Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

Εδώ το Στέγαστρο, εκεί το Στέγαστρο. Που είναι το Στέγαστρο;


Στην Σαντορίνη ακόμα προσπαθούν να ξαναφτιάξουν το στέγαστρο που κατέρρευσε στο Ακρωτήρι, με τραγικές συνέπειες όπως όλοι θυμόμαστε. Καθοριστική θα είναι στην εξέλιξη του έργου η βούληση της Νομαρχίας Κυκλάδων για την κατασκευή ή όχι του νέου σκέπαστρου. Η Πολεοδομία του νησιού (υπηρεσία που υπάγεται στην δικαιοδοσία της Νομαρχίας), έχει μπλοκάρει το έργο αρνούμενη να παραλάβει τον σχετικό φάκελο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης κου Γιώργου Λεονταρίτη (Ισχυρές Κυκλάδες) ο οποίος με επιστολή του στον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που κοινοποιήθηκε και στο Επαρχείο Σαντορίνης, ζητά η σύγκλιση του επόμενου Νομαρχιακού Συμβουλίου να γίνει στην Σαντορίνη παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Η προϊσταμένη της Πολεοδομίας της Σαντορίνης αρνήθηκε να παραλάβει τον φάκελο που αφορά την ανακατασκευή του σκέπαστρου, επικαλούμενη προεδρικό διάταγμα του 1990 το οποίο απαγόρευε να χτιστεί στην περιοχή οτιδήποτε καθώς πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο. Το αρχικό στέγαστρο είχε χτιστεί με άδεια που είχε βγει στηριζόμενη σε διυπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων του 2001 και οι ενέργειες που γίνονται σήμερα αφορούν την αναθεώρηση της αρχικής άδειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική άδεια αναθεωρήθηκε από την Πολεοδομία το 2005.

Ο φάκελος για το νέο στέγαστρο έχει ήδη περάσει από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού και από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο)
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί λοιπόν η συγκεκριμένη εμπλοκή, αφού το νέο σκέπαστρο είναι βασισμένο στην ίδια αρχιτεκτονική δομή και διαστάσεις με το παλαιό ενώ προβλέπεται να καλύπτει τις ίδιες αρχαιολογικές διαδρομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: