλους τομείς. Τότε με ρώτησαν: Εσείς που είσαστε μόνος σας και ασχολείστε με αυτό το αντικείμενο δεν μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να φέρετε όλα αυτά στην Ελλάδα; Τους είπα ότι δεν το βλέπω δυνατό, γνωρίζοντας την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο . Όταν τα ξένα περιοδικά ασχολούνται με εμάς, την The Tsitouras Collection, το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού κινείται και στη Σαντορίνη και κατ’επέκταση την Ελλάδα. Εάν λοιπόν κάποιος από τους αναγνώστες παρακινούμενος από ένα άρθρο, επιθυμήσει να επισκεφθεί την Σαντορίνη και να μείνει στο Tsitouras Cοllection με τα πέντε δωμάτια δεν γίνεται να εξυπηρετηθεί αμέσως. Άρα λοιπόν θα κινηθεί προς άλλες τουριστικές μονάδες. Κερδισμένη σαφώς είναι ολόκληρη η Ελλάδα και ουσιαστικά αισθάνομαι σαν locomotive του Ελληνικού Τουρισμού.
Θα θέλατε να επεκτείνετε τις δραστηριότητες σας ;
Θα ήθελα αλλά δεν θέλω να χάσω και τον ύπνο μου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλω να μπω στο χορό των δανείων. Κινούμαι πάντα με ίδια χρήματα και ότι κάνω είναι κεκτημένο δικό μου . Θα έλεγα ότι είμαι ένας επιχειρηματίας όχι προς μίμηση αλλά προς αποφυγή.Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας κάνει την Ελλάδα τόσο διαφορετική από όλο τον υπόλοιπο κόσμο; Μπορείτε να τη χαρακτηρίσετε με μία λέξη; Θα έλεγα τη λέξη «Ιστορία» γιατί είναι ταυτόσημη με την Ελλάδα. Βέβαια η Ελληνική Ιστορία δεν διδάσκεται όπως πρέπει με αποτέλεσμα να μην διδάσκει και αυτή σε μας και γι’ αυτό να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.
Οι νέοι άνθρωποι ανταποκρίνονται σήμερα στην αισθητική αντίληψη και τη γνώση της ιστορίας;
Αν θέλετε οι νέοι σήμερα είναι λίγο υποψιασμένοι σχετικά με την αναζήτηση της γνώσης και της αισθητικής. Όμως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατακλύζουν με διαφορετικά πρότυπα και αποπροσανατολίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων. Πάντως κατά κύριο λόγο η ευθύνη βαραίνει την τηλεόραση. Ένας βασικός παράγοντας είναι να διατηρήσουμε ακέραια τη σωστή Ελληνική γλώσσα . Παλαιότερα μάλιστα είχε ξεκινήσει η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενέργεια που θα δημιουργούσε πυρήνες και ομάδες αλλά και ηγέτες που θα χαρακτηρίζονταν από την Ελληνική Παιδεία.
Τι περιμένετε από το μέλλον ;
Να μην σταματήσω να ονειρεύομαι !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: